Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és juttatásáról szóló 11/2019.(X.30.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01
a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és juttatásáról szóló 11/2019.(X.30.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény – többek között – a települési képviselők, bizottsági tagok és elnökök juttatásainak rendszerét is szabályozza.
Az Mötv. 35. §-a alapján a vonatkozó szabályok az alábbiak:
35. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek, a bizottság tagjának, a tanácsnoknak rendeletében meghatározott tiszteletdíjat, természetbeni juttatást állapíthat meg.
(1a) A fővárosi közgyűlés fővárosi kerületi polgármester tagjai számára közgyűlési tagságukért tiszteletdíjat, költségtérítést, költségátalányt és egyéb juttatást nem állapíthat meg.
(2) Ha az önkormányzati képviselő tanácsnok, önkormányzati bizottság elnöke vagy tagja, számára magasabb összegű tiszteletdíj is megállapítható. Az önkormányzati képviselő számára történő tiszteletdíj megállapítása nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.
(3) Az önkormányzati képviselőnek a képviselő-testület képviseletében vagy a képviselő-testület, továbbá a polgármester megbízásából végzett tevékenységével összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt, szükséges költsége megtéríthető. A képviselői költségek kifizetését a polgármester engedélyezi.
(4) Az önkormányzati képviselő tiszteletdíja és egyéb juttatása közérdekből nyilvános adat.
A képviselők, bizottsági tagok, elnökök részére a tiszteletdíj, természetbeni juttatás megállapítása nem kötelező, csak lehetőség. Ha azonban megállapítja a Képviselő-testület, akkor az csak rendeletben történhet. A tiszteletdíj és a természetbeni juttatás összegszerűségi korlátja mindössze annyi, hogy nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.
Az önkormányzati képviselő tiszteletdíja és egyéb juttatása közérdekből nyilvános adat.
Az önkormányzati választást követően 2019-2022. 02 hóig a képviselő- testület tiszteletdíjának mértéke bruttó 60.000.- Ft/hó, a bizottsági elnök, a bizottsági tagok, valamit a képviselő-testület állandó bizottságának nem képviselő tagja bruttó 10.000,-Ft/hó tiszteletdíjban részesült.
A tiszteletdíjak összegének emelésére teszek javaslatot az alábbiak szerint:
a képviselőtestület tagjai részére bruttó 70.000.-Ft/hó összegben.