Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 01

a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A helyi rendelet megalkotásának célja a lakások és egyéb helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvénnyel (továbbiakban: Ltv.) összhangban – a polgári jog alapelveit szem előtt tartva – az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az önkormányzat rögzíti, hogy a Bérlő köteles életvitelszerűen a bérlakásban lakni a bérleti szerződés fennállása alatt.

A 2. §-hoz

Az önkormányzat a költségalapú bérlakások bérleti szerződésének határozott időtartamát maximum 1 évben határozta meg, valamint a Bérlő kérelmére a jogosultsági feltételek fennállása esetén a bérleti szerződés további egy évvel meghosszabbítható. A korábbi öt-öt év helyett egy-egy évre változik a bérleti szerződés időtartama, a rövidebb időtartammal ösztönözve a Bérlőket lakásproblémájuk mihamarabbi megoldására, valamint hangsúlyozva az önkormányzat által biztosított lakhatás átmeneti jellegét.

A 3. §-hoz

A szociális bérlakások esetében a jogosultsági feltételek közül a jövedelmi határt megemeli az önkormányzat, így kompenzálva, hogy az öregségi nyugdíjminimum összege közel húsz éve nem változott, míg a pályázók jövedelme nőtt.

A 4. §-hoz

Az önkormányzat a szociális bérlakások bérleti szerződésének határozott időtartamát maximum 1 évben határozta meg, valamint a Bérlő kérelmére a jogosultsági feltételek fennállása esetén a bérleti szerződés további egy évvel meghosszabbítható. A korábbi öt-öt év helyett egy-egy évre változik a bérleti szerződés időtartama, a rövidebb időtartammal ösztönözve a Bérlőket lakásproblémájuk mihamarabbi megoldására, valamint hangsúlyozva az önkormányzat által biztosított lakhatás átmeneti jellegét.

Az 5. §-hoz

A bérlakás leadásakor bérlő által kötelezően elvégzendő karbantartási és felújítási munkák körét egyértelműsíti a bérlakás átadásakor készítendő fotódokumentáció, mely rögzíti a bérlakás átadáskori műszaki állapotát.

A 6. §-hoz

A rendelet módosítás pontosítja, hogy amennyiben a Bérbeadó a szociális bérlakás határozatlan időtartamú bérleti jogviszonyát rendes felmondással felmondja, a Bérlő cserelakás biztosítása helyett 50.000.-Ft összegű pénzbeli térítésre tarthat igényt, ha a lakásbérleti jogviszonya legalább három évig fenn állt.

A 7. §-hoz

Rögzíti a rendelet, hogyha a vevő vállalja a vételár teljes összegét egyösszegben megfizetni, a vételár 2 %-ának megfelelő összegű árengedményt kap.

A 8. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.