Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 01- 2021. 05. 01

Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.”

2. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Sikeres pályázat esetén a lakásbérleti szerződés maximum 1 évre megállapított határozott időre köthető meg.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A pályázati jogosultsági feltételek fennállása esetén, a bérlő kérésére, a lakásbérleti szerződést a lejárat napján, de legkésőbb azt követő 15 napon belül - újabb határozott időtartamra, maximum 1 évre lehet meghosszabbítani a Képviselő-testület döntése alapján.”

3. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Jövedelmi viszonyai szerint az a család (személy) tekinthető rászorulónak, akinek családjában - a vele együtt költöző családtagokat számítva - az egy főre jutó nettó átlagjövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, egyedül élő személy esetén három és félszeresét.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„d) legalább öt személy esetén: minimum 3 lakószoba.”

4. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rászoruló személlyel szociális alapon megkötött lakásbérleti szerződés maximum 1 évre megállapított, határozott időre szólhat. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező bérlő lakáscseréjére.”

(2) A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Rászorultság fennállása esetén, a bérlő kérésére, a lakásbérleti szerződést a lejárat napján, de legkésőbb azt követő 15 napon belül - újabb határozott időtartamra, 1 évre lehet meghosszabbítani a Képviselő-testület döntése alapján.”

5. § A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakás Bérlő részére történő átadásakor készített fotók alapján a Bérlő által az átvételkori állag megóvására szolgáló, az állag romlását megakadályozó kötelezően elvégzendő karbantartási és felújítási munkák az alábbiak:

  • a) falfestés, mázolás
  • b) lakásberendezések kijavítása,
  • c) lakáshoz tartozó helyiségek helyreállítása, (rendelő, gépjárműtároló és egyéb helyiségek)
  • d) a közművek állagának, állapotának igazolás alapján történő átadása. (víz-, villany-, gázhálózat, stb. működőképes átadása)

6. § A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § Amennyiben a Bérbeadó a szociális helyzet alapján bérbeadott bérlakás határozatlan időtartamú bérleti jogviszonyát rendes felmondással felmondja a Bérlő cserelakás biztosítása helyett 50.000.-Ft összegű pénzbeli térítésre tarthat igényt, ha a lakásbérleti jogviszonya legalább három évig fenn állt.

7. § A lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI.2.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A vételár 2 %-ának megfelelő összegű árengedményt kap az a vevő, aki vállalja a vételár teljes összegű kiegyenlítését a szerződés aláírásakor.”

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.