Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 5/2023. (III.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 15

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.15.
a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 5/2023. (III.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A fenti rendelet módosítása szükségessé vált, mert a Békés Vármegyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtás keretében törvényességi észrevételt tett a rendelet több rendelkezése vonatkozásában. Megállapították a következőket:
„a Bevezető részben megjelölt Ttv. 6. § (4) bekezdése nem felhatalmazást adó, hanem feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezés
ör. 12. § (3) bekezdése meghatározza a sírjel magasságát. Ez azonban ellentétes a Korm. rendelet 13. § (2) bekezdésével, amely úgy rendelkezik, hogy
a sírjel magasságát a HÉSZ korlátozhatja. A rendelkezés hatályon kívül helyezése szükséges.
a 14. § (2) bekezdése tévesen a Korm. rendelet 18. §-ára hivatkozik, az azonban az újra használatba vételre vonatkozik és nem a lezárásra, megszüntetésre. A kérdést a Korm. rendelet 19. §-a szabályozza.
az ör. 14. § (5) bekezdése megismétli a Korm. rendelet 20. § (4) bekezdését
az ör. 15. § (1) bekezdése megismétli a Korm. rendelet 21. § (1) bekezdését
az ör. 15. § (2) bekezdése megismétli a Korm. rendelet 21. § (2) bekezdését „
Észrevételezték, hogy a jogalkotási törvény 2. § (1) bekezdésébe ütközik néhány rendelkezés, amely szerint a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie.
Párhuzamos szabályozással kapcsolatban leírták: „az ör. 17. § (1) bekezdése közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősíti – többek között – az ör. 5. § (5) bekezdésében foglaltakat, amely szerint:
„A temető épületeit, kerítését, a sírokat, síremlékeket, egyéb tárgyakat és a sírokra ültetett növényeket rongálni, bepiszkítani, továbbá a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni nem szabad.”
1.
1. Kúria határozatai alapján megállapítható, hogy csak azokban az esetekben indokolt az önkormányzati rendeletalkotás, ha nincs magasabb szintű jogszabály, amely szabályozná, lefedné, magába foglalná a helyi közösség által sérelmezett normaszegést.
Az épületek, kerítés, a sírok, síremlékek, egyéb tárgyak megrongálása azonban megfelelhető az Sztv. alábbi, 177. § (1) bekezdésében foglaltaknak, így a párhuzamos szabályozás tilalmába ütközik.
„Aki
1.
1. ötvenezer forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot,
2. ötvenezer forintot meg nem haladó kárt okozva csalást, szándékos rongálást,
ötvenezer forintot meg nem haladó vagyoni hátrányt okozva hűtlen kezelést követ el, úgyszintén, aki e cselekmények elkövetését megkísérli, szabálysértést követ el.”
A szakmai segítségnyújtás alapján a rendelet módosítást el kell végezni.