Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(V.4.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 19- 2023. 05. 10

Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(V.4.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól1

2017.05.19.

Mucsony Nagynagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében eljárva, és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. §

1. Mucsony nagyközség településfejlesztési koncepciójának (TK), integrált településfejlesztési stratégiájának (ITS), a településrendezési eszközeinek a Mucsony Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények a településképi rendelet (TR), a településképi arculati kézikönyv (TAK) készítése vagy azok módosítása széleskörű egyeztetés keretén belül, az e rendelet alapján alkotott partnerségi egyeztetési szabályai szerint történik.
2. Területi hatály:
A szabályzat Mucsony nagyközség közigazgatási területére készülő fejlesztési dokumentumokra és településrendezési eszközökre, és az önkormányzatok közös tervezésre vonatkozik.

A partnerek köre

2. §

1. Az egyeztetésben részt vevő állandó partnerek köre valamennyi eljárás során:
2. Mucsonyban állandó bejelentett lakcímmel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság
3. Valamennyi, a településfejlesztéssel, településrendezéssel összefüggésbe hozható építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervezet (kamara)
4. Valamennyi a községben működő és bejegyzett civil szervezet
5. Érintettség esetén a községben székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek
6. Érintettség esetén a községben működő vallási közösségek
7. Érintettség esetén a Településrendezési eszközök készítésekor (Településfejlesztési Koncepció, ITS, Településszerkezeti terv és Leírása, Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási tervek) a területi önkormányzat és a szomszédos önkormányzatok
8. környezetvédelmi egyesületek
9. Az egyeztetésben részt vevő eljárástól függő eseti partnerek köre:
10. a véleményezési eljárásba esetenként meghívott civil- szervezetek
11. a véleményezési eljárásba esetenként meghívott gazdálkodó szervezetek
12. a véleményezési eljárásba esetenként meghívott intézmények és magánszemélyek
13. Az eseti partnerek körét a főépítész javaslatára, az egyeztetési eljárást megelőzően a települési döntés határozatában kell kijelölni, ha szükséges.
14. Az eseti partnerek az egyeztetési eljárásban a Polgármesterhez címzett 1. számú függelékben található partneri adatlapon, szövegszerű, indoklással ellátott, a megadott határidőn belül benyújtott véleménnyel, észrevétellel, javaslattal élhetnek, melyen véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét, elérhetőségét kell megjelölni.
15.

A PARTNEREK TÁJÉKOZTATÁSÁNAK MÓDJA ÉS ESZKÖZE

A tájékoztatás megindítása és a véleményezés lehetőségei

3. §

1. A polgármester a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet egyeztetési eljárásának elősegítése céljából, a hatályos dokumentumokat és terveket, valamint a véleményezhető tervezeteket közzéteszi
a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,
b) a www.mucsony.hu önkormányzati honlapon, és
c) lakossági fórumon,
valamint kifüggeszti a Mucsonyi Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára
1. Az egyes településrendezési eszközökhöz meghatározott egyeztetési szakaszokban a partnerek tájékoztatása az egyeztetési eljárás módjától függően az 1. számú melléklet szerint történik.
2. Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjeleníthetősége érdekében a www.mucsony.hu önkormányzati honlapon lévő tárhelyen biztosítja a hozzáférést.
3. A településfejlesztési illetve településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a tárhelyre.
4. A polgármester a tájékoztatás megjelenéséről hirdetményt tesz közzé a Mucsonyi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, valamint a település honlapjának fő oldalán.
5. Amennyiben a hirdetőtáblán történő elhelyezést az anyag terjedelme, formátuma nem teszi lehetővé, úgy a hirdetményben meg kell jelölni, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség a dokumentumokba történő betekintésre.
6. A lakossági fórum tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a Mucsonyi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a www.mucsony.hu önkormányzati honlapon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket
7. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslat és észrevételt tevő, nevét és címét egyéb elérhetőségét.
8. Amennyiben nincs lakossági fórum, a lakosság az észrevételeit, javaslatait a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon teheti meg írásban, a Polgármesterhez címzett postai úton vagy elektronikus levélben a hivatal@mucsony.hu címre benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott véleményben.
9. A partnerek a honlapról letölthető partneri adatlap felhasználásával a hirdetményben meghatározott határidőn belül tehetnek észrevételt, javaslatot, nyilváníthatnak véleményt a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok tekintetében.

Vélemények dokumentálása, nyilvántartása, megválaszolása, településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények közzététele

4. §

1. A beérkezett véleményeket a megbízott települési főépítész nyilvántartja, összegezi és értékeli.
2. A név és cím nélkül beérkezett véleményeket figyelmen kívül kell hagyni.
3. A névvel és címmel ellátott véleményekről készített táblázatot az iratkezelés általános követelményének megfelelően az ügy aktájában meg kell őrizni.
4. Lakossági fórum megtartásának esetén jegyzőkönyv készül, melynek elmeit partneri véleményként kell kezelni.
5. Valamennyi beérkező véleményt tartalmazó nyilvántartást és összegzést a megbízott települési főépítész megküldi a fejlesztési dokumentum készítőjének, illetve a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek, aki szakmai javaslatot készít a főépítész részére. Amennyiben a településrendezési eszköz készítését a nagyközség (a jogosultsággal rendelkező főépítésszel) saját hatáskörben készítteti, a szakmai javaslatot a főépítész készíti el.
6. A tervezői szakmai javaslat alapján vagy saját hatáskörben a megbízott települési főépítész valamennyi érdemi észrevételre választ állít össze.
7. Az elfogadott javaslatokról, véleményekről készített összefoglalót az iratkezelés általános követelményének megfelelően ügy aktájában meg kell őrizni.
8. A véleményezési eljárás lezárását biztosító Képviselő-testületi döntés és a beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglaló a Mucsonyi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a nagyközség önkormányzati honlapján kerül kihirdetésre.

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

5. §

1. A tervezői szakmai javaslat alapján vagy saját hatáskörben a megbízott települési főépítész külön megindokolja a beérkezett, de el nem fogadott véleményekre adott válaszát.
2. Az el nem fogadott javaslatokról, véleményekről készített összegzést az iratkezelési szabályzatnak megfelelően, az ügy aktájában meg kell őrizni.

Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

6. §

1. A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat, hatályba lépésüket követően a Mucsonyi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján illetve a nagyközség önkormányzati honlapján található tárhelyen közzé kell tenni.

Záró rendelkezés

7. §

1. Ez a rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba.
2. A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő és a rendelet hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.
1

Az önkormányzati rendeletet a Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 11. napjával.