Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II.25.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről szóló, többször módosított 23/2007 (IX.14.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2015. 04. 20

MUCSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

4/2014. (II.25.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről szóló, többször módosított 23/2007 (IX.14.) rendelet módosításáról


Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3.§ (1)-(2)bekezdéseiben, 4.§ (3) bekezdésében, 12.§ (5) bekezdésében, 13.§ (1)-(2) bekezdéseiben, 15.§-ában, 19.§-ában, 20.§ (3) bekezdésében, 21.§ (6) bekezdésében, 23.§ (3) bekezdésében, 27.§ (2) bekezdésében, 33.§ (3) bekezdésében, 34.§-ában, 36.§ (2) bekezdésében, 42.§-ában, 68.§-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§

A rendelet 4.§-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

 (5)   Bérbeadó jogosult a lakás rendeltetésszerű használatát, a lakás berendezéseit, tartozékait a lakás átadásakor felvett leltár alapján, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését ellenőrizni évente egy alkalommal, valamint rendkívüli egyedi ellenőrzést szükségszerinti gyakorisággal végezni. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani és az ellenőrzést tűrni köteles.

2.§

A rendelet 7.§-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:

(7)    Amennyiben bérlő helyzetében a lakásigény mértékével kapcsolatos változás következik be, úgy bérlő köteles azt a változás bekövetkeztétől számított 8 napon belül a bérbeadó felé írásban bejelenteni. Bérbeadó a bérlő részére – a változásra tekintettel – megfelelő és beköltözhető lakást ajánl fel, amennyiben az igény mértékének és beköltözhető lakás Bérbeadó rendelkezésére áll.

3.§

A rendelet 7.§-a a következő 7/A.§-sal egészül ki:

(1)    A lakást szociális helyzet alapján bérlők jogosultságát az Ltv-ben foglaltak alapján bérbeadó évente köteles felülvizsgálni. Bérlő kötelezettsége, hogy évenként, minden év január 31. napjáig nyilatkozzon az 4. számú melléklet szerinti nyomtatványon személyi adatairól, vagyoni és jövedelmi viszonyairól, valamint nyújtsa be a nyilatkozatát alátámasztó igazolásokat (éves felülvizsgálat).

(2)    Amennyiben bérlő a szociális bérbeadás feltételeinek nem felel meg, úgy az éves felülvizsgálat évének március 1. napjától a lakás komfortfokozata szerint megállapított bérleti díját köteles fizetni, az általa bérelt teljes lakásnagyság alapulvételével, a 15.§ (3) bekezdésében foglaltak szerint.

(3)    Amennyiben bérlő, az egy főre eső jövedelme, illetve vagyoni viszonyai alapján, a szociális bérbeadás feltételeinek megfelel, úgy legközelebb a következő éves felülvizsgálat (1) bekezdésben írt időpontjáig kérelmezheti, hogy az éves felülvizsgálat évének március 1. napjától a felülvizsgálatot követő év február 28. napjáig szociális bérleti díjat fizethessen.

(4)    Amennyiben bérlő jelen rendelet 7/A. § (1) bekezdése szerint tárgyév január 31. napjáig egyáltalán nem, vagy nem megfelelően nyilatkozik, illetve nyújtja be vagyoni- és jövedelmi helyzetét alátámasztó igazolásait, úgy bérlő a rendelet 15. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint, az ún. költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérleti díját köteles fizetni a nyilatkozat és az igazolások hiánytalan és megfelelő benyújtásának napját követő második hónap utolsó napjáig. A nyilatkozat és az azt alátámasztó igazolások hiánytalan és megfelelő benyújtásának napját követő harmadik hónap első napjától, amennyiben bérlő, az egy főre eső jövedelme, illetve vagyoni viszonyai alapján, a szociális bérbeadás feltételeinek megfelel, szociális alapú lakbért köteles fizetni. Ha bérlő a szociális bérbeadás feltételeinek nem felel meg, úgy a lakás fekvése és komfortfokozata szerint megállapított bérleti díjat köteles fizetni, az általa bérelt teljes lakásnagyság alapulvételével, a 15.§ (3) bekezdésében foglaltak szerint.

 (5)   Amennyiben bérlő a nyilatkozatában valótlan adatot szolgáltatott, úgy az (1) bekezdésben írt éves felülvizsgálat esetében az éves felülvizsgálat évének március 1. napjától, illetve a szociális helyzet alapján történő szerződés megkötésétől, az ún. költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérleti díját köteles fizetni a következő év február 28-ig.

4.§

A rendelet 12.§-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

(4)    A szakemberek elhelyezésére céljából bérbeadható lakások jegyzékét a 3. számú melléklet tartalmazza.

5.§

A rendelet 14.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1)    A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni. A bérlő és a bérbeadó azonban megállapodhat, hogy a szükséges munkákat a bérbeadó helyett és költségére a bérlő elvégzi.

6.§

A rendelet 14.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2)    A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és a lakásberendezések üzemképesek.

A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhat, hogy:

  1. a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel;
  2. az épülettel vagy a lakással kapcsolatos, a jelen rendelet szerint bérbeadót terhelő költségeket a bérlő vállalja át;
  3. a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti.

A megállapodásban a felmerülő költségek megtérítését és annak feltételeit is meg kell határozni.

7.§.

Hatályát veszti a rendelet 14.§ (4), (5), (7) bekezdése.





8.§

 A rendelet 14.§-a következő 14/A. és 14/B §-sal egészül ki:

14/A.§

(1)    Az 14.§ (2) bekezdésben meghatározott esetekben a bérlő – a bérbeadó által igazolt – beruházás költségeit lakbérbeszámítás útján érvényesítheti. Lakbérbeszámítás a mindenkori komfortfokozatnak megfelelő lakbér mértékéig tudható be, a bekerülési összeg lejártáig.

(2)    Határozott idejű bérleti szerződés esetében akkor köthető bérbeszámítási megállapodás, ha a mindenkori lakbér mértékéig való beszámítás mellett a bekerülési összeg a szerződés fennállása alatt beszámítható.

(3)    Amennyiben a 14.§ (2) bekezdés c) pontjában említett munka elvégzése következtében a lakás komfortfokozata is megváltozik, a bérlő az új komfortfokozat szerinti lakbér megfizetésére köteles.


(4)    A 14.§ (2) bekezdés szerinti megállapodást írásba kell foglalni és abban fel kell tüntetni a bérlő által végzendő munkálatok körét és azok várható költségeit. Lakbérbeszámításra a bérlő által benyújtott és a bérbeadó által jóváhagyott költségvetés szerint igazolt számla alapján kerülhet sor.


14/B.§


(1)    A bérlő által végzett, végeztetett kivitelezési munkák csak akkor fogadhatók el, vehetők át, tudhatók be, ha megfelelnek a vonatkozó szabványoknak, műszaki irányelveknek, a kivitelezéssel érintett szakhatósági követelményeknek, a szakmai szabályoknak, a bérbeadó által kijelölt lakáskezelő szervvel történt előzetes és a kivitelezési munkák közbeni egyeztetett feltételeknek.

(2)    Bérlő által benyújtott számlák csak a következő igazolások bemutatása után tudhatók be:

a)     a bérbeadó műszaki átvételének igazolása,

b)     a kivitelezéssel érintett szakhatóságok és szolgáltatók műszaki átvételének igazolása,

c)      a beépített anyagok minőségi megfelelőségének igazolása,

d)     a szabályos kivitelezői nyilatkozatok,

e)     az engedélyköteles tervek,

f)      a megvalósulási dokumentáció.

(3)    Bérlő szavatol a beépített anyagok minőségéért és az elvégzett munkákért. Szakszerűtlen kivitelezés esetén a bérlő köteles viselni a szakszerűtlen munkával kapcsolatban fölmerülő összes költséget, szükséges visszabontások és helyreállítások, átalakítások stb. költségeit. Bérlő kizárólag szabványos és hazai építőipari alkalmassági minősítéssel rendelkező anyagokat építhet, építtethet be.

(4)    Kivitelezés közben a bérbeadó köteles, a bérlővel egyeztetett időpontban rendszeres ellenőrzést tartani.

(5)    Az eltakarás előtt minden vezetékrendszert ellenőrizni kell. Csak helyszíni jegyzőkönyvben átvett és fotókkal dokumentált vezetékrendszer takarható (burkolható, vakolható, betonozható, borítható, stb.) el.

(6)    Amennyiben bérlő bérbeadót a munkákkal kapcsolatos valamely tényről vagy körülményről szándékosan vagy célzatosan megtéveszti, bérbeadó nem köteles a bérbeszámítási megállapodás alapját képező munkák megtérítésére illetve bérlő a bérbeadó felszólítására köteles saját költségén az eredeti állapotot helyreállítani.





9.§


Hatályát veszti a rendelet 16.§ (1) bekezdése.


10.§


A rendelet 16.§ (2) bekezdésében a „az (1) bekezdésben nem említett személyek esetében” szövegrész helyébe a „Ha az önkormányzati lakásba történő befogadáshoz a bérbeadó írásbeli hozzájárulása szükséges”  szöveg lép.


11.§


Hatályát veszti a rendelet 17.§ (1) és (3) bekezdése.


12.§


A rendelet 19.§-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


(5) A bérbeadó hozzájárulása nélkül történő albérletbe adás az Ltv. 25. § (4) bekezdése szerinti olyan súlyos szerződésszegésnek minősül, ami a lakásbérleti szerződés azonnali hatályú felmondását vonja maga után.

13.§


Hatályát veszti a rendelet 21.§ (2) és (4) bekezdése.


14.§


Hatályát veszti a rendelet 22.§ (1) és (3) bekezdése.


15.§


A rendelet 22.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(2)    Az épület illetve a lakás karbantartási, felújítási, helyreállítási, átalakítási, bővítési munkálatai idejére a bérbeadó köteles az átmenetileg kiköltöztetett bérlő részére másik laskást felajánlani. A munkálatok befejezését követő 30 napon belül a bérlő köteles az átmeneti lakást elhagyni és az eredeti bérlakásba visszaköltözni.


16.§

A rendelet 24.§-a az alábbi (3)-(6) bekezdéssel egészül ki:


(3)    A bérbeadó a határozatlan időre kötött bérleti szerződésnek az Ltv. 26. §  (7) bekezdés szerinti felmondása esetén a bérlővel megállapodhat, hogy lakás felajánlása helyett részére pénzbeli térítést fizet.

 (4)   A másik lakás megfelelőségénél figyelembe kell venni mindkét önkormányzati lakás

a)     komfortfokozatát,

b)     alapterületét,

c)      műszaki állapotát,

d)     lakóhelyiségeinek számát,

e)     településen és épületen belüli fekvését,

f)      lakbérét.

(5)    Ha a bérlő másik önkormányzati lakásként kisebb alapterületű, kevesebb szobaszámú, alacsonyabb komfortfokozatú lakás bérletét is elfogadja, úgy a pénzbeli térítés mértéke a két lakás éves lakbére közötti különbség tízszerese. Ha a bérlőnek másik önkormányzati lakásként – különös tekintettel, ha bérlő jelen rendelet alapján minőségi lakáscserét kezdeményez – nagyobb alapterületű, több szobaszámú, magasabb komfortfokozatú lakás bérletét ajánlja fel bérbeadó, és bérlő ezt elfogadja, úgy a bérlő a két lakás éves lakbére közötti különbség tízszeresét köteles bérbeadónak megfizetni.

(6)    Pénzbeli térítés csak akkor fizethető ki, ha

a)     a bérlő a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba hozta, vagy hozzájárult ahhoz, hogy a fizetendő pénzbeli térítés összegéből ezen kiadásait a bérbeadó rendezze, így a pénzbeli térítés maradék összegére tarthat igényt, és

b)     a lakást kiürítve, kifestve és kitakarítva a bérbeadónak átadta, és

c)      határozatlan időre szóló bérleti szerződéssel rendelkezik.


17.§

A rendelet 24.§-a  következő 24/A.§-sal egészül ki:

         Nem köthető bérleti szerződés, illetve nem hosszabbítható meg azzal a személlyel, aki:

a)      vagy akinek vele együttköltöző családtagja a kérelme benyújtását megelőző 10 éven belül bérlakásáról pénzbeli térítés ellenében lemondott. 

b)     akinek maga, vagy vele együttköltöző családtagjai tulajdonában, haszonélvezetében lakás, hétvégi ház (üdülő) van, vagy önkormányzati lakásra bérleti jogviszonya áll fenn, kivéve a lakásbérleti szerződés meghosszabbításának esetét, az albérleti jogviszonyt.

c)      aki a kérelem benyújtásakor szándékosan valótlan adatot szolgáltat, illetőleg az adatok változásáról az önkormányzatot nem értesítette a bérbeadásról szóló döntésig.

d)     akinek Mucsony Nagyközség Önkormányzata felé köztartozása van.

e)     az Önkormányzattal fennálló bérleti szerződéséből eredő egyéb tartozással rendelkezik, illetve a fennálló tartozására már korábban megkötött részletfizetési megállapodásában foglaltakat ismételten nem tartja be.

f)      aki beköltözhető ingatlanát 5 éven belül elidegenítette.


18.§

A rendelet 26.§-a következő 26/A.§-sal egészül ki:

Szociális intézményből elbocsátott részére történő bérbeadás


26/A.§


(1)    Az a szociális intézményből elbocsátott személy, aki a lakásbérleti jogviszonyáról az intézménybe utaláskor pénzbeli térítés nélkül mondott le, a lemondással érintett lakással megegyező bérbeadási jogcímen, ahhoz hasonló adottságú lakás bérleti jogára jogosult.

(2)    Az a szociális intézményből elbocsátott személy, aki a lakásbérleti jogviszonyáról az intézménybe utaláskor pénzbeli térítés ellenében mondott le, a jelen rendelet szabályai szerint juthat lakás bérleti jogához.




19.§

  1. Ez a rendelet 2014. március 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.
  2. A Képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt a rendelet egységes szerkezetbe foglalására.




                               Király Gáborné                                                                                Viszlai Viktor

                                  jegyző                                                                                              polgármester




Záradék:


A rendelet kihirdetésének napja: 2014. február 25.




                                                                                           Király Gáborné

                                                                                                   jegyző