Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok lakáscélú támogatásáról szóló 10/2018. (VI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 01

a szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok lakáscélú támogatásáról szóló 10/2018. (VI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A helyi rendelet megalkotásának célja a Csárdaszálláson lakást vásárló, építő, meglévő lakásukat bővítő, korszerűsítő csárdaszállási családoknak anyagi támogatás nyújtása.

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz

A rendelet 1-3. §-ain keresztül az alábbi módosításokat végzi el:

Az önkormányzat a társadalmi, gazdasági és szociális változások figyelembevételével megemeli a hitelképesség alsó jövedelmi határát.

Az önkormányzat a jogosultsági feltételek közül a jövedelmi határt az öregségi nyugdíjminimum négyszereséről nyolcszorosára emeli meg, így bővíti a támogatásban részesíthető személyek körét. Az önkormányzat jogosultsági feltételként határozza meg továbbá a 40. életév alatti életkort, valamint a legalább 1 éves, folyamatos társadalom-biztosítási jogviszony fennállását.

Pontosítás történt a műszaki állapotra vonatkozó igazolással kapcsolatban. A normaszöveg a továbbiakban nem nevesíti az eljáró hatóságot, illetékes hatóságként utal rá.

Az önkormányzat a kamatmentes kölcsön támogatási forma mellett bevezeti a vissza nem térítendő támogatás formáját is. A támogatás összege így maximum 800.000 forint, melynek 60 %-a kamatmentes kölcsön formájában, 40 %-a vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtható.

A 4. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.