Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Szabadkígyós Község 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Szabadkígyós Község 2024. évi költségvetéséről

2024.03.02.

Szabadkígyós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szabadkígyós Község Önkormányzatának Képviselő-testületére (a továbbiakban: képviselő-testület), annak bizottságaira, a Polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

2. Az Önkormányzat költségvetési szervei

2. § (1) Gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv: Szociális Alapszolgáltatási Központ, Általános Művelődési Központ.

(2) Gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szerv: Polgármesteri Hivatal.

3. Az önkormányzat és költségvetési szervei 2024. évi költségvetése

3. § (1) A képviselő-testület Szabadkígyós Község Önkormányzatának 2024. évi költségvetését 645 034 854 Ft bevétellel, 645 034 854 Ft kiadással, 0 Ft hiánnyal állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az irányítószervi (intézményfinanszírozás) támogatás bevételi és kiadási előirányzatát 320 726 017 Ft összegben határozza meg.

(3) A Képviselő-testület az irányítószervi támogatás kötelező beépítése után a költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 965 760 871 Ft összegben határozza meg.

(4) A Képviselő-testület 2024. évben és az azt követő években nem tervezi olyan 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötését a felhalmozási célú hiány finanszírozása érdekében, melyhez a Kormány hozzájárulása szükséges.

4. Költségvetési bevételek és kiadások

4. § (1) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását 2024. évre vonatkozóan önkormányzati szinten az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat bevételeit a rendelet 2. melléklete határozza meg.

(3) Az önkormányzat kiadásait a rendelet 3. melléklete határozza meg.

(4) Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait a 10. melléklet határozza meg.

(5) Az önkormányzat átadott pénzeszközök részletezését az 5. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat felhalmozási kiadásokat a 6. melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat létszámadatait a 11. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat mezőgazdasági tevékenység pénzügyi tervét a 4. melléklet tartalmazza.

5. Egyéb adatszolgáltatások

5. § (1) Az önkormányzat előirányzat-felhasználási ütemtervet a 7. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat kötelezettségvállalását a 8. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat saját bevételeinek bemutatását a 353/2011.(XII.30.) kormányrendelet 2. § bekezdése szerinti bontásban a 9. melléklet szerint határozza meg.

(4) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 12. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat a költségvetést követő három év tervezett bevételei és kiadásai előirányzatait a 13. melléklet tartalmazza.

6. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

6. § (1) Az Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 115. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) A költségvetési szerv vezetője felelős a gazdálkodási lehetőségek és a kötelezettségek összhangjáért oly módon, hogy a jóváhagyott előirányzatokon belül köteles gazdálkodni.

(3) A költségvetési szerv vezetői a szakmai tevékenységük és a költségvetés végrehajtása során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni.

7. Előirányzattal való gazdálkodás

7. § (1) A 2024. évi önkormányzati költségvetés előirányzatainak felhasználását a 7. melléklet határozza meg.

(2) A költségvetési szerv a rendeletben meghatározott kiadási előirányzatokat nem lépheti túl, ha az államháztartás más alrendszereitől, alapítványtól és a saját tevékenységéből származó tervezett előirányzatot meghaladó többletbevételt ér el, illetve jóváhagyott pénzmaradvánnyal rendelkezik.

(3) Amennyiben év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeli szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének módosításáról.

(4) A költségvetési szervek saját előirányzat-módosítási hatáskörben – a felügyeleti szerv egyidejű tájékoztatása mellett – bevételi és kiadási előirányzataik fő összegét, az előirányzat maradványából vagy a bevételi többletük terhére a kiemelt előirányzatokat és a megfelelő részelőirányzatok felemelhetik.

(5) A dologi kiadások körében megtervezett részelőirányzatok között a költségvetési szerv átcsoportosítást hajthat végre.

(6) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni.

(7) A feladatelmaradásból származó – személyi és dologi – kiadás előirányzat megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

8. Finanszírozási célú műveletek

8. § A Polgármester nettó 1 millió forint értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, év döntéséről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

9. Létszámgazdálkodás

9. § (1) A költségvetési szerv év közben a személyi juttatások, a létszám előirányzatok, és az azzal összefüggő munkaadókat terhelő járulékok előirányzatát csak a Képviselő-testület jóváhagyásával növelheti.

(2) A Képviselő-testület a Szabadkígyós Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját 2024. évre vonatkozóan 46 380 Ft-ban határozza meg.

(3) A köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keretösszege 2024. évben nettó 400 000 Ft-ban határozza meg.

10. Tartalékok

10. § Az általános és céltartalék felett a Képviselő-testület rendelkezik.

11. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2024. március 2-án lép hatályba.

12. § E rendeletet 2024. év január 1. napjától kell alkalmazni.