Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017.(XII.5.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.17.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2017. 12. 06- 2017. 12. 06

Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában, 32.§ (3) bekezdésében, 45.§-ában, 48.§ (4) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében, 92.§ (1)-(2) bekezdésében és a 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 .§ (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:


1.§


A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.17.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) az alábbi 11/A §-al egészül ki:


11/A.§  

(1) Szilárd tüzelőanyag – tűzifa, szén - vásárlása céljából nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az a család illetve személy, amelynél az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 200 %-át .

(2) Szilárd tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, tűzifa esetén legfeljebb 1 m3 mennyiségig, szén esetén legfeljebb 5 q mennyiségig, kizárólag természetbeni ellátás formájában, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik. Kétség esetén helyszíni szemle megtartása szükséges a döntés előkészítése során.

(3) Kihűlés és fagyhalál veszélyének észlelése esetén, valamint a 11/A .§ (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően szilárd tüzelőanyag támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne a Mucsony és társult települései családsegítő és gyermekjóléti szolgálat javaslata alapján. Ebben az esetben a szilárd tüzelőanyag iránti eljárás hivatalból is indítható.

(4) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás iránti kérelem évente egy alkalommal, január 15 napjáig nyújtható be .

További kérelem az igénylésre meghatározott időtartamig a Mucsony és társult települései családsegítő és gyermekjóléti szolgálat javaslata alapján terjeszthető elő, ha az igénylő a 11/A.§ (3) bekezdés foglalt élethelyzetbe került.

(5) A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A kérelmet a települési támogatás iránti kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványon lehet benyújtani.

(7) Nem jogosult szilárd tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a (1)-(4) pontban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

  1. azon ingatlan vonatkozásában, mely szilárd tüzelőanyaggal egyáltalán nem fűthető,

  2. aki bányavállalkozó, erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben szén és fakitermelést végzett.

  3. Az üresen álló ingatlanra, melyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(9) A szilárd tüzelőanyag átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.


2.§

Záró rendelkezések


(1) A rendelet 2017. december 6. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.





       Urrné Gál Emese                                                                             Viszlai Viktor

                    jegyző                                                                                      polgármester





Záradék:

A rendeletet kihirdetésének napja: 2017. december 5.



                                                                                                                              Urrné Gál Emese

                 jegyző