Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014.(XI.06.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa helyi támogatásáról

Hatályos: 2014. 11. 10- 2015. 04. 29

Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarországi helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§     E rendelet hatálya kiterjed Mucsony közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.


2.§     (1) Szociális célú tűzifa juttatásra a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2.§ (1) bekezdés aa), ab) pontjában meghatározott személyeken túl, jogosult az a kérelmező, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg, vagyona a háztartás tagjai egyikének sincs és a tűzifa beszerzéséről más módon gondoskodni nem tud.


(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, legfeljebb 1 m3 mennyiségig, kizárólag természetbeni ellátás formájában, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(3) Kihűlés és fagyhalál veszélyének észlelése esetén, valamint az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne a Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat javaslata alapján. Ebben az esetben a tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.


(4) A támogatás során előnyt élveznek a Rendelet 2.§ (1) bekezdés aa), ab) pontjában meghatározott személyek, családok.


(5) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a (1)-(4) pontban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

  1. azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető,
  2. aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben fakitermelést végzett,


(6) Az üresen állót ingatlanra, melyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.


3.§     (1) A tűzifa iránti kérelmeket 2014. december 20. napjáig lehet benyújtani azzal, hogy a tűzifa vásárlás céljából benyújtott és még el nem bírált átmeneti segély iránti kérelmeket tűzifa iránti kérelemnek kell tekintetni. A határidő elmulasztása jogvesztő.

A kérelmet az átmeneti segély iránti kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványon lehet benyújtani.


(2) A tűzifa iránti kérelmek elbírálásáról – a Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal történő egyeztetést követően – a Szociális és Oktatási Bizottság dönt.


(3) A tűzifa beszerzéséről az önkormányzat gondoskodik.


(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. (1. számú melléklet)


4.§    Ez a rendelet a 2014. november 10. napján lép hatályba és 2015. április 30.-án hatályát veszti.




Király Gáborné                                                                                   Viszlai Viktor

       jegyző                                                                                          polgármester




Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja:  2014.november 06.





                                                                       Király Gáborné

                                                                               jegyző

Mellékletek