Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(VIII.28.) önkormányzati rendelete (a 17/2008.(V.26.) sz. rendelet egységes szerkezete)

A közterület használatának engedélyezéséről és használatbavételi díjairól szóló 17/2008. (V.26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 02- 2013. 09. 01
Mucsony Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, 32. cikk (2) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet hatálya


1.§[1]



E rendelet hatálya kiterjed az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§ 13. pontja, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27.§ a) pontja, valamint a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 29.§ (2) a) pontja szerinti közterületre.



2.§.


A közterület használati engedély


  1. A közterület rendeltetésétől eltérő használatához ( továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.


  1. Közterület használat engedélyt kell beszerezni :


  1. A közterületbe 10 cm túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés ( fényreklám),  továbbá cég-, és címtábla elhelyezésére


  1. Árusító és egyéb fülke ( pl: élelmiszer, cukorka, gyümölcs virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon) elhelyezésére


  1. A közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozóhelyiség, üzemanyagtöltő állomás, iparvágány elhelyezésére


  1. Az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjárművárakozóhelyek céljára


  1. A köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére


  1. Szobor, emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd, önálló hirdetőberendezés és köztárgyak ( pad, figyelmeztető és tájékoztatótáblák, tartóoszlopok ) elhelyezésére


  1. Távbeszélőfülke, postai levélszekrény, totó-lottó láda elhelyezésére


  1. Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére


  1. Alkalmi és mozgó árusításra, javító és szolgáltató tevékenységre



  1. [2]Vendéglátóipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy parkolás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra


  1. Kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára


  • Közhasználatra még át nem adott közterületnek (pl: meg nem nyitott utca) ideiglenes hasznosítására



  1. Nem kell közterület-használati engedély:


  1. A közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához


  1. Az úttartozékok és közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez


  1. A közterületen illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett postai, távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkához


  1. Üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdetőberendezés (fényreklám), cég-, és címtábla elhelyezéséhez, ha az közterületbe 10 cm –en túl nem nyúlik be



  1. A közterület-használat:


  1. Állandó jelleggel- határidő nélkül- vagy
  2. Ideiglenes jelleggel- határozott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig

                    engedélyezhető.





3.§


Engedélyező hatóság


(1) A közúti közlekedésről szóló 1998.évi I.törvény (továbbiakban: Kktv.) 15.§-ának (2) bekezdésében, 29.§-ának (3) bekezdésében, 31.§-ában, 34.§-ának (1), (2), (5) bekezdéseiben, 35 §-ában, 43. §-ának (1) bekezdésében és 45. §-ának (1) bekezdésében foglalt esetekben a  helyi közút kezelőjeként a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendelkezik hatáskörrel, melynek gyakorlását a Polgármesterre ruházza át.


(2) Mucsony Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó, az e rendelet szabályozási tárgykörébe vont, közterült használatával kapcsolatos közterület-használati engedélyek kiadására vonatkozó hatáskörét a Polgármesterre ruházza át.


(3) A Kktv. 3.§-ának (2) bekezdésében, 7.§-ának (3) bekezdésében, 14.§-ának (1) bekezdésében, 34.§-ának (3) és (4) bekezdéseiben, 36.§-ának (1) és (3) bekezdéseiben, 39.§-ában, 41.§-ának (2) bekezdésében és 42/A. §-ának (1) bekezdésében foglalt esetekben a közút kezelőjén a jegyzőt kell érteni.


(4) A közterület-használat engedélyezésére vonatkozó döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


(5)A településen az utcanév táblák elhelyezése a Polgármesteri Hivatal feladata.


(6) Az ingatlan házszámmal való ellátásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.


4.§


A szakhatóságok közreműködése


A közút és járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához az illetékes elsőfokú útügyi hatóság és a rendőrhatóság hozzájárulása szükséges.


5.§


Az engedély iránti kérelem


  1. A közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési kérelemben az építőnek kell kérnie.


  1. Ha a közterület ideiglenes jellegű, használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.


  1. Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


  1. Az engedélyt kérő nevét és állandó lakó-, telephelyének címét


  1. A közterülethasználat célját és azt, hogy a közterületet az engedélyt kérő állandó vagy ideiglenes jelleggel kívánja használni


  1. A közterület használat helyének, módjának, és mértékének pontos meghatározását


  1. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (vállalkozói engedély, működési engedély) ismertetését.



6.§


Az engedély megadása


  1. Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a községrendezési terveket, a községképi műemlékvédelmi, köztisztasági továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek / pl.: vállalkozói engedély, működési engedély / fennállását is.


  1. A közterület-használat az 5.§ (2) bekezdésében csak építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.


  1. Nem engedélyezhető közterület-használat göngyöleg üzlethelyiség előtti tárolására.



7.§


Az engedély érvénye


  1. Az engedély
  1. meghatározott idő elteltéig,
  2. meghatározott feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
  3. visszavonásig

érvényes.


  1. A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.


  1. A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időtartamra szüneteltethető.






8.§


Mentesség a közterület-használati díj megfizetése alól


  1. Nem kell közterület-használati díjat fizetni


  1. A fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményeinek elhelyezése


  1. Közműveknek /elektromos, gáz-, távfűtő-, víz-, és csatornázási művek/ valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezése


  1. Magyar Posta postai és távközlési tevékenységével kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése


  1. Az országos és helyi közforgalmú vasutaknak, továbbá a közforgalmú közúti, vízi és légi  közlekedési vállalatoknak a feladatok ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése


  1. A szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, alapzatos zászlórudak és köztárgyak elhelyezése, valamint


  1. Közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után.


  1. A Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre -  részben vagy egészben felmentést adhat:


-  ha azt az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja

-  jótékony és közcélú rendezvényhez, illetve

- a választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.



9.§


A  közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása


  1. A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére másutt kell közterület-használat lehetőséget biztosítani.


  1. Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja vagy díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.


  1. Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellet a hatóságnak bejelenteni.


  1. Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes köteles az eredetei állapotot – minden kártalanítási igény nélkül  - helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyes építési (létesítési) engedély alapján végzett építési munka esetében akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeit előírták.


  1. Ha a közterület-használat a (2) vagy (3) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használat díjat visszakövetelni nem lehet.


10.§


A közterület engedély  nélküli használatának jogkövetkezményei


  1. A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

Ellenkező esetben saját költségére és veszélyére a polgármester a végrehajtást elrendeli.


  1. Azt, aki a közterületet engedélyhez kötött esetben engedély  nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a hatóság utólag a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel szemben a használó nem mentesül az (1) bekezdésben említett következmények alól.


(3)  [3]


(4) [4]


(5)  A nagyközség közterületein szeszesital fogyasztása tilos.[5]


10/A.§[6]


A közterületek filmforgatási célú igénybevétele


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható.

Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a harminc napot.

(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulását követő naptól, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követő naptól újra biztosítani kell.

(7) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület használat 40 %-át.

(8) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(9) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(10) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(11) Közterület filmforgatási célú használatáért forgatási helyszín és kiszolgálás esetén 500

Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300 Ft/m2/nap közterület-használati díjat kell fizetni.


11.§


A rendelet hatálybalépése



(1)  E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 15/2000./IV.27./, az 5/2001./II.16./sz., az 5/2005./II.28./sz., a 12/2005./III.31./sz, a 24/2005./XI.25./sz., az 5/2006./II.10./sz.,a 12/2006./III.31./sz, a 19/2007./VII.09./sz., valamint  21/1999./XII.16./sz.rendelet hatályát veszti.





Viszlai Viktor                                            Urrné Gál Emese

polgármester                                                         jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2008.május 26.




                                                                                                   Urrné Gál Emese

                                                                                                            jegyző

[1]

Módosította a 21/2015.(XI.02.)önk.rendelet. Hatályos: 2015.11.03.

[2]

Módosította a 17/2013.(VIII.28.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. augusztus 28.

[3]

Módosította a 21/2015.(XI.02.)önk.rendelet. Hatályos: 2015.11.03.

[4]

Módosította a 21/2015.(XI.02.)önk.rendelet. Hatályos: 2015.11.03.

[5]

Módosította a 21/2015.(XI.02.)önk.rendelet. Hatályos: 2015.11.03.

[6]

Módosította a 17/2013.(VIII.28.) önk. rendelet. Hatályos: 2013.augusztus 28.

Mellékletek