Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018.(XI.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2018. 11. 15- 2019. 07. 04

Mucsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22.§ (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1.§.


Mucsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő- testülete annak érdekében, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését mindazon polgároknak, akik a helyi közösség szolgálatában, a nagyközség jó hírének öregbítésében, Mucsony Nagyközség fejlődésének elősegítésében, valamint a nagyközségi közszolgáltatások biztosítása során és a jövendő nemzedékek nevelésében és oktatásában, példamutató tevékenységet fejtettek ki, az alábbi kitüntetéseket alapítja:

  1. „ Mucsony Nagyközség Díszpolgára” kitüntető cím,

  2. Mucsony Nagyközség Polgármesterének elismerése,

  3. Mucsony Nagyközségért Emlékplakett,

  4. …….év Mucsonyi Vállalkozása,

  5. Mucsony Nagyközég Tiszteletbeli Polgára.


2.§.

Mucsony Nagyközség Díszpolgára” kitüntető cím


(1) „Mucsony Nagyközség Díszpolgára” (továbbiakban: nagyközség díszpolgára) kitüntető cím a nagyközség legnagyobb elismeréseként adományozható – évente 1 darab- annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész élet művével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, valamint a nagyközség címerével díszített arany pecsétgyűrű jár.

(3) A díszpolgári cím adományozásával meghalt személy emléke is megtisztelhető (posztumusz díj).


3.§.

(1) A nagyközség díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyeket a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A nagyközség díszpolgára:

a./ az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b./ díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

c./ elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti.


4.§.

Az elismerés adományozásának rendje


A díszpolgári címadományozására ünnepi Képviselő-testületi ülésen kerül sor, a falunapi ünnepségsorozat keretein belül.

5.§.


Az elismerésben részesített személyekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 3.§./1/-/2/ bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.


6.§


Mucsony Nagyközség Polgármesterének elismerése


(1) Mucsony Nagyközség Polgármesterének elismerése (továbbiakban: polgármesteri elismerés) adományozható – évente 2 személy és 1 közösség vagy szervezet - annak a személynek, közösségnek és szervezetnek, aki munkájával közmegbecsülést érdemelt ki, példás, magas színvonalú tevékenységével hozzájárult Mucsony nagyközség fejlődéséhez, jó híre növeléséhez.

(2) A polgármesteri elismeréshez díszoklevél és 50.000.-Ft értékű tárgy- vagy pénzjutalom jár.


7. §

Mucsony Nagyközségért Emlékplakett


  1. Mucsony Nagyközség Önkormányzata Mucsony Nagyközségért Emlékplakettet adományozhat – évente kategóriánként maximum 3 db -ot - annak a magánszemélynek vagy közösségnek, akik legalább 10 éve szakterületükön tartósan kimagasló teljesítményt nyújtanak és munkájukat lelkiismeretesen, kimagasló teljesítménnyel végzik.

  2. Az Emlékplakett a következő kategóriákban adható át:

  3. Mucsony Nagyközség Közneveléséért Emlékplakett,

  4. Mucsony Nagyközség Közszolgálatáért Emlékplakett,

  5. Mucsony Nagyközség Civil Életéért Emlékplakett,

d.)Mucsony Nagyközség Elszármazottjának Emlékplakett,

f.) Mucsony Nagyközség Sportjáért Emlékplakett,

  1. Az Emlékplakett átadására a falunapi ünnepségsorozat keretében kerül sor.

  2. Az Emlékplakett átadása köthető olyan országos vagy nemzetközi jeles naphoz, mely adott szakterületen meghatározó jelentőséggel bír.


8.§


Mucsony Nagyközségért Emlékplakettel külön az erre a célra készített díszoklevél és Mucsony Nagyközség címerét ábrázoló Emlékplakett és 100.000.- Ft értékű pénzjutalom jár.



9.§


  1. Mucsony Nagyközség Köznevelésért Emlékplakett adományozható azoknak a Mucsony Nagyközség nevelési – oktatási intézményeiben dolgozó vagy dolgozott közalkalmazotti és nem közalkalmazotti, egyéb jogviszonyban jogállású személyeknek és közösségeknek , akik az oktató- nevelő munka, akár az oktatást segítő feltételek biztosítása terén hosszabb idő óta (legalább 10 éve) lelkiismeretes munkát végeznek és a gyermekek nevelése- oktatása és harmonikus személyiségformálása érdekében kiemelkedő eredményességgel dolgoznak.

  2. Mucsony Nagyközség Közszolgálatáért Emlékplakett adományozható azoknak a személyeknek, akik szakterületükön tartósan kimagasló teljesítményt nyújtanak és akik hosszú idő óta (legalább 10 éve) Mucsony Nagyközség területén közmegelégedésre látják el közszolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti feladataikat vagy rendőrség, polgárőrség, tűzoltóság állományában dolgozó vagy dolgozott személyek.

  3. Mucsony Nagyközség Civil Életéért Emlékplakett adományozható azoknak a személyeknek, akik hosszú idő óta (legalább 10 éve) a civil élet területén kimagasló teljesítményt nyújtanak Mucsony Nagyközség területén.

  4. Mucsony Nagyközség Elszármazott Emlékplakett adományozható annak a személy, aki kötődéssel bír Mucsony településhez, de más településen, országban végez olyan tevékenységet hosszú idő óta, amely elismerésre ad okot.

  5. Mucsony Nagyközség Sportjáért Emlékplakett adományozható azoknak a személyeknek és egyesületeknek, akik/ amelyek a testnevelés és a sport népszerűsítésében, a diák- és tömeg vagy versenysport szervezésében, valamint a lakosság fizikai és egészségi állapotának fejlesztésében kimagasló munkát végeztek, továbbá olyan hazai vagy nemzetközi sporteredményeket értek el, amellyel hozzájárultak Mucsony Nagyközség hírnevének öregbítéséhez.

10.§

Mucsony Nagyközség Tiszteletbeli Polgára

  1. Mucsony Nagyközség Tiszteletbeli Polgára cím adományozható – évente 1 darab- azoknak a nem mucsonyi polgároknak, akik a település érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel- életművükkel- a települést tiszteletreméltóan szolgálták vagy szolgálják, a település jó hírét az ország határain belül vagy azon túl különös hatékonysággal erősítik vagy erősítették, az elismerés, ragaszkodás és a tisztelet legméltóbb kifejezéseképpen.

  2. Mucsony Nagyközség Tiszteletbeli Polgára cím átadására a falunapi ünnepségsorozat keretében kerül sor.

  3. Mucsony Nagyközség Tiszteletbeli Polgára címmel külön az erre a célra készített díszoklevél és 100.000.- Ft értékű tárgy- vagy pénzjutalom jár.

11. §

„…. év Mucsonyi Vállakozása”

(1) Az „Év Mucsonyi Vállalkozása” kitüntetés adományozása esetén, helyi, illetve más székhelyű, de Mucsony nagyközség területén működő egyéni vagy társas vállalkozást végzők vehetők figyelembe.

(2) Kitüntetés adományozható – évente 1 darab - annak a vállalkozónak, vagy vállalkozásnak, aki:

- jelentős beruházást végzett a nagyközségben,

- településképi jelentőségű ingatlanfejlesztést valósított meg,

- műemlék vagy műemlék jellegű ingatlan felújítást végzett,

- jelentős összegű - települési célokat szolgáló - szponzori támogatást adott,

- vállalkozása Mucsony jó hírét öregbíti,

- jelentős munkahelyteremtő beruházást valósított meg,

- legtöbb helyi adót fizette,

- a lakosság körében népszerű, megbecsülést élvező közönség megelégedésére végzett iparos és szolgáltató tevékenységet.

(3) „….. év Mucsonyi Vállalkozás „címmel külön az erre a célra készített díszoklevél és 100.000.- Ft értékű tárgyjutalom jár.

(4) „….. év Mucsonyi Vállalkozás „cím átadására a falunapi ünnepségsorozat keretében kerül sor.


12.§

A kitüntetések adományozásának rendje

  1. Mucsony Nagyközség Önkormányzata által alapított kitüntetések adományozását kezdeményezheti bármely magánszemély, jogi személy, egyesület, szervezet.

  2. A kitüntetésekre vonatkozó kezdeményezéseket az (1) bekezdésben meghatározott személyek és szervezetek terjeszthetik fel minden év június 30-ig írásban az 1 mellékletben meghatározott nyomtatványon Mucsony Nagyközség Polgármesteréhez.

  3. A felterjesztésre felhívást kell megjeleníteni kellő időben a helyben szokásos módon illetve a Nagyközség internetes honlapján.

  4. A polgármester a beérkezett javaslatokat – véleményezés céljából- előzetes állásfoglalás nélkül terjeszti a Képviselő- testület elé. Az adományozásról a Polgármester dönt.

  5. Kitüntetésben nem részesíthető a döntésben személyesen részt vevő Képviselő-testületi tag.

13.§

(1) A kitüntetéseket a polgármester adja át.

(2) Az adományozott kitüntetésekről nyilvántartást kell vezetni, mellyel kapcsolatos ügyviteli feladatokat a polgármesteri hivatal látja el.

(3) A kitüntetések adományozásával járó költségek fedezetét Mucsony Nagyközség Önkormányzata éves költségvetésében biztosítja.

(4) A kitüntetésekhez járó díszoklevél tartalma:

- adományozó megjelölését,

- adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását,

- adományozott érdemeinek bemutatását, rövid szakmai életútját,

- adományozás keltét,

- polgármester aláírását, Mucsony Nagyközség Önkormányzata pecsétjét.

14.§

A kitüntetés visszavonása

  1. Méltatlanná válik a kitüntetésre az, akit a bíróság jogerős ítéletével szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt elítélt, a közügyek gyakorlásától eltiltott, akit fegyelmi büntetésként munkahelyéről elbocsátottak vagy egyéb cselekményével a kitüntetés viselésére érdemtelenné vált.

  2. A kitüntetések visszavonását a polgármesterhez benyújtott írásbeli indokolással bárki kezdeményezheti.

  3. A kitüntetés visszavonására vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő- testület elé.

  4. A kitüntetésre méltatlanná vált személytől a Képviselő-testület zárt ülésen, minősített többséggel hozott határozatával a kitüntetést visszavonhatja.

  5. A kitüntetés visszavonásáról szóló döntést a nyilvántartásba be kell jegyezni




15. §


E rendelet 2018. november 15 napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat kitüntetésének alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 15/2003.(VI.25.). számú önkormányzati rendelet.



                                     Viszlai Viktor                                                                Urrné Gál Emese

                                     polgármester                                                                        jegyző


A rendelet kihirdetésének napja: 2018. 11.07.


                                                                                                      Urrné Gál Emese

                                                                                                              jegyző

Mellékletek