Csárdaszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2004. (IX.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2015. 04. 25- 2018. 08. 30

A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Ötv. 79–80. §‑aiban, továbbá az államháztartásról szóló, módosított 1992. évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Ahtv.) 108–109. §‑aiban foglaltakra – Csárdaszállás község Önkormányzatának vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.


I. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) a községi önkormányzatra, annak szerveire, továbbá az önkormányzat által alapított és tulajdonosi irányítása alatt működő költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények);

b) mindazokra a dolgokra, melyek községi önkormányzat tulajdonában vannak, így az ingatlan és ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, a gazdasági és közhasznú társaságokban az önkormányzatot megillető részesedésekre, valamint az értékpapírokra (a továbbiakban: önkormányzati vagyon).

Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Az önkormányzati vagyon rendeltetése szerint törzsvagyonból és törzsvagyon körébe nem tartozó egyéb vagyonból áll. A törzsvagyon körébe nem tartozó vagyon teljes körűen forgalomképes. Az önkormányzat vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódó vagyon forgalomképes vállalkozói vagyon. A forgalomképes törzsvagyont e rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét a törvény rendelkezéseinek figyelembevételével e rendelet állapítja meg.

       A korlátozottan forgalomképes törzsvagyont e rendelet 2.számú melléklete, a forgalomképtelen törzsvagyont e rendelet 3.számú melléklete tartalmazza.

(3) A törvényben foglaltakon túlmenően forgalomképtelenek a regionális hulladéklerakó  Csárdaszállást megillető tulajdoni hányada, köztéri műalkotások, veszélyes hulladékok tárolására kijelölt helyek.

(4) A törvényben foglaltakon túlmenően korlátozottan forgalomképesek az önkormányzat tulajdonában lévő művészeti alkotások és közüzemi szolgáltatást végző vállalatok, gazdasági társaságok használatába adott önkormányzati vagyon, amely magában foglalja az ingó és ingatlan vagyontárgyakat is.

(5) A törzsvagyonba tartozó korlátozottan forgalomképes vagyon működtetésére:

a) saját többségi részesedésével működő gazdálkodó szervezetet hozhat létre, vagy költségvetési, illetőleg önkormányzati intézményt alapíthat, vagy

b) a működtetés időleges jogát koncessziós szerződésben a pályázat nyertesének engedheti át,

c) az önkormányzati törzsvagyonban lévő közcélú vízilétesítmény létesítését végző gazdálkodó szervezetnek a létesítmény közművagyonát a képviselő-testület használatba adja.

(6) A közművagyon működtetését az önkormányzat nevében a képviselő-testület szerződéssel adja használatba. Az önkormányzat képviselő-testület a szerződés elfogadásáról határozattal dönt.

E rendelkezést megfelelően alkalmazni kell az alapító okirat, társasági szerződés, alapszabály módosítására is.

(7) Forgalomképes vállalkozói vagyon mindaz a vagyon, amely nem tartozik a (3)–(4) bekezdés hatálya alá, illetve amely nem tartozik a törzsvagyon körébe.


Vagyonnyilvántartás és leltár


3. § (1) Az önkormányzat vagyonáról a mindenkor hatályos jogszabályok előírásainak megfelelő nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) Az önkormányzati vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóhoz (zárszámadáshoz) összesített adatokkal az önkormányzatnak be kell mutatni, melyben a törzsvagyont elkülönítetten kell szerepeltetni, továbbá ki kell mutatni az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket.

(3)   Az (1) – (2) bekezdésekben foglaltak végrehajtásáért, valamint a hatályos számviteli törvényben foglaltak szerinti  vagyontárgyak minősítéséről a Polgármesteri Hivatal által kijelölt ügyintéző felel.


II. Az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásának közös szabályai

A tulajdonosi jogok gyakorlása


4. § (1) A tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja, azonban az egyes tulajdonosi jogok gyakorlását e rendelet 10. §-a szerint saját szerveire ruházza át.

(2)[1] Önkormányzati vagyont más jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet akkor kezelhet, ha a képviselő-testület a meghatározott vagyontárgyaira vonatkozó vagyonkezelői szerződéssel megbízza. Ez esetben a vagyonkezelő – a szerződésben meghatározott körben – a tulajdonos önkormányzat nevében és megbízásából gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

(3)[2]

(4) A vagyonkezelő szerv a kezelésében, használatában lévő önkormányzati vagyonnal – az önkormányzat kötelező feladatainak sérelme nélkül – a törvények, és e rendelet keretei között gazdálkodik.

(5) Az önkormányzat a tulajdonában lévő vagyontárgyak hasznosítására, üzemeltetésére, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyontárgyak létesítésére gazdasági társaságot alapíthat, illetve vagyonát gazdasági társaságban hasznosíthatja.

(6) Amennyiben az önkormányzat olyan gazdasági társaságot alapít, vagy abba tagként, részvényesként belép, amelynek tevékenysége az önkormányzat ellátási felelősségi körébe tartozik, az önkormányzat, illetve több önkormányzat esetén az önkormányzatok együttes tulajdonosi, vagy szavazati aránya 51%-nál kevesebb nem lehet.

(7) Az önkormányzat által alapított gazdasági társaságokban a tulajdonosi jogosítványokat a képviselő-testület nevében a polgármester gyakorolja. Attól eltérni csak a képviselő-testület nyilatkozatával lehet.

(8) Az önkormányzat kültagként saját nevének betéti társaság, cég nevében történő feltüntetéséhez nem járul hozzá.

(9) Az önkormányzati törzsvagyon állagának megőrzéséről, üzemeltetéséről a képviselő-testület, a polgármesteri hivatal, a gazdasági ellátó szervezet, az önkormányzat intézményei, illetőleg e vagyontárgyakat üzemeltető gazdasági társaságok útján gondoskodik.

(10) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak hasznosítására irányuló jogügyletek megkötése esetén a jognyilatkozat megtételére jogosult személy köteles a szerződésben foglaltak teljesítését folyamatosan figyelemmel kísérni.


Az önkormányzati vagyon hasznosításának nyilvánossága


5. § (1) Az önkormányzati vagyont 1 000 000 Ft értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát, illetve a hasznosítás jogát átengedni csak nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján a legjobb ajánlatot tevő részére lehet. A versenytárgyalás részletes szabályait e rendelet 4.számú melléklete tartalmazza.

(2)[3]

(3) A szerződés megkötésére a polgármester jogosult.

(4) Az önkormányzat képviselő-testülete ellenőrzi a nyilvános értékesítést, hasznosítást.

(5) Az 5 000 000 Ft értékhatár feletti vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra vonatkozó szerződéseket az Áht. 15/B. § (1) szerinti tartalommal kötelező közzétenni a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül. A közzétételről a polgármester gondoskodik.


Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása


6. § (1) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.

(2) Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) értékpapír esetén a névérték alapján,

b) egyéb ingó és ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján. Az értékbecslést az önkormányzat által felkért független külső értékbecslő végzi.

(3) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.

(4) Örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni, amennyiben az adó- és értékbizonyítvány 6 hónapnál nem régebbi.

Eljárás a tulajdonos képviseletében

7. § Az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogát a polgármester gyakorolja. Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.


Az önkormányzati vagyon ingyenes, vagy kedvezményes átruházása, követelés elengedése


8. § (1)[4]

(2) Az önkormányzat és szerve csak az alábbi esetekben mondhat le részben vagy egészben követeléséről:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében,

c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,

d) a végrehajtás során nem, vagy csak részben térült meg,

e) ha a követelés igazoltan csak veszteséggel (aránytalan költségráfordítással) érvényesíthető,

f) kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyított.


A felajánlott vagyon elfogadása


9. § (1) Ha a vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett vagyonkezelő elfogadhatja, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az önkormányzat részére egymillió forint értékhatár felett ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a képviselő-testület jóváhagyására.


Rendelkezés az önkormányzati vagyonnal


10. § A képviselő-testület hatáskörébe tartoznak az alábbi, vagyonhasznosításra vonatkozó döntések, értékhatártól függetlenül:

a) az önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyaknak az önkormányzati vagyon részeibe való besorolása,

b) ingatlan vásárlása, cseréje, értékesítésre történő kijelölése,

c) gazdasági és közhasznú társaságokban fennálló részesedéseinek értékesítésre történő kijelölése, valamint pénzbeli és apport befektetése társaságokba,

d) hitel felvétele, illetve annak felvételéhez vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása,

e) kötvény, váltó kibocsátása és elfogadása,

f) kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása,

g) gazdasági és közhasznú társaság alapítása,

h) társadalmi szervezet, alapítvány létrehozásának engedélyezése, társadalmi szervezethez, alapítványhoz való csatlakozás, hozzájárulás, azok támogatása.

11. § (1) Az önkormányzati vagyonra vonatkozó egyéb döntések értékhatártól függően az önkormányzat és szervei, valamint a vagyonkezelők hatáskörébe tartoznak.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozik

a) 1 000 000 Ft feletti vagyontárgy vásárlása,

b) 1 000 000 Ft értékhatár felett a vagyontárgy értékesítése, a vagyon használatának, illetve a hasznosítás jogának átengedése, cseréje, biztosítékul adása és egyéb módon való megterhelése,

c) behajthatatlan követelések törlése, 300 000 Ft. értékhatár felett.

(3) A polgármester hatáskörébe tartozik

a) az önkormányzati vagyon nyilvános értékesítésének, hasznosításának ellenőrzése,

b) a biztosítási szerződések megkötésének véleményezése,

c) a képviselő-testület által értékesítésre kijelölt, 1 000 000 Ft. értékhatár alatti ingatlan elidegenítése, használatának, illetve hasznosítási jogának átengedése, biztosítékul adása, egyéb módon történő megterhelése,

d) 100 000 Ft-tól 1 000 000 Ft értékhatárig ingó vagyontárgy adásvételének engedélyezése, gépkocsik adásvétele, valamint az éves költségvetésben jóváhagyott beszerzések engedélyezése,

e) 1 000 000 Ft. értékhatár alatt, ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásának jóváhagyása,

f) behajthatatlan követelések törlése 30 000 Ft és 300 000 Ft között.

g) a hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján a vagyonhasznosítási jogügyletek megkötésére,

h) megkötni a nem intézményi használatban lévő bérleti szerződéseket,

i) megkötni – a gazdasági és vagyonbizottság véleményének figyelembevételével – a biztosítási szerződéseket.

(4) A vagyonkezelő szervezet vezetőjének hatáskörébe tartozik a polgármester véleményezésével

a) a közszolgáltatáshoz nélkülözhető vagyon – két évet meg nem haladó – határozott időtartamú bérbeadás útján történő hasznosítása,

b) a használatában, kezelésében lévő, 100 000 Ft értéket meg nem haladó ingó vagyontárgyak, vagyonértékű jog stb. értékesítése,

c) 30 000 Ft – a számviteli szabályok szerint számított – egyedi értéket meghaladó elavult ingóságok értékesítése.

(5) A vagyonkezeléssel kapcsolatos beszámolót az éves és a féléves beszámolóval egyidejűleg kell a Polgármesteri Hivatal illetékes ügyintézőjének megtenni a Képviselő-testület felé.


Az önkormányzati vagyonkezelők jogállása[5]


11/A. § (1)  Az önkormányzati vagyonkezelőt illető használat joga a (2) bekezdésben foglaltak kivételével ingyenes, az önkormányzat a használat ellenértékét nem követelheti, de az önkormányzati vagyonkezelő köteles teljesíteni az önkormányzatot, mint a tulajdonost a vagyontárgy után terhelő pénzügyi kötelezettségeket.

(2) Gazdasági társaság, közhasznú társaság vagyonkezelésébe adott közmű után díjat kell fizetni.

(3) Az önkormányzat vagyonkezelő szervei jogosultak:

a) A kezelésükben lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznának szedésére, a birtokvédelemre.
b) A közszolgáltatásban nélkülözhető vagyontárgyak meghatározott időre történő bérbeadására, egyéb hasznosítására.
c) A kezelésükben lévő ingó vagyontárgyak e rendeletben szabályozott módon történő elidegenítésére.
d) A vagyontárgyak megterheléséhez a képviselő- testület engedélye kell.
e) A vagyonkezelő szervezetek kötelesek a kezelésükben lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemelésével, karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatokat normatív bevételeikből, a hasznosításból és a felmerülő támogatásokból származó bevételek terhére ellátni.

f) A vagyonkezelő szervek vezetői a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az éves zárszámadás keretében kötelesek számot adni.

g) A polgármester a vagyonkezeléssel megbízott szervek vezetőit e feladatuk ellátásáról rendszeresen, külön is beszámoltathatja.

(4)    A vagyonkezelői jog ellenértékét a Képviselő-testület határozza meg.

(5)  A vagyonkezelői jog ellenértékének meghatározása során figyelembe kell venni az adott vagyon rendeltetését, az önkormányzati feladat jellegét, a működtetés költségeit, a vagyon értékét, műszaki állapotát, a vagyonhoz kapcsolódó, valamint az abból következő kötelezettségeket, illetve jogszabály vagy megállapodás alapján előírt önkormányzatot terhelő más kötelezettséget.


Vagyonkezelési jog megszerzésének és gyakorlásának feltételei[6]


11/B. § A vagyonkezelési jog akkor adható át, ha a vagyonkezelői jog jogosultja vállalja:

a) a vagyonelem közfeladat ellátására vagy a közfeladat ellátásához kapcsolódó tevékenységhez történő használatát,
b) a vagyonelem értékcsökkenésével arányos mértékű állagmegóvási, karbantartási munkák elvégzését,

c) a vagyonkezelésbe vett vagyonelemhez kapcsolódó nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését,

d) a szerződés teljesítésének biztosítására szolgáló mellékkötelezettségeket és egyéb biztosítékokat,

e) a vagyonkezelői jog megszerzéséhez kapcsolódó költségek viselését,

f) a vagyonelemhez kapcsolódó terhek és kötelezettségek viselését.


Vagyonkezelői jog ellenőrzése[7]


11/C. § (1) A vagyonkezelőt megillető jogok gyakorlását, annak szabályszerűségét, célszerűségét, a kötelezettségek teljesítését az Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság (a továbbiakban: pénzügyi bizottság) ellenőrzi.

(2) A pénzügyi bizottság jogosult:

a) a vagyonkezelő kezelésében álló önkormányzati tulajdonú ingatlan területére belépni,
b) az ellenőrzés tárgyához kapcsolódó közérdekből nyilvános adat megismerésére és okiratba betekintésre,

(3) A vagyonkezelő jogosult:

a) az ellenőrzési cselekményeknél jelen lenni,

b) az ellenőrzés megállapításait megismerni, a jelentéstervezetre észrevételt tenni.

(4) A vagyonkezelő köteles:

a) az ellenőrzés végrehajtását elősegíteni, abban együttműködni,

b) az ellenőrzést végző részére szóban vagy írásban kért tájékoztatást, felvilágosítást, nyilatkozatot megadni, a dokumentációkba a betekintést biztosítani,

c) az ellenőrzést végző kérésére, a rendelkezésre bocsátott dokumentum teljességéről nyilatkozni,

d) az ellenőrzés zavartalan elvégzéséhez szükséges egyéb feltételeket megteremteni,
e) az ellenőrzés megállapításai, javaslatai alapján tett intézkedéseiről az önkormányzatot 30 napon belül tájékoztatni.

(5) A pénzügyi bizottság az ellenőrzés megállapításairól készített összefoglaló jelentést köteles a soron következő Képviselő - testületi ülésre beterjeszteni.


III. Záró rendelkezések


12. § (1) E rendelet 2004. év november hó 1. napján hatályba. Hatálybalépésének időpontjával a 7/1995. (III. 29.) rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerinti helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


[8]1.  melléklet az 5/2004. (IX. 17.) önkormánmyzati rendelethez


Forgalomképes törzsvagyon


S.sz.

hrsz

Terület m2

Művelési ág

cím

Megjegyzés

1

0119/10

1079

szántó

Külterület


2

0133/7

44415

szántó

Külterület


3

016/3

1079

tanyahely

Külterület


4

040/11

17858

szántó

Külterület


5

066/4

1439

tanyahely

Külterület


6

107

7943

Beépítetlen t.

Belterület


7

1480

727

kert

Zártkert


8

157

375

Beépítetlen t.

Jókai u.


9

180

1917

Beépítetlen t.

Jókai u.16.


10

181

1750

Beépítetlen t.

Jókai u.18.


11

182

1532

Beépítetlen t.

Jókai u.20.


12

183

1527

Beépítetlen t.

Jókai u.22.


13

184

1516

Beépítetlen t.

Jókai u.24.


14

185

1515

Beépítetlen t.

Jókai u.26.


15

186

1509

Beépítetlen t.

Jókai u.28.


16

187

1503

Beépítetlen t.

Jókai u.30.


17

188

1497

Beépítetlen t.

Jókai u.32.


18

189

1491

Beépítetlen t.

Jókai u.34.


19

190

1486

Beépítetlen t.

Jókai u.36.


20

192

25719

Beépítetlen t.

Jókai u.


21

220/15

2622

Beépítetlen t.

Ady u.


22

220/16

1171

Beépítetlen t.

Ady u.


23

220/17

1172

Beépítetlen t.

Ady u.


24

220/18

1323

Beépítetlen t.

Ady u.


25

220/19

1323

Beépítetlen t.

Ady u.


26

220/20

1324

Beépítetlen t.

Ady u.


27

220/21

1325

Beépítetlen t.

Ady u.


28

220/22

1326

Beépítetlen t.

Ady u.


29

220/23

1327

Beépítetlen t.

Ady u.


30

220/24

1328

Beépítetlen t.

Ady u.


31

220/25

1328

Beépítetlen t.

Ady u.


32

220/26

1329

Beépítetlen t.

Ady u.


33

220/27

1330

Beépítetlen t.

Ady u.


34

220/28

1331

Beépítetlen t.

Ady u.


35

220/29

1332

Beépítetlen t.

Ady u.


36

220/34

2620

Beépítetlen t.

Ady u.


37

220/35

2623

Beépítetlen t.

Ady u.


38

220/36

2619

Beépítetlen t.

Ady u.


39

220/37

2619

Beépítetlen t.

Ady u.


40

220/38

2620

Beépítetlen t.

Ady u.


41

220/39

2620

Beépítetlen t.

Ady u.


42

220/40

1692

Beépítetlen t.

Ady u.


43

220/41

1324

Beépítetlen t.

Ady u.


44

220/42

1324

Beépítetlen t.

Ady u.


45

220/43

1323

Beépítetlen t.

Ady u.


46

220/44

1325

Beépítetlen t.

Ady u.


47

220/45

1466

Beépítetlen t.

Ady u.


48

220/46

1466

Beépítetlen t.

Ady u.


49

220/47

1467

Beépítetlen t.

Ady u.


50

220/48

1466

Beépítetlen t.

Ady u.


51

220/54

1618

Beépítetlen t.

Ady u.


52

220/9

1330

Beépítetlen t.

Dózsa u.


53

223/12

6809

Beépítetlen t.

Belterület


54

228

2099

lakóház

Belterület

Lebontott

55

232

1547

lakóház

Belterület

Lebontott

56

237/11

1263

Beépítetlen t.

Dózsa u.


57

237/12

1264

Beépítetlen t.

Dózsa u.


58

237/13

1264

Beépítetlen t.

Dózsa u.


59

237/14

1264

Beépítetlen t.

Dózsa u.


60

237/15

1265

Beépítetlen t.

Dózsa u.


61

237/16

1265

Beépítetlen t.

Dózsa u.


62

237/17

1265

Beépítetlen t.

Dózsa u.


63

237/18

1266

Beépítetlen t.

Dózsa u.


64

237/6

770

kert

Dózsa u.


65

237/a/1

78

lakóház

Dózsa u.


66

242/3

302

lakóház

belterület


67

52/4

1549

Beépítetlen t.

Felszabadulás u.


68

52/5

1546

Beépítetlen t.

Felszabadulás u.


69

97

11420

Beépítetlen t.

Belterület


[9]70

49/1

2517

közterület

Felszabadulás u.

Mázsaház














2.  melléklet az 5/2004. (IX. 17.) önkormánmyzati rendelethez


Forgalomképtelen törzsvagyon


S.sz.

hrsz

Terület m2

Művelési ág

cím

Megjegyzés

1

05/13

1692

út

Külterület


2

016/40

283

út

Külterület


3

055/25

5612

út

Külterület


4

03

1353

út

Külterület


5

057/19

9933

út

Külterület


6

091/27

6346

csatorna

Külterület


7

091/25

5452

csatorna

Külterület


8

055/15

5754

út

Külterület


9

091/24

3436

út

Külterület


10

220/55

1047

Árok

Ady u.


11

220/33

3787

közút

Ady u.


12

040/6

8621

út

Külterület


13

058/8

22

közút

Névnélküli u.

Vasútkörnyék

14

08

9556

közút

Névnélküli u.

Tarcsai határ

15

098/12

1326

út

Külterület


16

060/7

2965

út

Külterület


17

09

7779

közút

Névnélküli u.

Tarcsai határ

18

0126/14

4107

út

Külterület


19

055/6

5050

út

Külterület


20

066/7

3058

Út, árok, töltés

Külterület


21

012

3907

Út, árok

Külterület


22

098/8

9451

út

Külterület


23

027/2

9023

út

Külterület


24

014

3640

út

Külterület


25

015

3311

út

Külterület


26

21

5757

közút

Mártírok u.


27

127/6

46346

sportpálya

Sporttelep


28

22

1487

közút

Névnélküli u.

Mártírokból

29

022

2418

út

Külterület


30

0218/9

5394

út

Külterület


31

0268/11

7196

út

Külterület


32

0213/8

8876

út

Külterület


33

027/1

1474

út

Külterület


34

0209/7

30804

út

Külterület


35

127/4

1489

közút

Névnélküli u.

Sporttelep

36

032

2045

út

Külterület


37

0265/8

2437

árok

Külterület


38

067/2

31429

közút

Névnélküli u.

Arany-Falut.

39

0206/6

3472

csatorna

Külterület


40

035

5371

út

Külterület


41

036/1

3639

út

Külterület


42

040/1

174

út

Külterület


43

0206/5

2303

csatorna

Külterület


44

48

740

közút

Névnélküli u.

Márt.-Petőfi

45

50

5176

közút

Petőfi u.


46

0101/2

9778

út

Külterület


47

51

10108

Közpark

Felszabadulás u.


48

0206/4

7449

út

Külterület


49

052

2778

út

Külterület


50

53

657

közút

Névnélküli u.

Petőfi-Rákóczi

51

054

2835

út

Külterület


52

0110/2

366

út

Külterület


53

0112/2

7111

út

Külterület


54

60

6290

Beépítetlen t.

Felszabadulás u.


55

0120/2

11147

út

Külterület


56

0124/2

7789

út

Külterület


57

065

7096

közút

Falutelep u.


58

67

874

közút

Névnélküli u.

Petőfi-Rákóczi

59

067/1

3546

Út

Külterület


60

0206/3

4049

csatorna

Külterület


61

76

273

közút

Névnélküli u.

Sikátor

62

237/3

1667

Beépítetlen t.

Dózsa u.


63

080

9005

Út, árok

Külterület


64

84

2330

közút

Rákóczi u.


65

084

9532

Út, árok

Külterület


66

094

5997

út

Külterület


67

96

573

közút

Névnélküli u.

Kossuth-Felsz.

68

096/1

7806

út

Külterület


69

0100

6915

út

Külterület


70

0206/2

185

csatorna

Külterület


71

0208/2

3874

csatorna

Külterület


72

105

2659

közút

Hunyadi u.


73

0211/2

4591

út

Külterület


74

106

688

közút

Névnélküli u.

Hunyadi-Felsz.

75

0110/1

8818

út

Külterület


76

0221/2

14126

út

Külterület


77

0118/1

10677

út

Külterület


78

126

15186

közút

Kossuth u.


79

0127

38859

út

Külterület


80

0130

13172

út

Külterület


81

0132

155560

közút

Névnélküli u.

Gyomahatár

82

145

5933

közút

Arany J. u.


83

0161

2554

közút

Külterület

HÁG központ

84

0163

1367

közút

Névnélküli u.

Gyomahatár

85

0176

5167

út

Külterület


86

0181

2021

közút

Névnélküli u.

Gyomahatár

87

0183

10092

út

Külterület


88

0184

1306

árok

Külterület


89

191

4703

közút

Jókai u.


90

0191

10384

út

Külterület


91

0203

2518

út

Külterület


92

205

986

közút

Ady u.


93

0208/1

2855

út

Külterület


94

0219

1701

út

Külterület


95

222

9124

közút

Dózsa u.


96

0223

6797

út

Külterület


97

224

1253

közút

Névnélküli u.

Falutelep u.

98

0225

9654

út

Külterület


99

0230/1

3420

út

Külterület


100

0231

1165

út

Külterület


101

0236

6905

út

Külterület


102

239

1012

közút

Névnélküli u.

Dózsa-Falutel.

103

0244/1

8562

út

Külterület


104

0251/1

11568

út

Külterület


105

0252

5453

közút

Névnélküli u.

Félhalom felé

106

0266

6434

út

Külterület


107

0272

20688

út

Külterület


108

0280

3192

út

Külterület


109

1101

2810

közút

Névnélküli u.

Cs.sz.zártkert

110

1119

2816

közút

Névnélküli u.

Cs.sz.zártkert

111

1160

2824

közút

Névnélküli u.

Cs.sz.zártkert

112

1307

1167

közút

Névnélküli u.

Félh.zártkert

113

1520

2840

közút

Névnélküli u.

Félh.zártkert

114

1521

1665

közút

Névnélküli u.

Félh.zártkert

115

1522

1038

közút

Névnélküli u.

Félh.zártkert

116

1523

2706

közút

Névnélküli u.

Félh.zártkert

117

1524/1

234

közút

Névnélküli u.

Félh.zártkert


3.  melléklet az 5/2004. (IX. 17.) önkormánmyzati rendelethez


Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon


S.sz.

hrsz

Terület m2

Művelési ág

cím

Megjegyzés

1

0126/2/a

10358

szántó

Külterület

Temető

2

0126/2/b

2820

temető

Külterület


3

066/3

1309

dögtér

Külterület


4

127/6

6346

Sportpálya

Sportpálya


5

128

5739

iskola

Arany J. u.2.


6

164/1

1193

szabadidőpark

Kossuth u.4-6.


7

164/2

2125

Műv.ház

Kossuth 4-6.


8

220/5

1333

Lakóház,udvar

Dózsa u.30.


9

220/6

1332

Lakóház,udvar

Dózsa u.32.


10

220/7

1331

Lakóház,udvar

Dózsa u.34.


11

220/9

1330

Lakóház,udvar

Dózsa u.38.


[10]12






13

49/3

3934

közterület

Felszabadulás u.

Bolt, piactér

14

52/3

3568

iskola

Felszab.7-9.


15

70

1832

irodaház

Petőfi u.17.


16

75

3887

óvoda

Kossuth 23.



4.  melléklet az 5/2004. (IX. 17.) önkormánmyzati rendelethez

A vagyonhasznosításról

A rendelet e mellékletének célja, hogy megállapítsa a versenytárgyalás szabályait és ezzel biztosítsa a megalapozott szerződések létrejöttét, valamint a verseny tisztaságának védelmét.

A hatálya a szerződés megkötésére irányuló versenytárgyalásra terjed ki.

Versenytárgyalás az, amikor a kiíró a versenytárgyalásra vonatkozó felhívásban közli, hogy több ajánlattevőtől kér ajánlatot és megjelöli az ajánlatok benyújtásának határidejét, valamint elbírálásának időpontját is.

E rendelet alkalmazásában

a) kiíró:az önkormányzat és intézményei;

b) ajánlattevő: a gazdasági tevékenység folytatására jogosult jogi személy és magánszemély, ideértve ezek jogi személyiséggel nem rendelkező társaságait is.

A versenytárgyalás típusai

A versenytárgyalás nyilvános vagy zártkörű.

-  Zártkörű versenytárgyalást kell tartani, ha a nyilvánosság nyomós közérdeket sértene.

-  Zártkörű versenytárgyalást lehet tartani akkor, ha a teljesítésre csak meghatározott ajánlattevők alkalmasak.

A versenytárgyalás meghirdetése

A nyilvános versenytárgyalást megyei napilapban meg kell hirdetni.

A zártkörű versenytárgyalásról az érdekelt ajánlattevőket egyidejűleg és közvetlenül kell tájékoztatni.

A versenytárgyalást meghirdetni csak akkor lehet, ha a kiíró a szerződés megkötéséhez szükséges feltételekkel és a szerződés teljesítését biztosító anyagi fedezettel rendelkezik.

A versenytárgyalást a szolgáltatás egészére vagy részére lehet meghirdetni.

A versenytárgyalást két fordulóban is meg lehet hirdetni. A második fordulóban a kiválasztott ajánlattevők az első fordulóban vállalt feltételek alapul vételével vesznek részt.

A kiíró az első fordulóban olyan adatokat tartalmazó ajánlatokat is kérhet, amelyekből meg tudja állapítani, hogy az ajánlattevő teljesítőképessége, eddigi tevékenysége, szakismerete, valamint megbízhatósága és pénzügyi helyzete alapján alkalmas-e a felhívásban megjelölt szolgáltatás teljesítésére.

A versenytárgyalási felhívás

A kiíró a versenytárgyalási felhívásban valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani, és a felhívás tartalmát úgy meghatározni, hogy annak alapján az ajánlattevők megfelelő ajánlatokat tehessenek.

A versenytárgyalási felhívásnak tartalmaznia kell különösen:

a szolgáltatás pontos meghatározását, ideértve annak műszaki, kereskedelmi, jogi feltételeit is;

a teljesítés helyét és legkésőbbi határidejét;

az ellenszolgáltatással kapcsolatos kikötéseket és feltételeket;

az ajánlatok benyújtására, felbontási helyére és idejére, valamint az elbírálásra vonatkozó időpontokat és szempontokat.

Ha a kiíró az ajánlatok elkészítéséhez részletes dokumentációt bocsát rendelkezésre, úgy a versenytárgyalási felhívásban meg kell jelölni a dokumentáció beszerzésének helyét és feltételeit is. A kiíró biztosítani köteles, hogy a versenytárgyalás meghirdetésének időpontjában a dokumentáció rendelkezésre álljon.

Az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontot a versenytárgyalási felhívásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontok között legalább harminc nap  különbség legyen.


A versenytárgyalási biztosíték


A versenytárgyaláson való részvétel versenytárgyalási biztosíték (a továbbiakban: biztosíték) adásához köthető, amelyet az ajánlat megküldésével kell a kiíró rendelkezésére bocsátani.

Az ajánlattevő az ajánlati kötöttségének ideje alatt az ajánlatát visszavonhatja, de ebben az esetben a biztosítékot elveszti és az a kiírót illeti meg. Egyébként a biztosítékot a versenytárgyalási felhívás visszavonása, illetőleg az ajánlatok érvénytelenségének megállapítása, valamint elbírálása után vissza kell adni, kivéve ha a versenytárgyalási felhívás szerint az a megkötött szerződést biztosító mellékkötelezettséggé válik.

A versenytárgyalási felhívás visszavonása


A kiíró a versenytárgyalási felhívást az ajánlatok benyújtására megjelölt időpontig visszavonhatja. A felhívás visszavonását a versenytárgyalás meghirdetésével azonos módon kell közzétenni.

A versenytárgyalási felhívás visszavonása esetén - ha a részletes dokumentáció rendelkezésre bocsátása ellenérték fejében történt - a kiíró az ellenszolgáltatás visszafizetésére, az ajánlattevők pedig a dokumentáció visszaadására kötelesek.

A versenytárgyalási ajánlat


A versenytárgyalásra beküldött ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő részletes nyilatkozatát különösen:

a versenytárgyalási felhívás feltételeire;

a szolgáltatás megvalósítására;

az igényelt ellenszolgáltatás összegére.

A biztosíték kikötésekor az ajánlattevőnek igazolnia kell, hogy a biztosítékot a kiíró rendelkezésére bocsátotta.

Az ajánlattevő az ajánlatban közölt egyes adatok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja. Az ajánlattevő a nevének, az általa igényelt ellenszolgáltatásnak és a teljesítési határidőnek a nyilvánosságra hozatalát nem tilthatja meg.

Az ajánlatot zártan kell benyújtani és fel kell tüntetni az adott versenytárgyalásra utaló jelzést.

A versenytárgyalás során az ajánlattevő az ajánlatához a kiíró által - a versenytárgyalásra vonatkozó felhívásban - közölt elbírálási időpontot követő harminc napig kötve marad, kivéve, ha a kiíró az elbírálási időpontban valamelyik ajánlattevővel szerződést kötött vagy közölte, hogy egyik ajánlattevővel sem kíván szerződést kötni.


A versenytárgyalási ajánlatok ismertetése


Az ajánlatok felbontására meg kell hívni az ajánlattevőket és ismertetni kell nevüket, székhelyüket, valamint az ajánlatok lényeges tartalmát, azon adatok kivételével, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát az ajánlattevő megtiltotta.

Az ajánlatok felbontásánál csak a kiíró és az ajánlattevők, továbbá a kiíró által meghívottak lehetnek jelen.

A kiíró az ajánlatok felbontása után köteles megállapítani, hogy az ajánlatok közül melyek érvénytelenek.

Érvénytelen az ajánlat, ha:

olyan ajánlattevő nyújtotta be, amelyik nem jogosult részt venni a versenytárgyaláson;

azt az ajánlat benyújtására meghatározott határidő eltelte után nyújtották be;

a biztosítékot az ajánlattevő nem bocsátotta a kiíró rendelkezésére;

az nem felel meg a versenytárgyalási felhívás feltételeinek.

Az érvénytelen ajánlatot tevők a versenytárgyalás további szakaszában nem vehetnek részt.


A versenytárgyalási ajánlatok elbírálása


Ha az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a kiíró az ajánlattevőktől felvilágosítást kérhet.

A benyújtott ajánlatok a kiíró hozzájárulásával sem módosíthatók.

A kiírónak az ajánlatok elbírálására vonatkozó döntés kihirdetésére az ajánlattevőket meg kell hívni. A kihirdetésen jelen nem levő ajánlattevőket a döntésről haladéktalanul írásban értesíteni kell.

Ha a kiíró valamelyik ajánlattevő ajánlatát elfogadja, a szerződés létrejöttének időpontja

a jelenlevő ajánlattevő esetében az írásba foglalt döntés kihirdetése és egyidejű átadása;

jelen nem levő ajánlattevő esetében a döntés hozzá történő megérkezésének a napja.

Ha a kiíró egyik ajánlattevő ajánlatát sem fogadja el és a részletes dokumentációt ellenérték fejében bocsátotta rendelkezésre, úgy e vonatkozásban a versenytárgyalási felhívás visszavonására meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

A kiíró az ajánlatokat kizárólag az elbírálásra használhatja fel. Más célú felhasználás esetén az ajánlattevővel külön meg kell állapodnia.

Az ajánlattevő a kiírótól az ajánlat kidolgozásáért térítést nem igényelhet.


5.  melléklet az 5/2004. (IX. 17.) önkormánmyzati rendelethez[11]

Csárdaszállás Község Önkormányzata kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonná minősíti az üzemeltetésre átadott vízi - közmű vagyont, amelynek részletezése a Békés Megyei vízművek Zrt. és Csárdaszállás Község Önkormányzata által megkötött vagyonkezelési és üzemeltetési szerződésben, valamint az ahhoz tartozó mellékletekben található.


[1]

Módosította: 8/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2015. április 25-től.

[2]

Hatályon kívül helyezte: 8/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatálytalan 2015. április 25-től.

[3]

Hatályon kívül helyezte: 13/2013. (V. 24.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatálytalan 2013. június 1-től.

[4]

Hatályon kívül helyezte: 13/2013. (V. 24.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatálytalan 2013. június 1-től.

[5]

Az alcímet és a 11/A. §-t beiktatta: 12/2014. (VIII. 24.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdés. Hatályos 2014. szeptember 1-től.

[6]

Az alcímet és a 11/B. §-t beiktatta: 12/2014. (VIII. 24.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdés. Hatályos 2014. szeptember 1-től.

[7]

Az alcímet és a 11/C. §-t beiktatta: 12/2014. (VIII. 24.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdés. Hatályos 2014. szeptember 1-től.

[8]

     Módosította:a 16/2008. (XI. 27.) Kt. sz. rendelet 1. §-a.

[9]

     Beiktatta a 8/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

[10]

     Törölte a 8/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

[11]

Beiktatta: 13/2013. (V. 24.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2013. június 1-től.