Szabadkígyós Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018.(I.26.) önkormányzati rendelete

Szabadkígyós Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 14/2005.(IV.26.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 26- 2018. 01. 26

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2018. (I.26.) önkormányzati rendelete


Szabadkígyós Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 14/2005.(IV.26.) számú

önkormányzati rendeletének módosításáról


Szabadkígyós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, egyeztetve a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságával, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Területi Vízügyi Hatóságával, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Út-és Hídügyi Főosztályával és Légügyi Hivatalával, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtal, a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatalával, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Bányászati Osztályával, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság, a Békés Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztályával, Földhivatali Főosztályával, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályával, Népegészségügyi Főosztályával, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályával, Békéscsabai Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályával a következőket rendeli el:

1.§

Szabadkígyós Község Önkormányzatának Szabadkígyós Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 14/2005.(IV.26.) számú önkormányzati rendelete (a továbbiakban: HÉSZ) 16. §-a kiegészül a következő bekezdéssel:

„(9) A Kö-k jelű kötöttpályás közlekedési terület előírásai:

Az övezetben a közforgalmú vasút és az azt kiszolgáló valamennyi építményt el lehet helyezni. Az építménymagasság a technológiai igény szerint alakítható. Az övezetben a második vágány megépíthető; a haladási sebesség min. 160 km/h-ra növelhető.”

2.§

A HÉSZ kiegészül egy 20/A. §-sal:

„20/A §

Természetközeli területek az N jelű nádasok területe. Az övezetben tilos épületet elhelyezni.”

3.§

A HÉSZ 26.§-a a következő szövegezésre módosul:

„Védett területen – a Körös-Maros Nemzeti Park területén, Natura 2000 területeken, ökológiai hálózat területén – az épített és/vagy természeti környezeti értékeket (építmény, illetve azok csoportja, azok részei, berendezések, növényzet, stb.) meg kell tartani, azokkal kapcsolatosan bármely építési jellegű tevékenység csak a természetvédelmi jogszabályok egyidejű betartása mellett végezhető.”

4.§

(1) A HÉSZ „1. számú melléklet” elnevezése 1. mellékletre változik.

(2) A HÉSZ

a) 4. melléklete az SzA-1/1-2 jelű M=1:10000 méretarányú (Belterületi Szabályozási   Terv) terv.

b) 5. melléklete az SzA-2/1-2 jelű M=1:2000 méretarányú (Külterületi Szabályozási Terv) terv.

(3) A HÉSZ 5. melléklete módosul jelen rendelet 1. mellékletét képező Sz-1m jelű tervvel.


5.§

(1) Ez a rendelet 2018. január 26. napján lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének megfelel.

Szabadkígyós, 2018. január 25.



             Balogh József                                                 Zatykó Katalin

 polgármester                                                         jegyző


Záradék: Kihirdetve: 2018. január 26.


Zatykó Katalin

       jegyző