Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2018.(XII.11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről

Hatályos: 2018. 12. 12

Mucsony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 83/A.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 83/A § -ban foglalt településen működő nemzetiségi önkormányzatok véleményének kikérésével az következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1.§  A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg Mucsony Nagyközség Önkormányzatának ( továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, formáit, azok ellátásának módját és mértékét, finanszírozásának alapelveit.


2.§ (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során biztosítani törekszik Mucsony Nagyközség polgárainak jogát ahhoz, hogy:

a) igénybe vegyék az Önkormányzat közművelődési szolgáltatásait,

b)  műveltségüket és készségeiket életük minden szakaszában gyarapítsák, művelődési jogaik, művelődési céljaik megvalósítása érdekében színteret és szakmai segítséget kapjanak.


(2)   Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása során kiemelten kezeli

a) a nemzeti,nemzetiségi ünnepek, emléknapok méltó megünneplését;

b)  Mucsony környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;

c) a művelődést segítő lehetőségek biztosítását.


(3) Az Önkormányzat a közművelődési és közgyűjteményi intézmények szakmai önállósága tiszteltben tartásával elfogadja és támogatja mindazokat a civil, egyéni és közösségi kezdeményezések, melyek a Nagyközség kulturális életét segítik és gazdagítják.


2. A közművelődési  feladatok meghatározása és ellátási formája


3.§  Az Önkormányzat támogatja a helyi közművelődési tevékenységeket, a település kulturális hagyományainak és polgárai művelődési szükségleteinek megfelelően, a következő közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása;

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészei tevékenység feltételeinek biztosítása.


4.§ (1) Az Önkormányzat a nagyközség hagyományai és a helyi közművelődési tevékenység kialakult gyakorlata alapján az alábbi közművelődési tevékenységeket tekinti ellátandó és támogatandó feladatainak:

  1. a nagyközség környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi közművelődési szokások gondozása, gazdagítása,
  2. közösségfejlesztés, a formális és informális civil közösségek létrejöttének, működésének, együttműködésének ösztönzése.
  3. amatőr alkotó- és művészeti csoportok, közösségek tevékenységének biztosítása,
  4. az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a befogadás elősegítése, nemzeti ünnepek gondozása, megtartása,
  5. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása,
  6. helytörténeti értékek gyűjtése, megőrzése, gondozása,
  7. testvér-települési kapcsolatok kiépítése, ápolása.


(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása során a kulturális szolgáltatások mind szélesebb körben történő elérése érdekében a lakosság részére közművelődési tevékenysége ellátása során díjmentes szolgáltatásokat is biztosít.


3.A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


5.§ Az Önkormányzat a települési közművelődési alapfeladatai, a közművelődési és könyvtári szolgáltatások hozzáférhetőségét elsősorban az általa alapított és támogatott, költségvetési szervként működő közművelődési intézmény fenntartásával biztosítja.


6.§ (1) Az önkormányzat által fenntartott és működtetett közművelődési intézmény: Mucsonyi Általános Művelődési Központ, Bölcsőde és Konyha(3744 Mucsony, Élmunkás út 6-8.)


(2) Az Intézmény telephelye:

Mucsonyi Általános Művelődési Központ,Bölcsőde és Konyha Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár ( 3744 Mucsony, Kossuth út 92.)

    

(3) Az intézmény feladatellátásának részletes szabályait a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza.


(4) A közművelődési intézmény feladatát az önkormányzat által jóváhagyott éves munkaterv alapján végzi.


(5) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak az ellátásába más önkormányzati, nem közművelődési alapfeladatú intézményt is bevonhat.


4. A közművelődési tevékenység finanszírozása


7.§ (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok, továbbá a kulturális rendezvények, ünnepek költségeit, a közművelődési intézmény üzemeltetési költségeit, valamint az adott feladatok végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket a mindenkori költségvetésről szóló rendeletében biztosítja.


(2) A közművelődési intézmény finanszírozási forrásai:

a) Önkormányzat bevételeiből származó források,

b)  a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás,

c) az Intézmény saját bevételei,

d) pályázati úton elnyerhető támogatás,


5. Záró rendelkezések


8.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


 (2)  Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatokról szóló 20/1999.(XII.16.) önkor-

       mányzati rendelet.



                                     Viszlai Viktor                                                Urrné Gál Emese

                                     polgármester                                                         jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2018. december 11.



                                                                                                            Urrné Gál Emese

                                                                                                                    jegyző