Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és közterület használati díjakról

Hatályos: 2016. 06. 01- 2021. 11. 30

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és közterület használati díjakról

2016.06.01.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.5 (l) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek községrendezési, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági és tulajdonosi szempontok figyelembevételével meghatározzák a közterületek rendeltetésszerű használatát és a rendeltetéstől eltérő használat feltételeit.

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

(1) A közhasználatra szolgáló, minden olyan Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat (továbbiakban: közterület tulajdonos) tulajdonában álló területre, melyet rendeltetésének megfelelóen bárki használhat (pl.: járda, tér, közpark, játszótér, zöldterület, kapualj, lépcső stb.).

(2) Építmények közterületről látható homlokzatára, továbbá az építmény közhasználatra megnyitott részére (pl. belső udvar, kapualj stb.).

(3) Mindazon természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a közterületet igénybe veszik (továbbiakban: közterület-használó).

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a közút nem közlekedési célú igénybevételére. Ennek feltételeit, eljárási szabályait, a hozzájárulás nélküli vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő igénybevétel következményeit, a pótdíjfizetési és helyreállítási kötelezettséget a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36-38. S-ai, a végrehajtásáról rendelkező 30/1988.(IV.21.) MT. rendelet, valamint a közutak igazgatásáról szóló 19/1994.(V.3 1.) KHVM rendelet szabályozza.

3. § E rendelet szabályait kell alkalmazni az Önkormányzat közigazgatási területén a közterület használatra, díjának kiszabására, a fizetések alóli mentesség megállapítására.

II. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) közút: a járművek és gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt terület. A közút területe a közút határai közötti terület és a hozzá tartozó földrészlet, melyet az ingatlan-nyilvántartás közútként tart nyilván.

b) mozgóbolt: gépjárművön üzemeltetett vagy gépjárművel vontatott kereskedelmi árusító hely.

c) mozgóárusítás: amely során a kereskedelmi tevékenységet olyan eszköz segítségével (pl. kosár, kerékpár, tricikli, fagylaltos kocsi) folytatják, mely nem minősül mozgóboltnak.

d) hirdető berendezés: közterületbe 15 cm-en túl benyúló épület homlokzatán, tetőzetén, kerítésén vagy támfalán elhelyezett kirakatszekrény, fényreklám, felirat, cégér.

e) önálló hirdető berendezés: közterületen elhelyezett mozgatható vagy lealapozott reklámhordozó (hirdetőtábla, hirdetőoszlop).

f) üzemképtelen gépjármű tárolása: hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező, közúti közlekedésre alkalmatlan gépjármű 15 napon túli közterületen tárolása.

g) idényjellegű árusítás: 90 napot meg nem haladó árusítás.

h) tartós árusítás: az idényjellegű árusítást meghaladó, de 1 évet el nem érő, ugyanazon a közterületen megvalósuló árusítás.image10.jpgimage11.jpgimage12.jpg

i) kereskedelmi és szolgáltató tevékenység: ugyanazon a közterületen megvalósuló 1 évet meghaladó árusítás

j) használati díj: a közterület valamint a közút használatáért — e rendelet mellékletében meghatározott díj.

III. Közterület-használat szabályai

5. § (1) Közterület-használati megállapodás megkötésére irányuló kérelmet köteles benyújtani a közterület tulajdonos felé, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni. Az engedély kiadása iránti kérelmet e rendelet 1. és 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) Közterület rendeltetéstől eltérő használatának minősül:

a) kereskedelmi és szolgáltató tevékenység,

b) tartós közterületi árusítás,

c) mutatványos és cirkuszi tevékenység végzése,

d) rendezvények és kiállítások tartása,

e) mezőgazdasági termékek, zöldség- és gyümölcs idény jellegű árusítása,

f) reklám- és hirdetőtevékenység,

g) üzemképtelen járművek tárolása,

h) építőanyag tárolása és építési munkaterületek kialakítása,

i) közterület bontása,

j) közművezetékek és berendezéseik elhelyezése,

k) önkormányzati közút területének nem közlekedési célú igénybevétele,

l) vendéglátó-ipari létesítmény előtti előkert létesítése.

(3) A rendeltetéstől eltérő használat abban az esetben engedélyezhető, ha a

a) a biztonságos gyalogos — és gépjárműforgalmat nem zavarja,

b) a rendelet IO. (2) bekezdésben foglalt szabályokkal összhangban van

Megbontott közterület helyreállítása

6. § (1) A közterület tulajdonos a tulajdonát képező közterületként nyilvántartott ingatlanokon előre tervezett, illetve meghibásodás miatt szükségessé vált közterület-bontások után a helyreállítás módját, minőségét határidejét, a munkaterület környezetének biztonságosságát és a szükséges forgalmi rend módosítását közterület használati megállapodásban határozza meg.

(2) A közmű meghibásodást követő burkolatbontás utáni helyreállítást, a technológiailag indokolt legrövidebb időn belül el kell végezni.

(3) Az eltérő használat során megbontott közterület (burkolat, füves, virágos, stb. terület) helyreállítását a kérelmezőnek kell elvégeznie.

(4) A helyreállítást a kérelmezőnek az alábbiak szerint kell elvégeznie:

a) Útpálya (járművek által használt terület) esetén:

aa) Forgalmi sávban csak egy munkahézag — élvágás lehet. A meglévő kopóréteget a kiemelt szegélyig, ennek hiányában az útpálya széléig fel kell szedni és a munkahézagig egységes kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől.

ab) Amennyiben a munkaárok szélessége meghaladja a forgalmi sáv 50%-át, akkor a teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni.image16.jpg

ac) Az úttest keresztirányú bontása esetén a helyreállítást a kiemelt szegélyre, illetve az út szélére merőleges munkahézagokkal kell elvégezni.

ad) A földutaknál teljes szélességű úthelyreállítás, gyaluzás, murvázás, kőszórás szükséges.

b) Járda, gyalogút (gyalogosok által használt terület) esetén a kopóréteget teljes szélességében fel kell szedni és új kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől.

c) Zöldterület esetén:

ca) Kiemelten gondozott területeken lévő bontás esetén gyeptégla felhasználásával kell helyreállítani, a nyomvonallal és az építéssel érintett teljes roncsolt felületet.

cb) Egyéb területeken lévő bontás esetén 15 cm humuszterítést és füvesítést kell végezni a helyreállításnál, a nyomvonallal és az építéssel érintett teljes roncsolt felületen.

d) Fák és parki növényzet esetén:

da) A fás növényzetet védeni szükséges.

db) Talajtakaró növényzet sérülése, illetve eltávolítása esetén az új telepítést háromszoros darabszámban kell elvégezni, a kezelői hozzájárulásban való pontosításokkal.

(5) Közmű meghibásodás esetén a közterület helyreállításáért a közmű üzemeltetője a felelős.

(6) A közműépítési javítási munkák befejezése után a munkálatokat végző köteles a területet átadni a közterület kezelőjének. A műszaki átadás-átvételi eljárásra a terület egyéni önkormányzati képviselőjét is meg kell hívni.

(7) A közterület kezelője a közterületek helyreállításával kapcsolatos garanciális és szavatossági jogokat köteles érvényesíteni (1 éves garanciális felülvizsgálat elvégzése, hiánypótlások megkövetelése).

(8) Téli, illetve technológiailag alkalmatlan időben az ideiglenes helyreállítást kell megkövetelni, a végleges helyreállítás határidejének meghatározása mellett.

(9) Közterület-bontási és helyreállítási munkákat csak szakmailag felkészült szerv vagy vállalkozó végezhet.

(10) A felbontott közterület és környezetének rendjéért, biztonságáért az eltérő használattal rendelkező teljes körű felelősséggel tartozik mindaddig, amíg a helyreállított közterületet a közterület tulajdonos át nem veszi.

Közterület-használat, bontás díja

7. § (1) A közterület használatáéit, hasznosításáért a 3. mellékletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(2) A közterület bontáséit a 4. mellékletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(3) A naptári éven átnyúló közterüket használatra a megállapodás megkötésekor érvényes díjtételt kell alkalmazni. Amennyiben a megállapodásban meghatározott idő 1 éven túlnyúlik úgy az évfordulót követően a díjtétel felülvizsgálatára kerülhet sor.image10.jpg

(4) A használati díj számításánál minden megkezdett nap egész napnak, minden megkezdett hónap egész hónapnak számít.

(5) A használati díjat minden esetben a szerződés megkötésekor, egy összegben — csekken vagy átutalással — az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.

(6) A közterület-használó a díjat a közterület tényleges használatától függetlenül köteles a közterület használati megállapodás érvényességének időtartama alatt megfizetni.

A használati díj fizetése alóli mentesség

8. § (1) Nem kell közterület használati díjat fizetni:

a) a közút (járda) építésével, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásáért,

b) az úttartozékok és közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezésekor,

c) közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett közmű és egyéb vezetékek elhelyezése, javítási- és fenntartási munkálatai elvégzése során,

d) ha a közterület használat önkormányzati érdeket szolgál,

e) ha a közterület használója önkormányzati intézmény,

f) ha a közterületet közvetlen életveszély elhárítása céljára veszik igénybe,

g) építési engedélyhez és bejelentéshez kötött munkálat elvégzésekor építési anyag közterületen tárolása esetén, amennyiben az a 30 napot nem haladja meg.

Közterület-használati megállapodás

9. § (1) Közterület-használati megállapodásra irányuló kérelem kizárólag írásban, a rendelet mellékletét képező nyomtatványon nyújtható be a közterület tulajdonos felé.

(2) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenység más hatósági engedélyhez kötött, úgy a kérelemhez csatolni kell a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl: működési engedély, építései engedély, stb.) másolatát.

(3) Ha a közterület-használata építési engedélyhez kötött munkálatok elvégzése céljából szükséges, a kérelemhez mellékelni kell a jogerős építési engedélyt.

(4) A közterület-használatra vonatkozó kérelmet a terület igénybevétele előtt legalább 5 nappal kell benyújtani.

(5) Mezőgazdasági termékek idényjellegü árusítása esetén, az árusító az árusítás megkezdésével kinyilvánítja közterület használati szándékát így kérelem benyújtása nem szükséges.

(6) A közterület-használati megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a közterület-használó nevét (megnevezését), lakcímét (székhelyét)

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy a közterület használat milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület használatával kapcsolatosan közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

d) a közterület-használat helyének, módjának, méftékének és feltételeinek pontos meghatározását,

e) a megállapodás lejárta, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettségeket,

f) a fizetendő díj mértékét és fizetésének módját,

g) díjfizetés alóli mentesség esetén a mentesség okát.

(7) A közterület-használat használatra vonatkozó megállapodást a polgármester köti meg.

(8) A közterület-használat joga másra nem ruházható át.

10. § (1) Közterület használatra nem köthető megállapodás:

a) ha a kérelmezőnek közterület-használati díjtartozása van,

b) a kérelemben foglaltak nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak,

c) a tervezett létesítmény a településképpel össze nem egyeztethető.

(2) A közterület-használati megállapodás közérdekből, így különösen rendezvény szervezése, közút építése és karbantartása, közterület felújítása, karbantartása, járdák és csapadékvíz-elvezető árok építése, karbantartása esetén kártalanítási kötelezettség nélkül megszüntethető.

11. § (1) A közterület-használati megállapodás

a) meghatározott idó elteltéig

b) megállapított feltétel bekövetkezéséig

c) visszavonásig érvényes.

(2) Ha az engedélyes a közterület-használatot a megállapodás érvényének lejárta előtt meg kívánja szüntetni, köteles azt előzetesen írásban bejelenteni. A Közterület tulajdonosa az előre megfizetett díj idóarányos részét a megszűnés időpontját követő naptól illetve a következő hónap elsó napjától visszafizeti a közterület-használó részére.

(3) A közterület-használó a közterület-használati megállapodás lejárta után köteles a területet rendezett, tiszta állapotban és helyreállítva átadni.

12. § (l) A közterület-használati megállapodás felbontására jogosult a közterület tulajdonos

a) ha a közterület-használó a közterületet nem a megállapodás szerinti célra és módon használja

b) a közterület-használó a közterületet rongálja,

c) c) ha a közterület-használó a díjfizetési kötelezettségének egyszeri felszólításra, az abban megadott határidőn belül nem tesz eleget.

A közterület megállapodás nélküli használata

13. § (1) Aki közterületet megállapodás megkötése nélkül használja, vagy az engedélyben foglaltakat nem taftja be, felhívásra köteles a közterület-használatot megszüntetni, és a területet saját költségén eredeti állapotába helyreállítani.

(2) A közterület megállapodás nélküli vagy attól eltérő használata esetén a közterület-használó köteles a használat idejére egyébként fizetendő díjat megfizetni.

IV. Záró rendelkezések

14. § (1) Ezen rendelet 2016. június 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának a közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 1/2016. (1.26.) számú rendelete.