Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2008.(IV.1.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és juttatásáról (egységes szerkezetben)

Hatályos: 2008. 04. 01- 2018. 02. 11


Bevezető rendelkezés


A helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990.évi LXV.tv. 20.§ (2) bekezdése, továbbá a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló 1994.évi LXIV. tv. 14-15.§-okban foglaltak felhatalmazása alapján a helyi képviselők és bizottsági elnökök, bizottsági tagok tiszteletdíját és juttatását az alábbiak szerint szabályozza.


1.§


(1) A képviselő-testületi tagot a képviselő-testületi munkában való részvétele miatt tiszteletdíj    illeti meg.


(2) A tisztletdíj összege: bruttó 50.000 Ft/hó, melyet utólag, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell kifizetni, - amennyiben a jogosult folyószámlával rendelkezik átutalással – készpénzfizetéssel, a Polgármesteri Hivatal házipénztárából. Ha e a nap munkaszüneti napra esik, akkor a kifizetés napja a következő munkanap.


(3) A bizottsági elnök és a bizottsági tagok, valamint a Képviselő-testület állandó bizottságának nem képviselő tagja bruttó 10.000 Ft/hó tiszteletdíjban részesülnek,melyet utólag,a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell kifizetni – amennyiben a jogosult folyószámláva rendelkezik átutalással – készpénzfizetéssel, a Polgármesteri Hivatal házipénztárából.


(4) A tiszteletdíj összege csak a képviselő-testületi munkában való tényleges részvétel esetén illeti meg a képviselőt.


(5) A képviselő a polgármesternek köteles bejelenteni, telefonon vagy emailben, vagy személyesen, vagy írásban, vagy faxon, ha Képviselő-testület, valamint a bizottság ülésén nem tud részt venni.


(6) Amennyiben a képviselő a bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX.törvény (továbbiakban: Ötv.) 32.§-ában megfogalmazott kötelezettségeinek nem tesz eleget, részére a megállapított tiszteletdíjat egy hónapra 25%-al csökkentetten kell folyósítani.


(7) A polgármester engedélyezheti – kivéve, ha a távollétét orvosi igazolással, illetve egyéb hivatalos okmánnyal igazolja – a Képviselő-testület tagjának igazolt távollét esetén a tiszteletdíj kifizetését évente három alkalommal.


2.§


Működési feltételek biztosítása


(1) Az önkormányzat hivatali szervezete a helyi képviselő részére feladatai ellátásához szükséges technikai, adminisztrációs feltételeket biztosítja, melyek az alábbiak:


  • Sokszorosítás
  • Posta, távközlési szolgáltatás
  • Információs, dokumentációs szolgáltatás
  • Képviselői tevékenységet segítő közlöny előfizetése


(2) Az (1) bekezdésben foglaltak igénybevétele csak a legmesszebbmenő takarékosság figyelembe vételével törtéhet.


3.§


(1) A képviselőnek a képviselői tevékenységgel összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt szükséges költségét meg kell téríteni. Az ilyen költségek kifizetését a polgármester engedélyezi.


(2) A tiszteletdíjak, költségek kifizetését, elszámolását a Pénzügyi és Jogi  Bizottság rendszeresen ellenőrzi.


4.§


  1. A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


  1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 18/1999./XII.16./sz., a 2/2000./II.18./sz, a 7/2001./II.16./sz., 5/2002./II.14./sz., a 6/2002./X.31./sz., a 18/2003./IX.8./sz., a 4/2005./II.28./sz., a 6/2006./II.10./sz., a 1/2007./II.23./sz., valamint a 2/2008./II.18.sz.rendelet hatályát veszti.




                    Viszlai Viktor                                                                  Urrné Gál Emese

                    polgármester                                                                        jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2008.április 01.



                                                                                                              Urrné Gál Emese

                                                                                                                        jegyző