Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2017.(XII.5.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2017. 12. 05- 2019. 06. 03

Békésszentandrás Nagyközség az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ


ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK


1. §

(1) E rendelet hatálya azokra a természetes személyekre terjed ki, akik Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsítanak.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései alkalmazandók.

(4) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, vagy, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

(5) A közösségi együttélés szabályainak megszegésekor a jegyző figyelmeztetést alkalmaz, amennyiben a magatartás, az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú, és a közösségi együttélés szabályainak megsértője személyi körülményeire is figyelemmel kellő nevelő hatás és visszatartó erő várható. 

(6) A jegyző a közösségi együttélés szabályainak megsértőjével szemben közigazgatási bírságot szab ki. A közigazgatási bírság legalacsonyabb összege 5.000 Ft, legmagasabb összege 150.000 Ft. 

(7) A (6) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírságot az elkövető az I. fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül az Önkormányzat bírság bevételi számlájára történő utalás útján, vagy csekk befizetésével köteles teljesíteni.

(8) A bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók. 

(9) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

MÁSODIK RÉSZ

A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ

MAGATARTÁSOK

1. Községi jelképek használatával összefüggő magatartások
2. § Aki a nagyközség jelképeit (címer, zászló, településnév) engedély nélkül, vagy a használatra vonatkozó engedélytől eltérő módon használja, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

2. Utca- és házszámtábla elhelyezésével kapcsolatos magatartások


3. § (1) Az az ingatlantulajdonos, ingatlankezelő, bérlő vagy használó (továbbiakban: tulajdonos), aki az utcanév-tábla elhelyezését a tulajdonában vagy használatában álló ingatlanon nem engedi meg, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az a tulajdonos, aki a házszámtábla elhelyezését, karbantartását, pótlását elmulasztja, vagy a házszámtáblát nem az épület utca felőli homlokzatán, annak a bejárat felőli részén helyezi el, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Aki az elhelyezett házszám-táblát megrongálja, beszennyezi, olvashatatlanná teszi, szövegét megváltoztatja, vagy azt engedély nélkül eltávolítja, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

3. Állattartással kapcsolatos magatartások


4. § (1) Aki ebet póráz nélkül közterületre kivisz, harapós és támadó természetű ebet szájkosár nélkül a tartási helyéről közterületre kivisz vagy kivezet, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Aki az ebet nem megfelelően, az eb kiszabadulását vagy elszabadulását megakadályozó módon tartja, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

5.§ A közösségi együttélés szabályait sérti az a személy, aki 
a) a település belterületének közterületein állatot legeltet,
b) az állatok elhelyezésére szolgáló helységben, a terménytárolókban, és egyéb gazdasági épületekben megtelepedett kártékony állatok (rágcsálók), nyári időszakban különös tekintettel a legyek irtásáról és a szagártalom csökkentéséről nem gondoskodik. 

4. Köztisztasággal kapcsolatos magatartások



6. § (1) Az az ingatlanhasználó vagy ingatlantulajdonos, aki ingatlana tisztán tartásáról nem gondoskodik, vagy az ingatlanra ráhordott vagy felhalmozott hulladékot a kijelölt hulladéklerakó-helyre nem szállítja vagy szállíttatja el, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az az ingatlanhasználó vagy ingatlantulajdonos, aki nem gondoskodik az ingatlannal érintkező közterület, illetőleg a járda melletti zöldsáv, nyílt csapadékvíz-elvezető árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, gyommentesítéséről, kaszálásáról, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

5. A közterületek használatával és rendjével kapcsolatos magatartások


7. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki ingatlana előtti járdán, valamint a mellette nőtt gazt nem irtja, a járdára kinyúló ágak, bokrok, valamint a járdára ráhajló ágak, bokrok visszavágásáról nem gondoskodik. 

(2) Aki hirdető- berendezést vagy eszközt közterületen úgy helyez el, hogy az akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, vagy a közterület fenntartási munkáit, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

6. Hó- és síkosság mentesítéssel kapcsolatos magatartások


8. § (1) Az az ingatlantulajdonos, aki az ingatlana előtt az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált burkolat folyamatos síkosság-mentesítéséről nem gondoskodik, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Aki a hó eltakarítást úgy végzi, hogy a folyamatos gépjármű és gyalogosforgalmat akadályozza, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3)  Aki hórakást buszmegállóban, kapu- és kocsibejáróban, gyalogátkelőhelyen, útkereszteződésben helyez el, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

7. Az avar, zöld és egyéb hulladékok ártalmatlanításával kapcsolatosmagatartások


9. § (1) Aki  közterületen zöldhulladékot és egyéb anyagot éget, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) A nádas területek és azok környezetében, valamint a helyi védelem alatt álló természetvédelmi területen zöldhulladék égetése tilos, kivéve: a levágott nád égetése a parton.
Aki a tilalmat megszegi, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Aki olyan tüzelőanyaggal fűt, amelyben megtalálható a gumiszőnyeg, a műanyag, illetve a kommunális hulladék, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

10. § Aki a tulajdonában vagy használatában lévő területeken nem gondoskodik a gyomnövények és az allergiát okozó virágos gyomnövények irtásáról, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

8. Egyéb, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartások



11. § Az az ingatlan tulajdonos, használó vagy bérlő, aki az ingatlanon vasárnaptól csütörtökig 10-20 órán, illetve pénteken és szombaton 10-22 órán kívül zenés rendezvényt, vagy szórakozást tart és ez a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak, használóinak és bérlőinek  nyugalmát megzavarja, akkor az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el. 

9. A holtágak védelmével és a pihenni vágyók, horgászok zavarásával kapcsolatos magatartások


12. § (1) Az az ingatlan tulajdonos, vagy használó, aki a holtágak vizébe hulladékot dob, amely a vizet szennyezi, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást elköveti.

(2) Aki a holtágak vizén robbanómotoros csónakot használ - kivéve a hivatásos halőri szolgálatot, a vízirendőrséget, a katasztrófavédelmet, a vízi sportegyesületeket – az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.  

(3) Vízi biciklit használni június 1. – augusztus 31. között reggel 8 órától 20 óráig, szeptember 1-től május31-ig 8 órától 18 óráig lehet, aki ezt megsérti az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el. 

(4) A település éves rendezvény naptárában szereplő eseményhez kapcsolódóan a település jegyzője egyedi elbírálás alapján engedélyezheti robbanómotoros eszköz használatát a rendezvény ideje alatt.

(5) A holtágakon horgászni olyan eszközökkel és módszerekkel lehet, ami nem akadályozza a vízisportot folytatókat.

HARMADIK RÉSZ


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


13. § (1) Ez a rendelet 2017.december 5. napján lép hatályba.


(1) Hatályát veszti a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának 19/2012.(IX.26) önkormányzati rendelete a Tiltott, közösségellenes magatartások meghatározásáról és szankcionálásának rendjéről.