Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(VIII.28.) önkormányzati rendelete (a 17/2008.(V.26.) sz. rendelet egységes szerkezete)

A közterület használatának engedélyezéséről és használatbavételi díjairól szóló 17/2008. (V.26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 01- 2015. 11. 01

Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(VIII.28.) önkormányzati rendelete (a 17/2008.(V.26.) sz. rendelet egységes szerkezete)

A közterület használatának engedélyezéséről és használatbavételi díjairól

2013.09.01.

Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.törvény 41. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Mucsony Nagyközség Önkormányzatának, a közterület használatának engedélyezéséről és használatbavételi díjairól szóló 17/2008.(V. 26.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet.) az alábbi 10/A §-al egészül ki:

10/A. §

A közterületek filmforgatási célú igénybevétele

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható.
Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások.
(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a harminc napot.
(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.
(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulását követő naptól, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követő naptól újra biztosítani kell.
(7) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület használat 40 %-át.
(8) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.
(9) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(10) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
(11) Közterület filmforgatási célú használatáért forgatási helyszín és kiszolgálás esetén 500
Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300 Ft/m2/nap közterület-használati díjat kell fizetni.

2. § A rendelet 2. § (2) bekezdés j) pontja hatályát veszti.

3. § A rendelet 1 melléklet h/ pontja hatályát veszti.

4. § Ez a rendelet a 2013.szeptember 1. napján lép hatályba és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

Záradék: