Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(II.18.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 02. 18


Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4.§ (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1.Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet hatálya Mucsony Nagyközség közigazgatási területén a közterületen meglévő közműhálózatra nem csatlakozott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) terjed ki.

(2)   A közszolgáltatás az ingatlan tulajdonosánál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, kezelésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására terjed ki.

(3)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelését, azaz összegyűjtését, elszállítását, ártalommentes elhelyezését, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítását Mucsony Nagyközség területén az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (3700 Kazincbarcika, Tardonai u. 1. sz.; adószám: 11069186-2-05; cégjegyzékszám: B.-A.-Z. Megyei Bíróság Cg. 05-10-000123; számlavezető pénzintézet: Kereskedelmi és Hitelbank Nyrt. számlaszám: 10200139-27008623 )(a továbbiakban: Szolgáltató) végzi.

 (4)  A Mucsony Nagyközség közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ÉRV Zrt. által Kazincbarcikán üzemeltetett városi szennyvíztisztító telep (Kazincbarcika, Múcsonyi út 2.) szennyvízfogadó műtárgyában kell elhelyezni.


2.§ E rendelet alkalmazásában:

 (1)  közműpótló létesítmény: közcsatornával el nem látott területen keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kismértékű kezelésére szolgáló, az ingatlanon elhelyezett műtárgy vagy akna.

(2)   Közszolgáltató: Mucsony nagyközség közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló kötelező közszolgáltatás ellátására kiválasztott és Mucsony Nagyközség Önkormányzatával közszolgáltatás végzésére közszolgáltatási szerződést kötött gazdálkodó szervezet.

(3)   Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által e rendelet hatálya alá tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.


3.§  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére - a folyékony hulladékszállításba bevont területen - az ingatlantulajdonos köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni.




2. Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség


4.§     (1)   A rendelet alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére

          vonatkozó közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2)   Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével - a számlázási címet köteles a Szolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(3)  A közszolgáltatási szerződés megkötéséhez a Gazdasági társaság a közszolgáltatást igénybe vevő nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét valamint a számlázási és postázási címet köteles a Szolgáltató rendelkezésére bocsátani. 

(4)   A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

(5)   A (4) bekezdés alkalmazásában a Szolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról,

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.


5.§     (1)  Az adatkezelés  célja  a  közszolgáltatással  összefüggően  az  ingatlantulajdonos

          személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(2)   A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(3)   A Szolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat - a település Jegyzőjének kivételével - harmadik félnek nem adhatja ki.


3. A közszolgáltatás ellátásának rendje


6.§     (1)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített

          különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel, a Vgtv. 44/F. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon végezhető.

(2)   A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint eljárni.


4. Az ingatlantulajdonosok és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei


7.§     A közszolgáltató köteles:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,

b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezéssel rendelkezni valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.


8.§     (1)   Az  ingatlantulajdonos  köteles  az  ingatlanán keletkező,  vagy  onnan s zármazó, az

          ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közműhálózatba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet - a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni.

(2)   A tulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a jelen rendelet 1. § (3) bekezdésében megjelölt Szolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3)   Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.

(4)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól, melynek a Közszolgáltató köteles 3 munkanapon belül eleget tenni.

(5)   Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.


5. A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei


9.§     (1)   A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön:

a) a Szolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával, és a közszolgáltatás első igénybevételével vagy

b)  a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.

(2)   A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a)  a felek megnevezése és

aa) magánszemély esetében a közszolgáltatást igénybe vevő 4. § (2) bekezdésében meghatározott azonosító adatai, (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, úgy az ingatlantulajdonos megnevezése és azonosító adatai is),

ab) Gazdálkodó szervezetek esetében a közszolgáltatást igénybe vevő 4. § (3) bekezdésében meghatározott azonosító adatai.

b)    a szerződés tárgya,

c)  a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya,

d) a közszolgáltatás díja,

e)  a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásnak és megfizetésének módja,

f)  a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,

g)  egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.

 (3)  A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 15 nappal – írásban, vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.





6. A közszolgáltatás díja


10.§   (1)   A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a

          Szolgáltató által - a szolgáltatás teljesítése után - átadott számla alapján díjat kötelesek fizetni.

(2)   A Szolgáltatót megillető közszolgáltatási díj a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/D. § (5) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével kéttényezős.  A díj egységnyi díjtételét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


11.§   (1)   A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével

          kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(2)   Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Szolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.

(3)   Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatás díja hátralékának kezelésére a Vgtv. 44/E. §-ában foglaltak az irányadók.


12.§   Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Szolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a Szolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.


Záró rendelkezések


13.§   (1)   A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)   Hatályát veszti a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló 19/2013. (X.28.) és a 12/2014. (IX.18.) rendelet.






Király Gáborné                                                                   Viszlai Viktor                                                      jegyző                                                                        polgármester                                                                                              




A rendelet kihirdetésre került: 2015.február 17.



                                                           Király Gáborné

                                                                    jegyző

Mellékletek