Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (X. 15.) önkormányzati rendelete

a közterületi- térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 10. 16

Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (X. 15.) önkormányzati rendelete

a közterületi- térfigyelő kamerarendszerről

2022.10.16.

Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörben a közterület -felügyeletről szóló 1999. évi LXIII törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §(1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Múcsony nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

2. § (1) Az Önkormányzat a jogellenes magatartások megelőzése, illetve ezen magatartások kiszűrése, a közbiztonság növelése, a közterületi rend biztosítása, a lakosság biztonságérzetének növelése céljából Múcsony nagyközség területén közterületi térfigyelő rendszert (továbbiakban: térfigyelő rendszer) működtet.

(2) A térfigyelő rendszer azon műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és továbbítását.

3. § Az önkormányzat a térfigyelő rendszer kezelésével a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 8. § rendelkezése alapján: a településen működő térfigyelő kamerarendszer képfelvevő rendszer működtetését az informatikai feladatokat ellátó köztisztviselőt hatáskörébe utalja. A köztisztviselő távolléte esetén a feladatok ellátásával a jegyzőt jelöli ki.

4. § A 3. §-ban kijelölt személyek a közterületi térfigyelő kamerarendszer kezelésére, az azzal készített álló– és mozgókép felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak alapján, illetve Múcsony Nagyközség Önkormányzata közterületi térfigyelő rendszer adatvédelmi, adatbiztonsági, üzemeltetési és kezelési szabályzata szerint jogosult.

5. § (1) Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszer tulajdonosa és egyben annak üzemeltetője. A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a 3. §-ban kijelölt személyek számára azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer kezeléséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

6. § A képfelvevők helyét, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterületek meghatározását az 1. melléklet tartalmazza.

7. § Hatályát veszti a közterületi- térfigyelő kamerarendszerről szóló 10/2018.(V.3.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.