Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020. ( II. 20.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2020. 03. 01- 2021. 07. 26

Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020.(II.20.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

2020.03.01.

Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 .§ (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Eljárási szabályok

1. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes általános eljárási szabályokat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4-10. §-a határozza meg.

(2) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírsági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.
(3) Az egyes ellátási formákhoz kapcsolódó speciális eljárási szabályokat az adott ellátási formák részletezik.

2. § (1) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(2) Az eljárást

a) az önkormányzati hivatalnál előterjesztett kérelemre vagy

b) hivatalból

lehet megindítani.

(3) A kérelmet az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(4) A pénzbeli ellátások igénylésére vonatkozó kérelmet az 1. melléklet, a lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a 2. mellékelt szerinti nyomtatványon a Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén ( 3744 Múcsony, Fő út 2.) (továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani.

3. § A kérelmezőnek a kérelemben – és ha van, akkor az annak mellékleteként benyújtott dokumentumban – feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

4. § A jogtalanul igénybe vett támogatás megtérítésével kapcsolatban az Szt. 17. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § Az ellátások megállapítása

(1) A szociális ellátások megállapításáról – e rendeletben meghatározott kivételekkel – a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét:

- a Képviselő-testület a Szociális és Oktatási bizottságára,
- polgármesterre, illetve
- a jegyzőre ruházza.
A bizottság, a polgármester és a jegyző a szociális ellátás tárgyában – átruházott hatáskörében – hozott döntéséről határozatot hoz.
(3) A Képviselő-testület
a) a szociális és oktatási bizottság hatáskörébe rendeli a rendkívüli települési támogatás, az elemi kár elhárítására megállapított települési támogatás,
b) a polgármester hatáskörébe rendeli a gyógyszerkiadásokra tekintettel megállapított települési támogatás, a temetési költségekre tekintettel megállapított települési támogatás, beiskolázási támogatás, időskorúak támogatása, köztemetés.
c) jegyző hatáskörébe rendeli a lakásfenntartási települési támogatás ellátásokkal kapcsolatos döntéseket.
(4) A bizottság, a polgármester és a jegyző az Önkormányzat ezen rendelete és az Szt. alapján köteles dönteni a hatáskörébe tartozó ügyekben.
(5) A Képviselő-testület szervének átruházott hatáskörben hozott határozata ellen a Képviselő-testületnek címzett, de a Hivatalhoz benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

6. § A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása

(1) A pénzbeli ellátások kifizetése a hozott határozat alapján a Hivatal pénzügyi osztályának a feladata, aki további feladatként az ellátások kifizetéséről pénzügyi nyilvántartást vezet.

(2) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletelőírásai szerint történik.

(3) A rendszeres pénzbeli ellátásokat

- postai úton,
- házipénztárból készpénzben, vagy
- folyószámlára való átutalással fizeti ki a Polgármesteri Hivatal.
(4) A települési támogatások nyújtása, a hatáskörrel rendelkező szerv döntésének véglegessé válását követően legfeljebb 15 napon belül, házipénztárból, készpénzben történik.

II.Fejezet

Pénzbeli ellátások

7. § Az önkormányzat a jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására a következő pénzbeli szociális ellátást állapítja meg:

- települési támogatás.

8. § (1) A települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) rendkívüli gyógyszerkiadásokra tekintettel megállapított települési támogatás,

c) temetési költségekre tekintettel megállapított települési támogatás,

d) elemi kár elhárítására megállapított települési támogatás,

e) lakásfenntartási támogatás.

f) beiskolázási támogatás,

g) időskorúak támogatása.

Rendkívüli települési támogatás

9. § Az önkormányzat képviselő-testülete rendkívüli települési támogatásra való jogosult-ságot állapít meg azon személyek részére, akik önmaguk, családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt, vagy a lakóingatlanban keletkezett elemi kár elhárításához anyagi segítségre szorulnak.

10. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkalküzdő személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert

a) tartós betegség vagy rokkantság miatt 25 %-os jövedelem-kiesése következett be, vagy

b) elemi kár, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett, vagy

c) nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik, vagy

d) váratlan vagy előre nem látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni és a megélhetését veszélyezteti vagy

e) gyermek nevelésével, gondozásával, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásai keletkeztek.

(2) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb 1.000.- Ft-nál, azonban az egy család részére évente megállapítható rendkívüli települési támogatások együttes összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át nem haladhatja meg. A rendkívüli települési támogatás természetben is – különösen élelmiszerben – biztosítható.

(3) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a rendkívüli települési támogatásra való rászorultságát.

(4) Rendkívüli települési támogatás a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében a családsegítő szolgálat véleményének figyelembe vételéve nyújtható.

(5) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultságról az oktatási bizottság a kérelem beérkezését követő 15 napon belül dönt.

11. § (1) Szilárd tüzelőanyag – tűzifa, szén - vásárlása céljából nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az a család illetve személy, amelynél az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 200 %-át .

(2) Szilárd tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, tűzifa esetén legfeljebb 1 m3 mennyiségig, szén esetén legfeljebb 5 q mennyiségig, kizárólag természetbeni ellátás formájában, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik. Kétség esetén helyszíni szemle megtartása szükséges a döntés előkészítése során.

(3) Kihűlés és fagyhalál veszélyének észlelése esetén, valamint a 11. § (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően szilárd tüzelőanyag támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne a Múcsony és Társult Települései Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat javaslata alapján. Ebben az esetben a szilárd tüzelőanyag iránti eljárás hivatalból is indítható.

(4) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás iránti kérelem évente egy alkalommal, január 15 napjáig nyújtható be .

További kérelem az igénylésre meghatározott időtartamig a Múcsony és Társult Települései Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat javaslata alapján terjeszthető elő, ha az igénylő a 11/A. § (3) bekezdés foglalt élethelyzetbe került.
(5) A határidő elmulasztása jogvesztő.
(6) A kérelmet a települési támogatás iránti kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványon lehet benyújtani.
(7) Nem jogosult szilárd tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a (1)-(4) pontban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család
a) azon ingatlan vonatkozásában, mely szilárd tüzelőanyaggal egyáltalán nem fűthető,
b) aki bányavállalkozó, erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben szén és fakitermelést végzett.
(8) Az üresen álló ingatlanra, melyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.
(9) A szilárd tüzelőanyag átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.
Rendkívüli gyógyszerkiadásokra tekintettel megállapított települési támogatás

12. § (1) Rendkívüli gyógyszerkiadásokra tekintettel települési támogatásra jogosult

az a személy:
a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg, és
b) aki nem rendszeres jelleggel, esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadást jövedelmi helyzete miatt nem képes megfizetni.
(2) Az egy alkalommal kifizetett gyógyszerkiadásokra tekintettel adott települési támogatás összege maximum 10.000.- Ft.
(3) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a gyógyszerkiadásairól szóló számlákat, valamint szakorvos igazolását a gyógyszerek szükségességéről.
(4) A rendkívüli gyógyszerkiadásokra tekintettel kért települési támogatásra való jogosultságról a polgármester a kérelem beérkezését követően 15 napon belül dönt.
Temetési költségekre tekintettel megállapított települési támogatás

13. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg.

(2) A temetési költségekre tekintettel települési támogatás kérelmezhető

a) a temetési költségek megelőlegezésére,

b) a temetési költségek részbeni vagy teljes utólagos megtérítésére.

(3) A támogatás összegét kérelmenként a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegének 10–100 %-ig terjedő összegben kell megállapítani. A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 83.000.- Ft.

(4) A kérelmezőnek a kérelméhez a (2) bekezdés a) pont esetében csatolnia kell a temetési kiadásokra vonatkozó hivatalos árajánlatot, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot. Ha a kérelmező árajánlatot nem nyújt be, részére csak a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség állapítható meg a kérelmezőnek.

(5) A kérelmezőnek a kérelméhez a (2) bekezdés b) pont esetében csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

(6) A temetési költségek megelőlegezése jogcímen megítélt települési támogatásról szóló határozatban meg kell jelölni a temetési előleggel - számlával - való elszámolás határidejét, amely a határozat kiadásától számított 30 napnál több nem lehet.

(7) A temetési költségekre tekintettel települési támogatásra való jogosultságról a polgármester a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül.

14. § Elemi kár elhárítására megállapított települési támogatás

(1) Elemi kár elhárítására megállapított települési támogatásra jogosult személyek részé-

re hivatalból, vagy kérelemre – soron kívül – támogatás folyósítható. A támogatás mértéke 300.000,-Ft-ig terjedhet ingatlanonként.
(2) Elemi kár esetén a támogatás természetben is nyújtható az önkormányzat által megrendelt és fizetett, a bekövetkezett kár teljes vagy részbeni elhárításával (kijavításával). Ez esetben a helyreállítási munkálatok költségeit, ha nem a károsult végzi el – szabályszerű számla alapján – a munkát elvégző részére kell átutalni.
(3) Az (2) bekezdésben említett támogatást a károsodott lakóingatlanban, a káresemény időpontjában életvitelszerűen lakó károsultak lakhatási feltételeinek biztosítására, valamint a lakóingatlannak legfeljebb a káreseményt megelőző állapota helyreállításának elősegítésére használatható fel a károsult egyedi szociális helyzete, (rászorultsága) önereje, valamint a biztosításból megtérülő károk figyelembe vételével.
(4) Az (1) és (2) bekezdés szerinti támogatásra jogosult az, akinek:
a) a károsodott ingatlan lakás céljára szolgáló lakóépület,
b) az ingatlan a káresemény idején életvitelszerűen lakott volt,
c) a kár összege (ide értve az anyagköltséget) meghaladja az 50.000,-Ft-ot,
d) a tulajdonos nyilatkozik arról, hogy az ingatlanra a kár keletkezésének időpontjában volt-e érvényes biztosítása,
e) amennyiben a tulajdonos a kár keletkezésének időpontjában rendelkezett biztosítással úgy nyilatkozik arról, hogy a biztosítónak a kárral összefüggő megállapításáról és a kártérítés folyósításáról soron kívül – a tudomást szerzéstől számított 2 munkanapon belül – tájékoztatja az önkormányzatot.
(5) Jövedelemhatártól függetlenül nyújtható a támogatás.
(6) Az elemi kár elhárítására megállapított települési támogatásra való jogosultságról a szociális és oktatási bizottság a kérelem beérkezését követő 15 napon belül dönt.

15. § Lakásfenntartási támogatás

(1) A szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy

nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez lakásfenntartási támogatás nyújtható.
(2) A támogatás kérelemre főként a szemétszállítás díjhoz, a kommunális adóhoz, a lakbérhez, a közös költség megfizetéséhez nyújtott támogatás.
(3) A lakbérhez és a közös költség megfizetéséhez nyújtott támogatás összege a Mucsony Településüzemeltetési Non-profit Kft.-hez történő utalással kerül megfizetésre a bérleti szerződés fennállásának ideje alatt.

16. § (1) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy

főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy főre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a lakásban élők számának hányadosával.
a) A megállapítható lakásfenntartási támogatás összege 2.500.-Ft.
b) 3.000.-Ft összegű támogatás állapítható meg annak, aki családjában kiskorú gyermeket nevel, vagy a háztartás tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül vagy tartósan beteg.
(3) A lakásfenntartási támogatást fél évre kell megállapítani oly módon, hogy a támogatást a kérelem beadása hónapjának első napjától kell megállapítani.
(4) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
(5) Az (4) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.
(6) A lakásfenntartási támogatásra való jogosultságról a jegyző a kérelem beérkezését követő 21 napon belül dönt.

17. § Beiskolázási támogatás

(1) Az Önkormányzat a tanévkezdés megkönnyítése érdekében a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező középfokú, valamint felsőfokú tanulmányaikat nappali tagozaton - első diplomájukat szerző - végző tanulók részére – 25.éves korhatárig – beiskolázási támogatásként egyszeri pénzellátást biztosít.

(2) A beiskolázási támogatás összege a középfokú tanulmányokat folytató nappali tagozaton tanulók részére 5.000.- Ft/fő összegű egyszeri támogatás.

(3) A beiskolázási támogatás összege felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton első diplomáját szerző tanulók részére 8.000.- Ft/fő összegű egyszeri támogatás.

(4) A (2) bekezdés szerinti támogatás megállapításához iskolalátogatási igazolást, a (3) bekezdés szerinti támogatáshoz hallgatói jogviszony igazolást kell benyújtani.

(5) Az iskolalátogatási igazolás, hallgatói jogviszony igazolás benyújtásának határideje: tárgyév szeptember 1 és október 15 napja között. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A (2) – (3) bekezdésben meghatározott támogatás kifizetése legkésőbb a kérelem benyújtását követő hó 5. napjáig történik.

18. § Időskorúak támogatása

(1) A Képviselő – testület a szociális juttatások terhére a tárgyévben a 65. életévüket betöltő a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személyek részére minden naptári évben egy alkalommal 2.500.- Ft/fő/év támogatást biztosíthat élelmiszer csomag formájában.

(2) Az időskorúak támogatására a 65. életévét betöltő személy kérelem és jövedelemvizsgálat nélkül jogosult.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

Köztemetés
19. § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél
magasabb összegben megállapítani.
(2) A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól
a) részben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett sze-mély családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át,
b) egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 100 %-át, egyedül élő esetén a 150 %-át, és az érintett személy 1.000.000.- Ft értékű vagyonnal nem rendelkezik.
IV. Fejezet

Egyéb rendelkezések

Személyi térítési díj mérséklése, elengedése

20. § (1) Az önkormányzati társulás által fenntartott intézmény útján nyújtott szociális étkeztetésért nem kell személyi térítési díjat fizetni, amennyiben a kérelmező jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg. A további kedvezmények mértékét a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A Szt.116. § (3) bekezdésben foglaltakon túl – egyedi mérlegelés alapján, kivételes méltányosságból a képviselő-testület is adhat mérséklést, vagy eltekinthet a befizetéstől, ha egyidejűleg megjelöli a különbözetként jelentkező összeg költségvetési fedezetét.

Szociálpolitikai kerekasztal

21. § (1) A települési önkormányzat helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt működtet. A Szociál-

politikai Kerekasztal feladata különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.
(2) A helyi Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de legalább évente legalább egy alkalommal ülést tart.
(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:
- Polgármester,
- Jegyző
- Szociális és Oktatási Bizottság elnöke,
- Múcsony és Társult Települése, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője,
- helyi védőnő(k),
- helyben praktizáló háziorvosok,
- Múcsonyi Általános és Művelődési Központ, Bölcsőde és Konyha vezetője.

V.fejezet

Záró rendelkezések

23. § (1) A rendelet 2020. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet.
Záradék:
A rendeletet kihirdetésének napja: 2020.február 20.

1. melléklet