Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 6/2017. (V. 4.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 05. 11

Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.11.
a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 6/2017. (V. 4.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Múcsony nagyközség területét érinti a tervezett 260. számú főút Sajószentpéter – Kazincbarcika (Berente) elkerülő út, mely szerepel a község Településrendezési eszközeiben. A tervezett nyomvonalban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kezdeményezésére kismértékű változás történik a RODEN Mérnöki Iroda Kft tervei alapján, ezért a hatályban lévő Településrendezési Eszközeinket módosítani szükséges.
Múcsony Nagyközség Településrendezési Eszközeinek – egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 345/2012. (XII. 6.) Korm. rendelet 1. melléklet, 1. Országos közúti közlekedési projektek pontja, 1.2. Főutak alpontja, 1.2.19. A 260. számú főút Sajószentpéter – Kazincbarcika (Berente) elkerülő út megnevezésű al-alpontjában nevesített fejlesztés megvalósítása érdekében a Településrendezési Eszközeink – módosításának elindításáról szükséges döntenünk.
A módosítással érintett területeket és a módosítás tárgyát a határozat tervezet 1. melléklete tartalmazza.
Az érintett Településrendezési Eszközök módosítását - tekintettel a kiemelt jelentőségű beruházásra - a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Korm. rendelet alapján egyszerűsített eljárás szerint bonyolítjuk le.
A településtervek megalapozásáról és alátámasztásáról a megalapozó vizsgálat és az alátámasztó javaslat tartalmáról a 419/2021.(VII.15.) Korm. rendelet 7. §-a intézkedik, ennek értelmében a tartalmát a település főépítésze határozza meg a Képviselő-testületnek címzett feljegyzésben, melyet a határozat tervezet 2. melléklete tartalmazza.
Tekintettel arra, hogy a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Korm. rendelet szabályozza a partnerségi egyeztetés szabályait is, a terv nyilvánosságát biztosítja, és ezekhez határidőket is rendel, amelyektől a helyi Partnerségi Egyeztetési Szabályzat eltér, azaz jogszabályi ütközés áll fenn.
Ezért a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 6/2017.(V. 4.) önkormányzati rendelet feleslegessé vált, és a kettős egyeztetési kötelezettség és a jogszabályi ütközés elkerülésének érdekében szükséges hatályon kívül helyezni.
A Településrendezési terv módosítását az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 16. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak alapján településtervezési jogosultsággal rendelkező tervező bevonásával szükséges elvégeztetni.
A Településrendezési Eszközök módosításához településtervezői jogosultsággal rendelkező tervező szükséges, melyre a hatályos Településrendezési Eszközök tervezőjét a VÁTI Városépítési Kft-t javasoljuk megbízni. A Településrendezési Eszközök módosítása a RODEN Mérnöki Iroda Kft megbízásában szerepel, így a TRE módosítás költségeit a RODEN Mérnöki Iroda Kft Költségviselőként biztosítja.
A Településrendezési Eszközök módosításához főépítészi vizsgával rendelkező megbízott főépítész szükséges, melyre a hatályos Településrendezési Eszközök készítése során megbízott, LA-URBE Építésziroda Kft-t javasoljuk felkérni Lautner Emőke személyes közreműködésével a főépítészi tevékenységről szóló 190/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet vonatkozó előírásai szerint.
A Településrendezési Eszközök módosítása a RODEN Mérnöki Iroda Kft megbízásában szerepel, így a mb. főépítész költségeit a RODEN Mérnöki Iroda Kft Költségviselőként biztosítja.
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést vitassa meg és hozza meg döntését!
Múcsony 2023.04.27.