Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2019.(XII.18.) önkormányzati rendelete

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 19- 2019. 12. 19

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet 12/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 4.§ (1) és (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés lép:

„4.§ (1) A Képviselő-testület tagjainak száma: 7 fő. A Képviselő-testület tagjai és tisztségviselői névsorát az 1. függelék tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat alaptevékenységi besorolását az 1. melléklet tartalmazza.”


2.§ A Rendelet 5. § a következő (5), (6), (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„.5.§ (5) A Képviselő-testület évente egy alkalommal közmeghallgatást tart előre meghirdetett napirenddel. A napirendet a közmeghallgatás előtt 8 nappal az Önkormányzat hivatalos honlapján a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján keresztül közzé kell tenni.

(6) A közmeghallgatás a meghirdetett témához kapcsolódó közérdekű javaslatok fóruma, ezért a polgármester köteles erre a megjelentek figyelmét felhívni, ha a témától eltérnek.

(7) Közmeghallgatást kell tartani az évesköltségvetés összeállítása előtt január hónapban.

(8) Amennyiben az ülésen nem lehetséges a kérdező részére választ adni, 15 napon belül írásban kell válaszolni.”


3.§ A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„7.§ (3) Soron kívüli ülés esetén a 6. § (3)-(5) bekezdésében foglaltaktól el lehet térni és nincs szükség bizottsági tárgyalásra.”


4. § A Rendelet 14. §-a a következő (4), (5), (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„14. § (4) Az önkormányzati képviselő köteles bejelenteni a személyes érintettséget. A Képviselő-testület döntéshozatalából kizárható az, akit, vagy akinek a hozzátartozóját az ügy személyesen érinti, a kizárásról az érintett települési képviselő kezdeményezésére vagy bármely települési képviselő javaslatára a Képviselő-testület dönt. A kizár települési képviselőt a határozatképesség szempontjából jelenlévőnek kell tekinteni.

(5) A személyes érintettség bejelentési kötelezettség elmulasztásának kivizsgálására - annak ismertté válását követően azonnal - a Képviselő-testület ügyrendi vizsgálat lefolytatását rendeli el. A vizsgálat lefolytatása a Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottság hatáskörébe tartozik.

(6) A bizottság eljárása során biztosítja az érintett képviselő személyes meghallgatását, bizonyítékai előterjesztését, szükség esetén egyéb dokumentumokat kér be.

(7) A bizottság eljárásának lefolytatása után a vizsgálat eredményét a Képviselő-testület soron következő ülésén előterjeszti. Egyidejűleg bejelenti az érintett képviselő személyes érintettségét. Ebben az esetben a Képviselő-testület az érintett döntésből való kizárásáról szóló döntésének meghozatalát követően az adott ügyben megismételt szavazást tart.”


5.§ A Rendelet 15.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) Titkos szavazást tarthat mindazokban az ügyekben, amelyekben zárt ülést köteles tartani, illetve zárt ülést tarthat.”


6.§ A Rendelet 15.§-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„15. § (5) Titkos szavazásnál a döntéshez szükséges szavazati arány hiányában a polgármester szünetet rendelhet el véleményegyeztetés céljából, majd ezt követően a szavazást meg lehet ismételni.”


7. § A Rendelet 20. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) A Képviselő-testület az alábbi állandó bizottságokat hozza létre:

a) Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottság (4 fő képviselői tag, 3 fő nem képviselő tag)

b) Gazdasági és Turisztikai Bizottság (3 fő képviselői tag, 2 fő nem képviselő tag)

c) Településüzemeltetési és Projektelőkészítési Bizottság (3 fő képviselői tag, 2 fő nem képviselő tag)

d) Környezetvédelmi, Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság (3 fő képviselői tag, 2 fő nem képviselő tag)


(2) A bizottságok tagjainak névsorát a 2. függelék, a bizottságok által ellátandó önálló és átruházott feladat- és hatáskörök részletes jegyzékét a 2. melléklet tartalmazza.”


8.§. A Rendelet 20. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„20. § (8) A Képviselő-testület egyes hatásköreinek gyakorlását a 3. mellékletben rögzített tartalommal átruházza az ott megjelölt bizottságára.”


9.§ A Rendelet 24.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (3) A polgármester (alpolgármester) ellátja a Mötv.67. §-ában és egyéb jogszabályokban rögzített feladat- és hatásköröket. A Képviselő-testület egyes hatásköreinek gyakorlását a 4. mellékletben foglaltak szerinti felsorolással átruházza a polgármesterre.”


10.§ A Rendelet 27. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„27.§ (2) A zárszámadási rendelet-tervezetet a jegyző készíti el, és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé. Az előterjesztést a Gazdasági és Turisztikai Bizottság kötelezően tárgyalja.”


11. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.


12. § Jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.