Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018.(II.28.) önkormányzati rendelete

Az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjéről

Hatályos: 2018. 03. 01

Mucsony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


                                                                                                1.§


(1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel kiterjed Mucsony Nagyközség közigazgatási területén működő, vendéglátást folytató, szeszes italt árúsító és kimérő üzletekre.



(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

  • kereskedelmi szálláshely-szolgáltatókra, és annak részeként üzemeltett üzletekre;

  • december 31.-e, lakodalmak, valamint a községi hagyományos, illetve szokásokon alapuló bálok (pl.: farsangi bál, szüreti mulatság) alkalmával az e rendeletben megállapított korlátozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni.


Az üzletek éjszakai nyitva tartási rendje


2.§

(1) A rendelet hatálya alá tartozó üzletek hétfőtől péntekig, valamint vasárnap és munkaszüneti napon: 6:00 órától 22:00 óráig,szombat, valamint munkaszüneti napot megelőző napokon 6:00 órától 23:00 óráig tarthatnak nyitva.

(2) A jegyző az eltérő nyitva tartást kérelemre engedélyezheti (a továbbiakban: alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély) legfeljebb 04.00-23:00 óráig annak a vendéglátó üzletnek, szeszes italt árúsító üzletnek, amely ellen a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül panaszt nem tettek, vagy panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott.

(3) Az alkalmi éjszakai nyitva tartásra vonatkozó kérelmet az üzemeltető 30 nappal a rendezvény időpontját megelőzően benyújtja a jegyzőnek.

(4) A bejelentés tartalmazza:

  • az üzemeltető nevét, székhelyének címét,

  • a vendéglátóhely elnevezését, címét,

  • a nyitvatartás meghosszabbításának naptári napját, idejét (év, hónap, nap, óra, perc formátumban meghatározva),

  • a rendezvény jellegét, megnevezését.

(5) Az alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt vissza kell vonni, ha

  • több lakossági panasz érkezik, és a jegyző által végzett hatósági ellenőrzés során a panasz megalapozottnak tekinthető, vagy

  • a hivatalból kezdeményezett helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak ezt indokolják.

(6) Az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 12 hónapig a vendéglátó üzlet,szeszes italt árúsító üzlet alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem kaphat.

(7) Amennyiben a nyitvatartási engedély ismételten kerül visszavonásra, az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 12 hónapig a vendéglátó üzlet, szeszes italt árúsító üzlet alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem kaphat.

4. Üzletnyitás, üzemeltető-váltás


4. §



(1) Új, vendéglátást folytató, szeszes italt árúsító üzlet nyitása esetében a 3. § (1) bekezdése az irányadó.

(2) Az új, vendéglátást folytató, szeszes italt árúsító üzlet tevékenységének megkezdését követő 3 hónapon belül, az üzemeltető részére alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt adhat ki a jegyző.



Záró rendelkezés


3. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a már működő vendéglátóhelyekre is alkalmazni kell.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 13/2008.(V.26.) számú rendelet hatályát veszti.




                                       Viszlai Viktor                                                       Urrné Gál Emese

                                        polgármester                                                                jegyző




A rendelet kihirdetésének napja: 2018. február 28.




Urrné Gál Emese

jegyző