Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

A 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 28

A 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Általános indokolás

I.

B E V E Z E T Ő

A képviselő-testület a zárszámadási rendeletben történő meghatározására a Mötv. 143. § -ban kapott felhatalmazás alapján jogosult. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztést követő 30 napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő 5. hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.2021 évben viszont ez változik, figyelemmel kell lenni a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére ,mely szerint Múcsony Nagyközség Polgármestere dönt a zárszámadás elfgoadásáról. Múcsony Nagyközség Önkormányzat 2020. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló zárszámadás elkészült.

A mellékelt beszámoló

- a vonatkozó jogszabályok által előírt szerkezetben és tartalommal,

- a jegyző irányításával került összeállításra.

A beszámoló az önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.

A 2020. évi költségvetésünket az előző évekhez hasonlóan a kiadások csökkentése és a kényszerű takarékosság jellemezte.

A kiadások lehetséges csökkentésével, átütemezésével sikerült a fizetőképességet biztosítani.

Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek az éves beszámolási kötelezettségnek eleget tettek, melyek továbbítása a MÁK felé megtörtént.

A hivatal az intézmények vonatkozásában a kötelező számszaki egyezőséget felülvizsgálta és azt dokumentálta.

A 2020. évi költségvetési kiadások és bevételek összesített előirányzata és

teljesítése:

2020. évi bevételek EFt-ban

Eredeti előirányzat 892.012 EFt

Módosított előirányzat 845.656 EFt

Teljesítés 822.312 EFt

A Nagyközség 2020.évi bevételi előirányzata az eredeti előirányzatról az évközi rendeletmódosítások során összességében 5,2 %- kal csökkent :

A változás főbb okai:

a 2019. évi jóváhagyott pénzmaradvány,

az év közben biztosított központi és központosított támogatások,

az átvett pénzeszközök

meg nem valósult pályázatok

2020. évi kiadások EFt-ban

Eredeti előirányzat 892.012 EFt

Módosított előirányzat 845.656 EFt

Teljesítés 721.378 EFt

Az eredeti és a módosított előirányzat különbözete a Tisztelt Képviselő-testület rendeletmódosítása alapján került átvezetésre.

A bevételi és kiadási előirányzatot, valamint azok teljesítését összevontan az 1 .sz. melléklet tartalmazza.

A 2020. év gazdálkodásról szóló beszámolót az alábbiak szerint terjesztem a Tisztelt Képviselő-testület elé.

II.

B E V É T E L E K

A költségvetési bevételek vonatkozásában

- az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja kimondja, hogy a helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerint,

- a 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeletaz államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról (továbbiakban Avr. ) 24. § (1) bekezdés a) pontja rendelkezik arról, hogy a helyi önkormányzat költségvetési bevételei között kell megtervezni:

- a helyi önkormányzat bevételeit, így különösen:

- a helyi adó bevételeket,

- a normatív hozzájárulásokat,

- a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat,

- elkülönítetten az EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló

programok, projektek bevételeit;

- a Avr. rendelet 2. § -a meghatározza az érintett kiemelt bevételi előirányzatokat.

Az önkormányzat 2020. év bevételeinek teljesítése: 721.378 e Ft, amely az alábbiak szerint oszlik meg:

I/1.Működési célú támogatások államháztartáson belülről 459.260 eFt

1.1 Önkormányzatok működési támogatása 335.641 eFt

1.2 Egyéb működési célú támogatások 113.619 e Ft

I/2. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások 18.351 e Ft

2.1 Felhalmozási célú önkormányzati támogatások 0 e Ft

2.2 Egyéb felhalmozási célú támogatások 18.351 e Ft

I/3. Közhatalmi bevételek 61.443 e Ft

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok közé sorolja a helyi adóval, gazdaságszervezéssel kapcsolatos feladatokat. Az önkormányzás lényegi eleme a helyi közügyek intézése, a helyi közhatalom gyakorlása, ennek egyik fontos forrása a helyi adók rendszere. Az adóigazgatási feladatok letéteményese a jegyző, így minden esetben, az ő nevében jár el az önkormányzati adóhatóság. Múcsony Nagyközség Önkormányzatnak a feladatellátását a saját bevételek(ennek legjelentősebb része a helyi adókból befolyó bevételek), az állami támogatások, valamint az átengedett központi adók biztosítják. Sajnos 2020-ban a gépjármű adó teljes bevételétől elesett az önkormányzat a kormány vészhelyzeti intézkedései miatt.

A Magánszemélyek kommunális adó mértéke 2020. évben 12.000 Ft/év/ ingatlan. Az adózók száma 1230 fő, az adóztatott ingatlanok száma 1.201 db. Az ingatlanok száma és az adóalanyok száma eltér egymástól, mert van olyan magánszemély, aki több ingatlannal rendelkezik, de néhány ingatlan után két, vagy annál több személy adózik a tulajdoni hányad arányában.

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység. Az adó alanya a vállalkozó. Az adózók száma községünkben 2020. évben 237 fő.

A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja. Ha a vállalkozó több önkormányzat területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, a vállalkozónak kell megosztania az adóalapot a tv. mellékletében meghatározottak szerint.

Múcsony Nagyközség Önkormányzatnak, a helyi iparűzési adóról szóló többször módosított 10/1995./IV.25./sz. rendelete alapján, az iparűzési adó mértéke 2001.01.01- tői 2%.

A fizetési könnyítésben részesített vállalkozó vállalt kötelezettségének eleget tesz, tartozását határidőre fizeti.

Településünkön folyamatosan növekszik a szennyvíz hálózatra csatlakozott ingatlanok száma, a törvényi változások hatására a megemelkedett díjtétel ösztönözte a lakosokat, hogy a szennyvízhálózatra rákössenek.

Az adózók száma településünkön 42 fő.

Az adóbevételek tekintetében minden esetben törekszünk a teljes kintlévőségek behajtására.

I/4. Működési bevételek 134.199 e Ft

Ezen bevételeink elsősorban az étkeztetés térítési díjából, továbbá a szociális és szemétszállítási díjból tevődik össze. Itt jelennek meg a közfoglalkoztatás keretében előállított termékek, megtermelt javak értékesítéséből származó bevételek is. Tartalmazza továbbá a kiszámlázott szolgáltatást, (rezsiköltség) mely az önkormányzati tulajdonban lévő bérlemények után vállalkozók részére továbbszámlázásra került, valamint a bérleti díjakat. További bevétel a piaci helypénz, a kamatbevétel, valamint a közkutak vízdíja és természetesen ezek Áfa tartalma. 2015.évtől az önkormányzati bérlakások bérleti díjai is megjelennek az egyéb szolgáltatások soron, a számviteli előírások változásai miatt. A vízi-közmű használati díj bevétel is mint szolgáltatás itt jelentkezik, ezért ilyen magas az összeg.

II. Felhalmozási bevételek 9.679 e Ft

III. Működési célú átvett pénzeszközök 14.485 e Ft

A működési és a felhalmozási célú átvett pénzeszköz, amely az államháztartáson kívülről származó olyan forrás, amely ellenében az átadó az ellátandó feladatot meghatározhatja, de ellenszolgáltatást nem kér, az abból létrejött eredmény hasznosítási jogát nem köti ki, az átvevőt számlaadási kötelezettség nem terheli. Itt kell szerepeltetni a külföldi pályázatok eredményeit is.

IV. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök 10.060 e Ft

A BorsodChem támogatása valamint egyéb államháztartáson kívüli szervek, háztartások támogatása szerepel ezen bevételi soron.

V. Maradvány igénybevétele, finanszírozási műveletek eredménye 114.835 e Ft

Az előző évi működési és felhalmozási célú maradvány, amely feladattal terhelten került át az előző évről, valamint a normatíva megelőlegezése a kincstár által.

III.

K I A D Á S O K

A költségvetési kiadások vonatkozásában

- az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja kimondja, hogy a helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerint,

- az Áht. 6. § (1) bekezdése meghatározza a kiadási előirányzatok előirányzat csoportjait,

- az Áht. 6. § (2) bekezdése pedig rögzíti a kiemelt előirányzatokat.

Az önkormányzat 2020. éves kiadásai tételeinek teljesítése: 721.378 e Ft, amely az alábbiak szerint oszlik meg:

1. Működési költségvetés kiadásai: 602.029 e Ft

1.1 Személyi kiadások: 293.588 e Ft

A személyi kiadások teljesülése időarányosan a törvényi előírásoknak megfelelően történt meg az intézményi törzsállományra, valamint a közfoglalkoztatásban résztvevő munkavállalók tekintetében. Az anyagi szűkösséget figyelembe véve sem kerülhető el, hogy munkavállalóinkat ösztönözzük a színvonalasabb és eredményesebb munkára. Ennek érdekében a béren kívüli juttatások közül a SZÉP kártya juttatásokra betervezett 100.000Ft/fő/év amely teljes mértékben került teljesítésre.

Tartalmazza továbbá a:

közlekedési hozzájárulás

jubileumi jutalmak

költségátalány

Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testület tagjai részére kifizetett tiszteletdíjak összegeit.

Személyi juttatások önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményi bontásban:

Önkormányzat

A Avr. rendelet 24. § (1) bekezdés b) pontja rögzíti, hogy az önkormányzat kiadásait tekintetében a költségvetési kiadások tartalmazzák a

- a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként,

- a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális és a rászorultsági jellegű ellátásokat, amelyeket nem a jegyző hatáskörébe utalt a törvényi előírás.

Ennek megfelelően a beszámoló tartalmazza ezeket a témaköröket is.

Az Áht. 23. § (2) bekezdés f) pontja szerint a helyi önkormányzat költségvetésének tartalmaznia kell a költségvetési év azon fejlesztési céljait, melyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé, az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegével együtt.

Ennek megfelelően a rendelet tartalmazza a vonatkozó fejlesztési célokat.

Az Önkormányzat költségvetéséből került kifizetésre a város és község gazdálkodás feladatait ellátó állandó Mt. alkalmazott, a védőnői szolgálat személyi juttatása, valamint a közfoglalkoztatásba bevont összes munkavállaló (az intézményekhez kirendelt is) juttatásai. Tartalmazza továbbá a polgármester, az alpolgármester és a képviselő –testület juttatásait is. Összesen így az önkormányzat személyi juttatásaira fordított összeg : 139.332 e Ft.

Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal

Az Önkormányzat hivatala költségvetésében került megtervezésre a köztisztviselők, a és a MT hatálya alá tartozó technikai létszám mindkét település vonatkozásában. Összesen így a hivatal személyi juttatásának teljesült összege: 87.526 e Ft

Mucsonyi Általános Művelődési Központ ,Bölcsőde és Konyha

A MAMKBK költségvetésének személyi juttatásai a székhely intézményben és telephelyein foglalkoztatott munkavállalók kiadásait tartalmazza. Személyi juttatás összege összesen: 66.730 e Ft.

1.2 Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 43.528 e Ft

A munkaadókat terhelő járulékok az önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményi bontásban:

Mivel ezen kiadás szorosan kapcsolódik a személyi kiadásokhoz csak táblázatszerűen emelem ki a jogcím megbontását:

Az Önkormányzat munkaadókat terhelő járuléka: 17.171 e Ft

Mucsonyi Polgármesteri Hivatal:15.001 e Ft

Mucsonyi Általános Művelődési Központ,Bölcsőde és Konyha: 11.356 e Ft

1.3 Dologi kiadások: 147.044 e Ft

A dologi kiadások az önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményi bontásban:

Önkormányzat

Az Önkormányzat kiadásai a legmagasabbak, mert tartalmazzák a kötelezően ellátandó feladatok költségeit. A településen kötelezően ellátandó feladatok között szerepel többek között a közvilágítás, az ívóvíz-ellátás, az utak-hidak- járdák karbantartása, a járművek üzemeltetése, valamint a közfoglalkoztatáshoz biztosított dologi kiadások összegei. A dologi kiadások összege: 90.504 e Ft.

Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal

Itt kerültek megtervezésre az önkormányzati hivatal nevében végzett tevékenységek, a képviselő-testület működésével kapcsolatos kiadások és a hivatal épületének fenntartási költségei. A dologi kiadások összege: 11.125 e Ft.

Mucsonyi Általános Művelődési Központ,Bölcsőde és Konyha

A MAMKBK dologi kiadásai között a legmagasabbak az energia kiadások. Igyekeztünk egy kevés összeget biztosítani a szakmai anyagokra is, de minden esetben ezen szükségletek beszerzése pályázatokon való részvétel biztosításával kerül megoldásra.

A dologi kiadások az intézménynél összesen: 45.619 e Ft.

1.4 Ellátottak pénzbeli juttatásai 5.068 e Ft

A társadalom és szociálpolitikai ellátások esetében folyamatosan kiszűrjük azon ellátottakat, akik igyekeznek jogosulatlanul igénybe venni az ellátást ezzel is csökkentve kiadásainkat.

1.5 Egyéb működési célú kiadások 112.801 e Ft

A civil szervezetek támogatása, az ügyeleti szolgálat támogatása, itt került kifizetésre az önkormányzat által alapított Kft támogatása valamint a Képviselő-testület által megállapított átmeneti segély, BURSA Hungarica, temetési segély. Itt szerepel a Mucsony és Társult Települései Család és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulásnak átadott normatíva összege is.

2. Felhalmozási költségvetés kiadásai 110.662 e Ft

A beruházásoknál a korábbi képviselő-testületi döntéseknek megfelelően illetve a megvalósulás ütemében történt a kifizetés .

3. Likvid hitel, finanszírozási műveletek 8.687 e Ft

Az éven belüli engedélyezett 10 millió likvid hitel tételei, illetve a finanszírozási műveletek eredményei.