Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(III.24.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 03. 25- 2014. 03. 25

Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1.§ A rendelet 5.§ (3) a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


a) a szociális és oktatási bizottság hatáskörébe rendeli az általános eseti önkormányzati segély, az elemi kár elhárítására megállapított önkormányzati segély, az adósságkezelési szolgáltatás, illetve



2.§ A rendelet 16.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Az önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati segélyre való jogosultságot állapít meg azon személyek részére, akik önmaguk, családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt, vagy a lakóingatlanban keletkezett elemi kár elhárításához anyagi segítségre szorulnak.



3.§ A rendelet 17.§ a) pontja az alábbi ad) ponttal egészül ki:


ad) elemi kár elhárítására megállapított önkormányzati segély



4.§ A rendelet 20.§-a a következő 20/A.§-al egészül ki:


(1)   Elemi kár elhárítására megállapított önkormányzati segélyre jogosult személyek támogatására hivatalból, vagy kérelemre – soron kívül – segély folyósítható. A támogatás mértéke 300.000,-Ft-ig terjedhet ingatlanonként.

(2)   Elemi kár esetén a támogatás természetben is nyújtható az önkormányzat által megrendelt és fizetett, a bekövetkezett kár teljes vagy részbeni elhárításával (kijavításával). Ez esetben a helyreállítási munkálatok költségeit, ha nem a károsult végzi el – szabályszerű számla alapján – a munkát elvégző részére kell átutalni.

(3) Az (2) bekezdésben említett támogatást a károsodott lakóingatlanban, a káresemény időpontjában életvitelszerűen lakó károsultak lakhatási feltételeinek biztosítására, valamint a lakóingatlannak legfeljebb a káreseményt megelőző állapota helyreállításának elősegítésére használatható fel a károsult egyedi szociális helyzete, (rászorultsága) önereje, valamint a biztosításból megtérülő károk figyelembe vételével.

(4)   Az (1) és (2) bekezdés szerinti támogatásra jogosult az, akinek:

a) a károsodott ingatlan lakás céljára szolgáló lakóépület,

b) az ingatlan a káresemény idején életvitelszerűen lakott volt,


c) a kár összege (ide értve az anyagköltséget) meghaladja a 10.000,-Ft-ot,

d) a tulajdonos nyilatkozik arról, hogy az ingatlanra a kár keletkezésének időpontjában volt-e érvényes biztosítása,

e) amennyiben a tulajdonos a kár keletkezésének időpontjában rendelkezett biztosítással úgy nyilatkozik arról,  hogy a biztosítónak a kárral összefüggő megállapításáról és a kártérítés folyósításáról soron kívül – a tudomást szerzéstől számított 2 munkanapon belül – tájékoztatja az önkormányzatot,

(5)   A 18.§ szabályaitól eltérően, jövedelemhatártól függetlenül nyújtható a támogatás.


4.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




Király Gáborné                                                                   Viszlai Viktor

        jegyző                                                                           polgármester




Záradék:

A rendeletet kihirdetésének napja:2014. március 24.



Király Gáborné

        jegyző