Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

a piactartás rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 10

Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

a piactartás rendjéről

2022.12.10.

Múcsony Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere, mint Múcsony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti gyakorlója a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm.rendeletben foglaltak alapján a helyi piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. §

I. Fejezet

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya kiterjed Múcsony Nagyközség közigazgatási területén, Múcsony Nagyközség Önkormányzat által fenntartott a Népkert út, Fő út és Bányász út között elhelyezkedő 620/7 hrsz -ú önkormányzati tulajdonú piacot fenntartóra ( üzemeltetőre), a piacon értékesítő, szolgáltató tevékenységet folytatókra, illetve a vásár piac területén tartózkodókra.
(2) A piac területén létesített üzletek működésére, annak üzletkörébe tartozó áruk forgalmazására- ideértve a jövedéki termékek árusítását is- a vonatkozó jogszabályok irányadók.
(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az (1) bekezdésben meghatározott területen kívül végzett üzleti kiárusításra, esetenként engedélyezett alkalmi árusításra, továbbá a közterület foglalási engedélyhez kötött árusításra.

2. § Általános rendelkezések

(1) A piac fenntartása, működési feltételeinek biztosítása, rendjének biztosítása, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedése Múcsony Nagyközség Önkormányzat feladata.

(2) A képviselő – testület a piac üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat más szervezetre, intézményre, vállalkozóra ruházhatja.

(3) A fenntartó köteles jól látható helyen a piac rendtartást közzétenni, mely tartalmazza:

a) az üzemeltető nevét,

b) a nyitvatartási időt,

c) a helyhasználati díjakat, pótdíjakat,

d) helyfoglalás szakmai szabályok figyelembevételével kialakított sorrendjét.

II. Fejezet

Piactartás helye, ideje

3. § Piac nyitva tartása:

(1) A piacon az árusítás az 5. §-ban előírt összegű helypénz megfizetése után végezhető, az üzemeltető által kijelölt helyen.

(2) A fenntartó (üzemeltető) – a piac területének beosztása, tagoltsága alapján – gondoskodik az árusok és áruik elhelyezéséről. A helyfoglalás főszabály szerint érkezés sorrendjében történhet.

(3) Tartós helyhasználat szabályai külön bérleti szerződésben kerülnek rögzítésre.

(4) A bérelt asztalokat a piac nyitásig kell elfoglalni. Ha ez ezen időpontig nem történik meg az asztal elfoglalása, a bérelt asztal helypénz megfizetése ellenében kiadható.

(5) Bérlő a bérleti idő alatt az általa bérelt bérleményt másnak nem engedi át.

(6) Bérlő a bérleti díj visszatérítésére nem tarthat igényt abban az esetben, ha nem használja bérleményét, kivéve amennyiben felmondja a szerződést. A szerződés felmondása esetén bérleti díjat visszaigényelni időarányosan a bejelentést követő hónap elsejétől lehet.

(7) A vállalkozók ( kiskereskedők, kisiparosok) kötelesek az elárusító helyükön tartani az árusításra jogosító igazolványukat ( vállalkozói engedély, permetezési napló, hatósági állatorvosi engedély, stb.).

Hétfőtől-Péntekig:0600- tól 1500-ig
Szombaton :600-1400-ig
Vasárnap és munkaszüneti napokon a piac zárva tart.
III. Fejezet

Az árusítás rendje

4. § (1) A piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru – és termékértékesítés folytatható.

(2) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásáron és piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő, népművész, népi iparművész, ipar művész, képzőművész és fotóművész, valamint magánszemély árusíthat.

(3) A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy kizárólag a saját gazdaságában előállított zöldséget, gyümölcsöt, virágot, a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított terméket, mézet (lépesmézet), saját tenyésztésű, nevelésű állattól származó tejet, tejterméket, tojást, valamint darabolás nélkül vágott és belezett baromfit, továbbá sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát, olvasztott étkezési zsírt árusíthat, az élelmiszerek élőállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint.

(4) Vásáron és piacon még működési engedéllyel rendelkező üzletben sem hozható forgalomba:

a) nemesfém és az abból készült ékszer, drágakő;díszműáru és egyéb tárgy;

b) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag vagy készítmény, gyógyászati segédeszköz, veszélyesnek nem minősülő anyag és készítmény, növényvédő szer, növényvédelmi célú és termelésnövelő anyag, valamint állatgyógyászati termék,

c) kábítószer és pszichotrop anyag illetve annak minősülő termék;

d) mérgező és veszélyes anyag;veszélyes hulladék;

e) a 210/2009. ( IX.29.) Korm.rendelet 3. mellékletében felsoroltak;

f) az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag,

g) jövedéki termék, kivéve az 55/2009. (III.13.) Korm. rendeletben és a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényben meghatározott termékek,

h) védett vagy fokozottan védett, valamint nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény- , illetve állatfaj egyede, egyedének része, illetve származéka, preparátuma;

i) olyan termékek vagy hulladékok, amelyek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

(5) Vásáron és piacon csak működési engedéllyel rendelkező üzletben hozható forgalomba:

a) fűszerpaprika – őrlemény;

b) növényvédő szer;

c) barlangi képződmény , illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány;

d) gázüzemű készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék ( berendezés, gép,készülék, eszköz) és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei ( villamos csatlakozások és áramvezető részek).

(6) Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő - az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező – egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a piacon alkalomszerűen értékesítheti. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(7) Az értékesítésre kijelölt területen az áru jellegének megfelelő elhelyezéssel ( szakosítottan), esztétikailag nem kifogásolható, tiszta árut lehet kirakodni, árulni. A mezőgazdasági kistermelő köteles a permetezési naplót magánál tartani, és felszólításra bemutatni, amennyiben zöldséget vagy gyümölcsöt árul.

(8) A piacon gépjárműről, pótkocsiról, utánfutóról árulni csak a fenntartó (üzemeltető) engedélyével lehet.

(9) A piac területén értékesítési tevékenységet végző személyeknek rendelkezniük kell az általuk forgalmazott áru mérésére alkalmas, érvényes hitelesítésű mérőeszközzel.

(10) Az árus köteles: a piac rendjét megtartani, az üzemeltető intézkedéseinek eleget tenni, helypénzt illetve bérleti díjat megfizetni, a közlekedésre kijelölt utakat szabadon hagyni, az árusításra kijelölt helyet tisztán tartani és a piac, vásár zárásig az általa használt helyet úgy elhagyni, hogy ott szemét vagy szennyeződés ne maradjon.

(11) A piacra bevitt áru megfelelő, biztonságos tárolásáról és őrzéséről az árusító köteles gondoskodni, a megőrzést a fenntartó (üzemeltető) nem felel.

(12) A piacra romlott vagy romlásnak indult és egyéb okból bűzt terjesztő árut, anyagot bevinni, ott tárolni tilos.

(13) Az árusító az ellenőrzésére jogosultak részére köteles az ellenőrzést lehetővé tenni, és annak lefolyását elősegíteni.

(14) Az árusítás során be kell tartani a jogszabályokban meghatározott forgalomba hozatali, közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai, állat – és növény egészségügyi, környezet- , munka- és tűzvédelmi előírásokat és az árusításra vonatkozó egyéb rendelkezéseket.

(15) A piacon állatvásár tartása tilos!

(16) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. ( III.13.) Korm. rendelet illetve a vásári, piaci és vásárcsatornoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI.26.) EüM. rendelet rendelkezései az irányadók.

(17) A rendelet hatálybalépését követően a piacteret övező utcák által határolt területet övező közterületen, 200 m –en belül a közterület igénybevételével történő árusítás csak abban az esetben engedélyezhető – a piac nyitvatartási ideje alatti időtartamban – ha a piactréren szabad árusítóhely nem áll rendelkezésre.

IV. Fejezet

A helyfoglalás díja

5. § (1) A piacon az igénybevett terület használatáért helypénzt kötelesek fizetni. A helyhasználat lehet napi vagy tartós.

(2) A tartós helyhasználatra a piactéren elhelyezett elárusító asztalokat havi, negyedéves időtartamra bérelni lehet. A tartós helyhasználatáért előre kell a helypénzt megfizetni.

(3) A helypénzt megfizetésének tényéről a helypénzszedő folyószámmal, értékjelzéssel és napi keltezéssel ellátott helypénzjegyet köteles adni, melyet az árusnak mindaddig meg kell őriznie, amíg a helyét elfoglalva tartja. Ha a megváltott helypénzjegyét az árus nem tudja felmutatni, köteles azt újból megfizetni.

(4) A helypénz díjszabást a piactéren jól látható helyen ki kell függeszteni. A helypénzek díjait az 1. melléklet tartalmazza.

V. Fejezet

A piac rendjének fenntartása körében hozható intézkedések

6. § (1) Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő- testülete a Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője útján, szükség esetén más szakhatóságok bevonásával ellenőrzi:

a) a piac nyitva tartását, rendjét,

b) az áruk forgalmazásával kapcsolatos jogosultságot,

c) a közegészségügyi, állategészségügyi és más szakhatósági előírások betartását,

d) ezen rendeletben előírtak betartását.

(2) A piacok rendjét, a forgalomba hozott termékeket a jogszabályokban meghatározott szervek jogosultak ellenőrizni.

(3) A fenntartó ( üzemeltető) értesíti a jogszabályban ellenőrzésre feljogosított szervet , ha annak gyanúja merül fel , hogy a piac területén egészségre ártalmas árut hoznak forgalomba, de ennek megítélésére önmaga nem képes.

(4) Amennyiben a fenntartó (üzemeltető) jogsértést észlel, haladéktalanul felhívja a jogsértő figyelmét, illetve a jogsértés abbahagyására szólítja fel.

(5) A piactéren lármázni, botrányt okozni tilos.

(6) Az árusító az általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik.

7. § Ez a rendelet 2021. június 21-én lép hatályba.

8. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Múcsony Nagyközség Önkormányzatának a piactartás rendjéről szóló 4/2006. (II.10.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. melléklet a Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.