Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008. (V. 26.) önkormányzati rendelete

A közterület használatának engedélyezéséről és használatbavételi díjairól

Hatályos: 2015. 11. 03- 2016. 11. 07

Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2008. (V. 26.) önkormányzati rendelete

A közterület használatának engedélyezéséről és használatbavételi díjairól

2015.11.03.

Mucsony Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a Helyi önkormányzatokról szóló

1990.évi XCV.törvény 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.
A rendelet hatálya

1. §1

E rendelet hatálya kiterjed az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontja, valamint a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 29. § (2) a) pontja szerinti közterületre.
A közterület-használati engedély

2. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához ( továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(2) Közterület használat engedélyt kell beszerezni :

a) A közterületbe 10 cm túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés ( fényreklám), továbbá cég-, és címtábla elhelyezésére

b) Árusító és egyéb fülke ( pl: élelmiszer, cukorka, gyümölcs virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon) elhelyezésére

c) A közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozóhelyiség, üzemanyagtöltő állomás, iparvágány elhelyezésére

d) Az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjárművárakozóhelyek céljára

e) A köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére

f) Szobor, emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd, önálló hirdetőberendezés és köztárgyak ( pad, figyelmeztető és tájékoztatótáblák, tartóoszlopok ) elhelyezésére

g) Távbeszélőfülke, postai levélszekrény, totó-lottó láda elhelyezésére

h) Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére

i) Alkalmi és mozgó árusításra, javító és szolgáltató tevékenységre

j)2

k) Kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára

l) Közhasználatra még át nem adott közterületnek (pl: meg nem nyitott utca) ideiglenes hasznosítására

(3) Nem kell közterület-használati engedély:

a) A közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához

b) Az úttartozékok és közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez

c) A közterületen illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett postai, távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkához

d) Üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdetőberendezés (fényreklám), cég-, és címtábla elhelyezéséhez, ha az közterületbe 10 cm –en túl nem nyúlik be

(4) A közterület-használat:

a) Állandó jelleggel- határidő nélkül- vagy

b) Ideiglenes jelleggel- határozott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig engedélyezhető.

Engedélyező hatóság

3. § (1) A közúti közlekedésről szóló 1998.évi I.törvény (továbbiakban: Kktv.) 15. §-ának (2) bekezdésében, 29. §-ának (3) bekezdésében, 31. §-ában, 34. §-ának (1), (2), (5) bekezdéseiben, 35 §-ában, 43. §-ának (1) bekezdésében és 45. §-ának (1) bekezdésében foglalt esetekben a helyi közút kezelőjeként a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendelkezik hatáskörrel, melynek gyakorlását a Polgármesterre ruházza át.

(2) Mucsony Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó, az e rendelet szabályozási tárgykörébe vont, közterült használatával kapcsolatos közterület-használati engedélyek kiadására vonatkozó hatáskörét a Polgármesterre ruházza át.

(3) A Kktv. 3. §-ának (2) bekezdésében, 7. §-ának (3) bekezdésében, 14. §-ának (1) bekezdésében, 34. §-ának (3) és (4) bekezdéseiben, 36. §-ának (1) és (3) bekezdéseiben, 39. §-ában, 41. §-ának (2) bekezdésében és 42/A. §-ának (1) bekezdésében foglalt esetekben a közút kezelőjén a jegyzőt kell érteni.

(4) A közterület-használat engedélyezésére vonatkozó döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(5) A településen az utcanév táblák elhelyezése a Polgármesteri Hivatal feladata.

(6) Az ingatlan házszámmal való ellátásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

A szakhatóságok közreműködése

4. § A közút és járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához az illetékes elsőfokú útügyi hatóság és a rendőrhatóság hozzájárulása szükséges.

Az engedély iránti kérelem

5. § (1) A közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési kérelemben az építőnek kell kérnie.

(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű, használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) Az engedélyt kérő nevét és állandó lakó-, telephelyének címét

b) A közterülethasználat célját és azt, hogy a közterületet az engedélyt kérő állandó vagy ideiglenes jelleggel kívánja használni

c) A közterület használat helyének, módjának, és mértékének pontos meghatározását

d) A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (vállalkozói engedély, működési engedély) ismertetését.

Az engedély megadása

6. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a községrendezési terveket, a községképi műemlékvédelmi, köztisztasági továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek / pl.: vállalkozói engedély, működési engedély / fennállását is.

(2) A közterület-használat az 5. § (2) bekezdésében csak építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(3) Nem engedélyezhető közterület-használat göngyöleg üzlethelyiség előtti tárolására.

Az engedély érvénye

7. § (1) Az engedély

a) meghatározott idő elteltéig,

b) meghatározott feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) visszavonásig

érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időtartamra szüneteltethető.

Mentesség a közterület-használati díj megfizetése alól

8. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni

a) A fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményeinek elhelyezése

b) Közműveknek /elektromos, gáz-, távfűtő-, víz-, és csatornázási művek/ valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezése

c) Magyar Posta postai és távközlési tevékenységével kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése

d) Az országos és helyi közforgalmú vasutaknak, továbbá a közforgalmú közúti, vízi és légi közlekedési vállalatoknak a feladatok ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése

e) A szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, alapzatos zászlórudak és köztárgyak elhelyezése, valamint

f) Közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után.

(2) A Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre - részben vagy egészben felmentést adhat:

- ha azt az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja
- jótékony és közcélú rendezvényhez, illetve
- a választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.
A közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása

9. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére másutt kell közterület-használat lehetőséget biztosítani.

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja vagy díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.

(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellet a hatóságnak bejelenteni.

(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes köteles az eredetei állapotot – minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyes építési (létesítési) engedély alapján végzett építési munka esetében akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeit előírták.

(5) Ha a közterület-használat a (2) vagy (3) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használat díjat visszakövetelni nem lehet.

A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

10. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén kártalanítási igény nélkül helyreállítani. Ellenkező esetben saját költségére és veszélyére a polgármester a végrehajtást elrendeli.

(2) Azt, aki a közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a hatóság utólag a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel szemben a használó nem mentesül az (1) bekezdésben említett következmények alól.

(3)3

(4)4

(5)5 A nagyközség közterületein szeszesital fogyasztása tilos.

10/A. §6

A közterületek filmforgatási célú igénybevétele

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható.
Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások.
(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a harminc napot.
(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.
(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulását követő naptól, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követő naptól újra biztosítani kell.
(7) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület használat 40 %-át.
(8) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.
(9) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(10) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
(11) Közterület filmforgatási célú használatáért forgatási helyszín és kiszolgálás esetén 500
Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300 Ft/m2/nap közterület-használati díjat kell fizetni.

A rendelet hatálybalépése

11. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 15/2000./IV.27./, az 5/2001./II.16./sz., az 5/2005./II.28./sz., a 12/2005./III.31./sz, a 24/2005./XI.25./sz., az 5/2006./II.10./sz.,a 12/2006./III.31./sz, a 19/2007./VII.09./sz., valamint 21/1999./XII.16./sz.rendelet hatályát veszti.

1

Módosította a 21/2015.(XI.02.)sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015.11.03.

2

Módosította a 17/2013.(VIII.28.)sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013.09.01.

3

Hatályon kivül helyezte a 21/2015.(XI.01.)sz. önkormányzati rendelet: Hatályos: 2015.11.03.

4

Hatályon kivül helyezte a 21/2015.(XI.01.)sz. önkormányzati rendelet: Hatályos: 2015.11.03.

5

Módosította a 21/2015.(XI.02.)sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015.11.03.

6

Módosította a 17/2013.(VIII.28.) sz. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013.09.01.