Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a piac működéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2021. 04. 30

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a piac működéséről és üzemeltetéséről

2021.04.30.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Békésszentandrás Nagyközség Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott feladat- és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Békésszentandrás belterület 467 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanon létesített, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. §-ának

a) 5a. pontjában rögzített feltételeknek szerint üzemeltetett helyi termelői piac

b) 19. pontjában rögzített feltételek szerint üzemeltetett piac (továbbiakban: kiskereskedelmi piac)

(továbbiakban a) és b) együtt: piac) területére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata, mint fenntartó a termelői termékekkel történő jobb ellátás érdekében helyi termelői piacot tart fenn és üzemeltet.

(2) A fenntartó a piac üzemeltetéséről külön üzemeltetési szabályzatban rendelkezik.

(3) Az fenntartó ellátja

a) a piac területének tisztántartását, a piaci napokon keletkezett kommunális hulladék gyűjtését, téli időszakban a hóeltakarítást, síkosságmentesítést,

b) a piac rendjének biztosítását, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzését

c) a nyitási, zárási feladatokat, az odaérkező árusok elhelyezését,

(4) A piac nyitvatartásáról, működési rendjéről, a piaci árusítás szabályairól a fenntartó jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat, vásárlókat.

3. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

3. § (1) A piac elsősorban helyi termelői piac, ezért a helyfoglalásnál elsőbbséget élveznek a az alábbi termékeket forgalmazó békésszentandrási székhellyel, telephellyel rendelkező árusítók:

a) saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz,

d) saját tenyésztésű, nevelési állatból származó tej, tejtermék, tojás

e) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír, az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,

f) élő hal.

(2) A piacon terméket az hozhat forgalomba, aki a vonatkozó jogszabályok szerint arra jogosult.

(3) Az árusítók kötelesek az árusító helyen, a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni, a nevüket címüket, székhelyüket, telefonszámukat.

4. § (1) A piac nyitvatartási ideje hétfőtől vasárnapig minden nap 6.00 órától 14.00 óráig tart. Rendszeres piaci nap kedd, péntek és vasárnap 6.00 órától 12.00 óráig.

(2) A meghatározott rendszeres piaci napokon túl az üzemeltető lehetőséget biztosít alkalmi árusításra is, amit az árusítás megkezdése előtt legalább 48 órával korábban a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő engedélyek bemutatásával kell az üzemeltető részére bejelenteni.

(3) A tartós helyhasználók reggel 6.00-7.00 óra között foglalhatják el helyüket. 7.00 óra után az érvényes bérlettel nem rendelkező alkalmi helyhasználók elfoglalhatják a szabadon maradt árusítóhelyeket, érkezési sorrendben.

(4) A piac területét az árusoknak legkésőbb 17.00 óráig – rendezett és tiszta állapotban – kell elhagyniuk.

4. Helyhasználat

5. § (1) A piacon az üzemeltető tartós vagy alkalmi helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen szabad árusítani. A helyhasználó az árusító helyre a fenntartóval helybiztosítási szerződést köt, jelen rendelet 1. számú melléklete szerint. A helyhasználó a kijelölt helyet a fenntartó előzetes írásbeli engedélye nélkül nem változtathatja meg, a piac területén máshol nem árusíthat, árut és göngyöleget máshol nem rakhat le.

(2) A fenntartó a tartós helyhasználatot azonnali hatállyal felmondhatja, ha az árusító a piac működési rendjét felszólítás ellenére sem tartja be, az árusítóhelyén hulladékot vagy nem értékesített árut hagy ott és ennek eltávolítására már figyelmeztetést kapott, illetve az engedélyhez kötött termék árusítójától a kereskedői engedélyt megvonták.

(3) Az alkalmi helyhasználat helybiztosítási szerződés megszerzésével történik.

(4) A helybiztosítási szerződést a területhasználat megszűnéséig köteles a helyhasználó megőrizni, azt az ellenőrzést végző személynek (piacfelügyelő, közterületfelügyelő, jegyző által ellenőrzésre feljogosító igazolvánnyal ellátott személy) felhívására bemutatni.

(5) Az a kereskedő vagy szolgáltató, aki tartós hellyel nem rendelkezik, illetve a tartós helyet a piac kezdetéig nem foglalja el, az érkezés sorrendjében foglalhat helyet.

(6) A piac területén kialakított 2 db helyiség bérbeadási feltételeit a fenntartó határozza meg, és köti meg a helyiségekre vonatkozó legfeljebb 5 évre szóló szerződést.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2021. április 30. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti A vásárok és piacok tartásáról és rendjéről szóló 3/1999.(II.10.) önkormányzati rendelet.