Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 23

Múcsony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.23.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Múcsony Nagyközség Önkormányzat 1/2024.(II.22.)rendeletének indokolása
a Múcsony Nagyközség Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
I.
Az Önkormányzat költségvetési politikájának fő vonásai
2024. évben
A helyi önkormányzatok számára a költségvetés készítésének kötelezettségét Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés f) pontja írja elő.
A költségvetés készítésével kapcsolatos alapvető előírásokat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.), a 2023.évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről, valamint a részletszabályokat az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet határozza meg.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése, az önkormányzatok működésének, gazdálkodásának kereteit alapjaiban az elfogadott költségvetésük határozza meg, ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Az Áht. 24. § (2) bekezdése szerint a jegyző a költségvetési rendelettervezetet előkészíti, a 24. § (3) bekezdésben foglaltak szerint a polgármester a jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelettervezetet február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
A törvényes önkormányzati gazdálkodáshoz elengedhetetlen a költségvetési rendelet megalkotása. Múcsony Nagyközség Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendelettervezete elkészült, erre tekintettel javasolt mielőbbi elfogadása.
A mellékelt rendelettervezet:
- a vonatkozó jogszabályok által előírt szerkezetben és tartalommal,
- a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet figyelembe-vételével,
- a jegyző irányításával került összeállításra.
Felhívom a képviselők figyelmét arra, hogy a rendelettervezet:
- az önkormányzat intézményeinek vezetőivel megtárgyalásra került.
A rendelet hatálya az önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetési szerveire és a társulásokra terjed ki.
Az önkormányzati költségvetésben a költségvetési szerveket nem kell címenként kezelni az új Áht. alapján, ezért a költségvetési rendelet nem határozza meg a címrendet.
II.
A költségvetés-politika céljai és keretei
Az államháztartás fő feladatai: az erőforrások begyűjtése, elosztása, a gazdasági egyensúly megőrzése, önfenntartás és e feladatok ellátásához szükséges jogi keret kialakítása. A költségvetési politika legfontosabb feladata, hogy a pénzügyi egyensúly megteremtésével elősegítse a gazdasági növekedést és a magyar állam versenyképességének javítását.
Az önkormányzati költségvetési gazdálkodás és az önkormányzati feladatvitele akkor lesz sikeres, ha a politikai döntéshozók figyelembe veszik a szakmai és pénzügyi jogszabályi előírásokat, feltételeket és követelményeket.
A tartalmában és szerkezetében bonyolult államháztartási, pénzügyi-számviteli és költségvetési folyamatosan változó szabályozók rendszerét az évtizedes gyakorlattal rendelkező szakembereknek sem könnyű áttekinteni, a mindennapok gyakorlatában alkalmazni, és mindezekről korrekt tájékoztatást nyújtani. A mai gazdálkodási feladatok szabályait rögzítő törvények, kormányrendeletek a gazdálkodással szemben támasztott államháztartási (áttekinthetőség, valódiság, pontosság,) gazdasági (kiszámíthatóság, tervezhetőség), valamint számviteli (következetesség, folytonosság, összemérés, teljesség, stb.) alapelveket fogalmaznak meg.
A forrásrendszer szerkezete az önkormányzatok hátrányára változott. Az állami normatívák közül az önkormányzat általános támogatásai nem emelkedtek. A fajlagos finanszírozások továbbra is befagyasztottak, a személyi kiadások emelkedését továbbra is önállóan szabályozott kiegészítő támogatások rendszere kezeli.
A költségvetés készítésekor már évek óta kiemelt szempont a biztonságos gazdálkodás és a pénzügyi stabilitás feltételeinek megteremtése és megőrzése, az intézményeink működőképességének megtartása, a minimum feltételek, szakmai jogszabályok által támasztott követelmények lehetőségek szerinti érvényesítése. Érvényesítenünk kell a racionális, költségkímélő gazdálkodás alapelveit. Törekedni kell az elérhető bevételi források körének bővítésére, a tervezett bevételek teljes körű beszedésére. A 2024. év fő célkitűzése legyen továbbra is a kötelező feladatok maradéktalan ellátása, valamint a fejlesztésekhez szükséges pályázati önrész biztosítása.
A működési kiadások csökkentése során törekedni kell arra, hogy az intézmények számára a feladatukkal arányos létszám biztosítva legyen. Az önkormányzatunk saját bevételi lehetőségei behatároltak. A dologi kiadások központi költségvetési forrásból történő emelésére továbbra sincs mód. Az intézményi működési kiadások szinten tartásához az energia költségeknél szükséges az ismert mértékű növekedéssel számolni. Az intézményi működési kiadások szinten tartásához azonban szükséges egy minimális mértékű növekedéssel számolni.
III.
A 2024. évi költségvetésre ható egyéb tényezők
Az új költségvetés alapján a települési önkormányzatokat a 2024-es évben az alábbi átengedett bevételek illetik meg:
a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzat által a gépjárműadóhoz kapcsolódó bírságból, pótlékból és végrehajtási költségből származó bevétel 100%-a
a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni személyi jövedelemadó 100 %-a
a települési önkormányzat jegyzője által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság 100%-a
a megyei kormányhivatal által a települési önkormányzat területén kiszabott és befolyt környezetvédelmi bírság 30 %-a
a közlekedési szabályszegésre tekintettel kiszabott közigazgatási bírság behajtásából származó bevétel 40%-a
a települési önkormányzat területén a közlekedési szabályszegések után a közterület-felügyelő által kiszabott bírság 100%-a.
A 25 millió forint értékhatárt meghaladó nemzeti vagyon hasznosítása és tulajdonjogainak átruházása 2024- ben is csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tévő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával történhet.
A nemzeti közbeszerzési értékhatárok 2024-ben:
-árubeszerzés esetében: 15 millió forint;
- építési beruházás esetében: 50 millió forint;
- építési koncesszió esetében: 100 millió forint;
-szolgáltatás megrendelése esetében: 15 millió forint;
- szolgáltatási koncesszió esetében: 30 millió forint.
A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatására vonatkozó szabályokat a 2023.évi LV. törvény 2. melléklete tartalmazza.
A helyi önkormányzatok központi költségvetési támogatási rendszere a 2024. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó, 2013-ban kialakított feladatalapú támogatási rendszerben történik.
Minimálbér és garantált bérminimum és egyéb bérintézkedések kezelése:
PEDAGÓGUSOK ÚJ ÉLETPÁLYÁJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY (PÚÉTV.) ÉS VÉGREHAJTÁSA
Púétv. 2023. évre rögzíti a pedagógusok garantált illetményét, amit november 1-jétől, július 1-jéig visszamenőleg alkalmazni kellett. Ehhez az önkormányzatok 6,8 milliárd forint többlettámogatást kaptak a települési önkormányzatok számára biztosítandó támogatásról szóló 68/2023. (III. 10.) Korm. rendelet módosítása alapján (tovább emelkedtek a kiegészítő fajlagos összegek). Szintén a 68/2023. (III. 10.) Korm. rendelet tartalmazza a 2023. július 1-jétől visszamenőleg járó esélyteremtési
illetményrészhez kapcsolódó támogatásra vonatkozó szabályokat. Továbbá a 661/2023.(XII.29.) Korm. rendelet és a 401/2023.( VIII.30.) Korm.rendelet iránymutatásait figyelembe véve jártunk el a tervezésnél.
2023. DECEMBER 1-JÉVEL EMELKEDŐ MINIMÁLBÉR ÉS GARANTÁLT BÉRMINIMUM ÉS ES ETLEGES TOVÁBBI BÉRINTÉZKEDÉSEK 2024. ÉVI KEZELÉSE
A 2024. évi költségvetési törvény 20. § (4) bekezdése alapján az államháztartásért felelős miniszter a jogszabály vagy kormányhatározat alapján járó többlet személyi juttatásoknak és az azokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékoknak és szociális hozzájárulási adónak a kifizetése érdekében a 2. melléklet, 7. melléklet és 8.melléklet szerinti támogatási jogcímek fajlagos összegeit megemelheti. Ezen intézkedés alapján fog történt meg a Púétv. szerinti illetményemelés és az egyéb bérintézkedésekhez szükséges források 2024. évi biztosítása is.
Szolidaritási hozzájárulás
A költségvetési törvény szerint a szolidaritási hozzájárulás alapja az önkormányzatok iparűzési adóalapja. A mértéke 0-0,75% között függvényszerűen növekszik az egy lakosra jutó adóerő-képesség emelkedésével. 2021-től szolidaritási hozzájárulást a 22 000 forint feletti egy lakosra jutó adóerő-képességű önkormányzatok teljesítik a központi költségvetésnek, ezen érték alatt nincs fizetési kötelezettség. Az adóerő-képességtől függő kategóriák és a maximum értékek 2024-ben egyik kategóriában sem változnak,
Az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének előkészítésére, összeállítására azzal a bizakodással került sor, hogy az energia válság megoldására és a háborús helyzet okozta egyéb nehézségek leküzdésében központilag rendezni fogják az önkormányzatok helyzetét. Azonban 2024. évre igyekeztünk felkészülni: számba vettük az előttünk lévő kihívásokat és annak érdekében, hogy részben saját erőből, saját munkánk révén, részben állami segítséggel találjunk megoldásokat olyan problémákra, mint a működési források jó tervezése, az energiaárak brutális emelkedése, a béremelések fedezete, megnövekedett finanszírozási igénye - hogy csak pár területet említsek.
Azon túl, hogy a teendőink elvégzéséhez, a problémáink megoldásához, kezeléséhez mi magunk is megtesszük a saját intézkedéseinket, erősítjük együttműködéseinket és hatékonyan tervezzük a bevonható források felosztását.
A beterjesztett költségvetési javaslatból kitűnik, hogy nehéz, kihívásokkal teli év lesz az idei.
Az önkormányzat költségvetésének előirányzatai
Általánosságban a költségvetéssel kapcsolatos követelmény, hogy a jogszabályban a helyi önkormányzatok számára előírt kötelező feladatellátás biztosított legyen.
A kötelező feladatok ellátásához a mindenkori költségvetési törvény biztosítja a működési költségek egy részét feladatfinanszírozás útján.
Az önként vállalt helyi közügyek megoldása jelenlegi helyzetben veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
A magas infláció negatív hatása közvetlenül jelenik meg a bérek értékállóságának csökkenésében, így a bérverseny felgyorsulásában, ami az egész önkormányzati szektort negatívan érinti. Az élelmiszerek jelentős drágulása a szociális- és gyermekétkeztetés költségeit emeli meg. Az építőipari árak tartós emelkedése rendkívüli mértékben megemeli az önkormányzati beruházások, felújítások forrásigényét.
Kiemelt működési kockázatot jelent az energiaár-emelkedés. Az ÉRV jogszabályi változás miatt több mint duplájára emelte össztelepülés intézményi szinten a díjait. A szektorban tapasztalható nagymértékű áremelkedés jelentősen megemeli az Önkormányzat 2024-es közüzemi kiadásait, amelyekre szükség esetén a most tervezett előirányzatokon felül, évközben is biztosítani kell a szükséges forrást.
A kiadási oldal tervezetét mindenképpen a rendelkezésre álló bevételek határozzák meg.
Alapvető cél az önkormányzati gazdálkodás egyensúlyának megtartása, így előtérbe kellett helyezni az alábbi szempontokat:
- a közfeladatokat ellátó intézményrendszer és a hivatal működésének biztosítása, különös tekintettel a helyben maradó alapfeladatokra,
- a gazdálkodás során folyamatosan ügyelni kell a bevételek és kiadások egyensúlyára,
- az önkormányzat valamennyi területén racionális, hatékony, eredményes gazdálkodást kell folytatni,
- törekedni kell a tervezett bevételek teljes körű beszedésére, - az új pályázatok felkutatása,
- a jelenlegi intézményrendszer költséghatékony működtetése, a dolgozók részére a garantált bér biztosítása, lehetőség szerint a cafetéria biztosítása a hatályos jogszabályok alapján.
Fontosnak tartjuk a feladatok költségeinek tervezésekor a maximális hatékonyság elve érvényesüljön, hogy az önkormányzat a rendelkezésre álló forrásokból a lehető legtöbb feladatot tudja ellátni.
Intézményrendszer alakulása
Továbbra is a Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el Múcsonyi Általános Művelődési Központ, Bölcsőde és Konyha, az Önkormányzat, a Múcsony és Társult Települései Család és Gyermekjóléti Szolgálat, a Múcsony és Társult Települései Család és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás, a Roma-, a Lengyel-, a Ruszin és a Román Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodási és pénzügyi feladatait. Múcsony Nagyközség Önkormányzatnak az Mötv. alapján a kötelezően ellátandó feladatok mellett, leginkább a közfoglalkoztatási tevékenységből eredően, kb. 45 fő munkaügyi és gazdálkodási feladatainak ellátását jelenti 2024. évben. 2024. évtől új feladat kerül a Múcsony és Társult Települései Család és Gyermekjóléti Szolgálat tevékenységeihez az Idősek nappali ellátása bevezetésével, amely a Társulás 3 településén – Múcsony, Bánhorváti és Tardona- valósul meg, továbbá a házi segítségnyújtás tekintetében is újabb település, Tardona csatlakozik a társulásban történő ellátáshoz. Mindez újabb feladatokat ró a székhely önkormányzathoz, illetve a Közös Hivatalban ellátandó feladatokhoz is. A 2024. évre meghirdetett, illetve kiírásra került, a foglalkoztatási költséget 100 %-ban támogató közfoglalkoztatási pályázat, amelyet az előző évekhez hasonlóan próbálunk maximálisan kihasználni, 3 program indítását pályáztuk meg. Ezek a következőek:
Helyi sajátosságokra épülő,
Mezőgazdasági,
Szociális jellegű program.
A programok tervezett személyi, dologi, beruházási költségei, illetve a támogatási oldal betervezése a programoknak megfelelően kerültek e költségvetés előirányzatai közé.
A társulások vonatkozásában továbbra is a Múcsony és Társult Települései Család és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás vonatkozásában Bánhorváti, Nagybarca, Tardona, Kurityán és Mályinka. 2018. évtől a 21 település vonatkozásában a Vízi-közmű társulat gesztori feladatait is ellátjuk, amely ennyi település vonatkozásában nem kevés többlet feladatot jelent a gazdálkodási tevékenyég folyamatában.
Múcsony Nagyközség Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetésének mérlege az 1. mellékletben került kimutatásra.
A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra, tehát a költségvetési szerveknél közszolgálati, közalkalmazotti, MT és közfoglalkoztatotti hatály alá tartozó munkaviszonyban állókra is.
A törvény értelmében az új illetményeket 2024. január 1-jei hatállyal kell megállapítani.
(1) Az önkormányzat összesített 2024. évi költségvetési bevételei kiemelt előirányzatonként:
a) Működési célú támogatásértékű bevétel államháztartáson belülről 630.513 eFt
b) Felhalmozási célú önkormányzati támogatások 530.209 eFt
c) Közhatalmi bevételek 115.000 eFt
d) Működési bevételek 206.456 eFt
e) Felhalmozási bevételek 108.900 eFt
f) Átvett pénzeszközök 20.000 eFt
g) finanszírozási bevételek 0 eFt
(1) Az önkormányzat összesített 2024. évi kiemelt kiadási előirányzatai az alábbiakban meghatározott tételekből állnak, azaz
a) működési költségvetés 973.239 e Ft
aa) személyi jellegű kiadások: 465.615 e Ft
szociális hozzájárulási adó: 64.253 e Ft
ac) dologi jellegű kiadások: 275.974 e Ft
ad) ellátottak pénzbeli juttatásai: 18.303 e Ft
ae) egyéb működési célú kiadások: 149.094 e Ft
b) felhalmozási költségvetés 637.839 e Ft
ba) beruházások, 502.062 e Ft
bb) felújítások 135.777 e Ft
Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai
A költségvetési kiadások és bevételek vonatkozásában az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja kimondja, hogy a helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok, valamint kötelező-, önként vállalt- és állami feladatok szerinti bontásban.
Az önkormányzat összesített bevételi főösszege: 1.611.078 e Ft. 2013. évtől a költségvetésben külső finanszírozású működési hiány nem tervezhető.
1. Költségvetési bevételek 1.482.178 e Ft
Az Áht. 6. § (3)-(4) bekezdése szerint költségvetési bevételek:
„(3) Működési bevételek - és azok kiemelt előirányzatai - azok közgazdasági jellege szerint
1. a működési célú támogatások államháztartáson belülről, amelyek az államháztartáson belülről működési célból kapott támogatásokból és más ellenérték nélküli bevételekből származnak,
2. a közhatalmi bevételek, amelyek az adókból, illetékekből, járulékokból, hozzájárulásokból, bírságokból, díjakból és más fizetési kötelezettségekből származnak,
3. a működési bevételek, amelyek a készletek és szolgáltatások értékesítésekor kapott ellenértékből, a tulajdonosi bevételekből, a kapott kamatokból és más hasonló, a működés során keletkező bevételekből származnak,
4. a működési célú átvett pénzeszközök, amelyek az államháztartáson kívülről működési célból kapott támogatásokból és más ellenérték nélküli bevételekből származnak.
(4) Felhalmozási bevételek - és azok kiemelt előirányzatai - azok közgazdasági jellege szerint
1. a felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, amelyek az államháztartáson belülről felhalmozási célból kapott támogatásokból és más ellenérték nélküli bevételekből származnak,
2. a felhalmozási bevételek, amelyek az immateriális javak, tárgyi eszközök értékesítésekor kapott ellenértékből, valamint a részesedések, befektetési jegyek értékesítésekor, megszűnésekor kapott bevételekből származnak,
3. a felhalmozási célú átvett pénzeszközök, amelyek az államháztartáson kívülről felhalmozási célból kapott támogatásokból és más ellenérték nélküli bevételekből származnak.”
2. Működési támogatások államháztartáson belülről 630.513 e Ft
Tartalmazza a következőket:

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

147.349.991

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

106.989.642

Étkeztetési feladatok ellátása

37.521.376

Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

20.053.353

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatinak támogatása

113.864.850

Települési önkormányzatok kulturális feladatinak támogatása

6.326.967

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

80.043.000

Bölcsődei feladatok támogatása

22.526.450

TB alaptól átvett támogatások

90.000

Munkaügyi központtól, kormányhivataltól , önkormányzattól kapott támogatások,

95.747.396

3. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások 530.209 e Ft
A fejlesztési tervben szereplő beruházási és felújítási tételek pályázaton elnyerhető
összegeit tartalmazza, továbbá a közfoglalkoztatás keretében tervezett nagyértékű eszközök bevételi forrását.
4. Közhatalmi bevételek 115.000 e Ft
A saját bevételeink meghatározó részét teszik ki a helyi adók. Az önkormányzat 2024. évben adómérték emelést, új adónem bevezetését nem tervezett. A gépjármű adó tekintetében az önkormányzatot nem illeti bevétel.
A magánszemélyek kommunális adó mértékét a képviselő-testület 12.000,-Ft/év összegben állapította meg 2008. január 01. napjától. A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. szerint ezen adó mértékének felső határa adótárgyanként 17.000 Ft-ig terjedhet. 2024. évi tervünkben az adóbevétel összege: 12.900 e Ft
Az iparűzési adó a képviselő-testület a többször módosított 15/2014 (XI.06.) sz. rendelet alapján változatlanul 2%-os mértékű. A helyi iparűzési adó tervezett összege: 100.000 eFt
A talajterhelési díj, pótlékok és bírságok együttes tervezett összege: 2.100 eFt.
5. Működési bevételek 206.456 eFt
Az intézményi saját bevételek az alaptevékenységgel összefüggő szolgáltatások ellenértékéből, továbbszámlázott közüzemi díjakból, a helyiségek, eszközök eseti bérbeadási díjából, valamint az egyéb bevételekből tevődnek össze. A lakás és nem lakás céljául szolgáló ingatlanok bérleti díját a piaci viszonyokhoz igazítottuk a Képviselő-testület hatályos rendeletei alapján. A járási startmunka mintaprogramok tekintetében tervezendő a benyújtott pályázatok részét képező, a programok végrehajtása során keletkező termékek, eszközök előállításából, értékesítéséből származó bevétel szintén itt került tervezésre. A vízi-közmű használati díj bevétel is mint szolgáltatás itt jelentkezik, ezért ilyen magas az összeg.
6.Felhalmozási bevétel 108.900 e Ft
Egyéb vagyon eladás, bérbeadás 108.900 e Ft
/lakótelek eladás, ingatlan /
7. Átvett pénzeszközök 20.000 e Ft
A működési és a felhalmozási célú átvett pénzeszköz, amely az államháztartáson kívülről származó olyan forrás, amely ellenében az átadó az ellátandó feladatot meghatározhatja, de ellenszolgáltatást nem kér, az abból létrejött eredmény hasznosítási jogát nem köti ki, az átvevőt számlaadási kötelezettség nem terheli. (BorsodChemtől átvett működési - felhalmozási célra tervezett összeg)
Az önkormányzat összesített kiadási főösszege: 1.611.078 e Ft
Az Áht. 6. § (5)-(6) bekezdése szerint költségvetési kiadások:
„(5) Működési kiadások - és azok kiemelt előirányzatai - azok közgazdasági jellege szerint
a) a személyi juttatások, amelyek a foglalkoztatottaknak kifizetett illetményből, munkabérből és más juttatásokból, valamint a nem foglalkoztatott természetes személyeknek juttatott más jövedelmek megfizetéséből származnak,
b) a munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó, amelyet a kifizetést teljesítő megfizetni köteles,
c) a dologi kiadások, amelyek a készletek és szolgáltatások vásárlása, más befizetési kötelezettségek teljesítése, kamatfizetés és más, a működés során keletkező kiadások teljesítéséből származnak,
d) az ellátottak pénzbeli juttatásai, amelyek a társadalombiztosítási ellátásokból, családi támogatásokból és a természetes személyeknek betegséggel, lakhatással vagy más okból megfizetett ellátási típusú kifizetésekből származnak,
e) az egyéb működési célú kiadások, amelyek a nemzetközi kötelezettségek teljesítéséből, az államháztartáson belülre vagy kívülre működési célból adott támogatásokból és más ellenérték nélküli kifizetésekből, valamint a más kiemelt előirányzaton nem szerepeltethető működési jellegű kiadásokból származnak.
(6) Felhalmozási kiadások - és azok kiemelt előirányzatai - azok közgazdasági jellege szerint
a) a beruházások, amelyek az ingatlanok, tárgyi eszközök és más tartósan használt eszközök megszerzéséből, részesedések és befektetési jegyek megszerzéséhez vagy növeléséhez kapcsolódó kiadások teljesítéséből származnak,
b) a felújítások, amelyek a tartósan használt eszközök felújításának kiadásaiból származnak,
c) az egyéb felhalmozási célú kiadások, amelyek az államháztartáson belülre vagy kívülre felhalmozási célból adott támogatásokból és más ellenérték nélküli kifizetésekből származnak.”
1. Működési költségvetés kiadásai: 973.239 e Ft
1.1 Személyi kiadások: 465.615 e Ft
A tervezés a jogszabályi előírások és a hatályos önkormányzati szabályozás szerint történik. A minimálbér 2024. évi összegét 266.800 Ft, a garantált bérminimumét pedig 326.000 Ft-ban határozták meg. A minimálbér 15%-os, a garantált bérminimum pedig 10%-os emelkedést jelent a 2023. évihez képest. Az intézmények munkavállalóinál a bérek összecsúszását eredményezi ez a döntés, így mindenképp át kellett tekinteni, és korrigálni az illetményeket, mert a garantált bérminimum ilyen mértékű emelkedése bérfeszültséget okoz.
A pedagógusok illetmény rendezése szintén megtörtént a fentebb említett jogszabályi előírásoknak megfelelően.
Az intézmények költségvetésében számoltunk a jubileumi jutalmak előirányzatának tervezésével. A létszámgazdálkodás területén érvényesülnie kell a maximális hatékonyság elvének, a megüresedő álláshelyek betöltésénél az intézményvezetők legyenek figyelemmel a megváltozott finanszírozási körülményekre. A közfoglalkoztatási támogatások nyújtotta lehetőségeket fokozottan ki kell használni az intézmények mindegyikénél. A helyi önkormányzat kötelező feladat- és hatásköreinek ellátása során – törvényben meghatározott módon és mértékben – biztosítani kell a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személy feladatellátásba történő bevonását.
A személyi kiadások tervezése a bevezetőben említett törvényi előírásoknak megfelelően történt meg az intézményi törzsállományra.
A település intézményeinél béremelések lesznek. Értelemszerűen követjük a minimálbér és a garantált bérminimum kormányzati emelését, emellett lehetőségeink szerint a többi munkavállaló bérét is emeljük, hiszen meg kell őrizzük az önkormányzati közszféra versenyképességét. Amennyiben a béreket nem tudjuk fokozatosan emelni, akkor egyszerűen elhagyják az önkormányzatot azok a munkavállalóink, akik nélkül Múcsony nem működhetne.
Tartalmazza továbbá a közlekedési hozzájárulás, a jubileumi jutalmak és a költségátalányok összegeit, valamint a Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete tagjainak a tiszteletdíját, és a bizottsági díjakat. A béren kívüli juttatások alatt 100.000,- Ft nettó Szép Kártya feltöltés került betervezésre, a határozatlan időre kinevezett munkavállalók részére, a rendeletben meghatározottak szerint, valamint 26.600,- Ft értékű ajándék utalvány.
Személyi juttatások önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményi bontásban:
Önkormányzat
A Avr. rendelet 24. § (1) bekezdés b) pontja rögzíti, hogy az önkormányzat kiadásait tekintetében a költségvetés tartalmazza
- a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként,
- a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális és a rászorultsági jellegű ellátásokat.
Ennek megfelelően a rendelet tartalmazza ezeket a témaköröket is.
Az Önkormányzat költségvetésében került megtervezésre 70 fő (24 fő engedélyezett 46 fő közfoglalkoztatott,), a polgármester, az alpolgármester és a képviselő testület díjai, továbbá a közfoglalkoztatásba bevont összes munkavállaló (az intézményekhez kirendelt is) juttatásai. A közfoglalkoztatási pályázatban nem szereplő, de a megvalósításhoz szükséges személyi és dologi kiadásokat meg kellett tervezni, így a programok hatékonyabb, szakszerűbb és magasabb színtű végrehajtása biztosítható. Összesen így az önkormányzat személyi juttatásának összege: 202.643.- eFt
Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal ( önállóan működő és gazdálkodó intézmény)
Az Önkormányzat hivatala költségvetésében került megtervezésre 19 fő, ebből a 17 fő köztisztviselő, 2 fő MT hatálya alá tartozó technikai létszám juttatásai. Összesen így a hivatal személyi juttatásának összege: 126.937 eFt
Múcsonyi Általános Művelődési Központ, Bölcsőde és Konyha ( önállóan működő intézmény)
A MÁMKBK költségvetésének személyi juttatásai a székhely intézményben és telephelyein foglalkoztatott munkavállalók összesen 22 fő munkavállaló kiadásait tartalmazza. Napközi Otthonos Óvoda 11 fő, Bölcsődei alkalmazottak 3 fő, Petőfi Sándor Művelődési Ház 2 fő, valamint a konyhai munkavállalók 6 fő. Minden telephely tekintetében a változások, új feladat kialakítása összes létszám vonatkozásban kerültek tervezésre. Személyi juttatás összege összesen: 136.035 e Ft
1.2 Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 64.253 e Ft
A munkaadókat terhelő járulékok az önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményi bontásban:
Mivel ezen kiadás szorosan kapcsolódik a személyi kiadásokhoz csak táblázatszerűen emelem ki a jogcím megbontását:
Az Önkormányzat munkaadókat terhelő járuléka: 25.086 eFt
Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal (önállóan működő és gazdálkodó intézmény): 19.302 eFt
Múcsonyi Általános Művelődési Központ, Bölcsőde és Konyha (önállóan működő intézmény): 19.865 eFt
1.3 Dologi kiadások: 275.974 e Ft
A dologi kiadások tervezésénél az ésszerű takarékosság követelményének érvényesítése céljából felülvizsgáltuk az egyes kiadások alakulását, rangsoroltuk a feladatokat. A költségvetési szerv dologi kiadásainak jelentős hányadát az épületek, építmények fenntartással kapcsolatos közüzemi szolgáltatások igénybevétele teszi ki, elsődlegesen és minden más kiadást megelőzően megterveztük ezek fedezetét.
Az étkezési kiadás tervezése a 2024. évre meghatározott nyersanyagnorma és 2024 januári vásárlási árakkal történt.
Az étkeztetésre fordított kiadások tervezése a 2023. évi októberi statisztikai létszám ismeretében történt. Az alkalmazottak és ellátottak körében, a vendégétkeztetésre fordított összegek tervezése a 2023. évi átlag létszám alapján történt.
Az energiahordozók tervezésére fordított kiadások összege a 2023. évi fogyasztás és a jelenleg ismeretes díjak figyelembe vételével készült.
Az önkormányzati feladatok megvalósítása során törekedni kell a jó kapcsolat, a partnerség kiépítésére és működtetésére az olyan szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, amelyek a közfeladat ellátásában részt vesznek. Továbbra is kiemelt feladat a civil és nonprofit szervezetekkel való jó együttműködés
A dologi kiadások az önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményi bontásban:
Önkormányzat
Az Önkormányzat kiadásai a legmagasabbak, mert tartalmazzák a kötelezően ellátandó feladatok költségeit. A településen kötelezően ellátandó feladatok között szerepel többek között a közvilágítás, az ivóvíz-ellátás, az utak-hidak- járdák karbantartása, a járművek üzemeltetése, valamint a közfoglalkoztatáshoz biztosított dologi kiadások összegei. A dologi kiadások összege: 164.877 e Ft.
Múcsonyi Közös Önkormányzati Hivatal ( önállóan működő és gazdálkodó intézmény)
Itt kerültek megtervezésre az önkormányzati hivatal nevében végzett igazgatási, gazdálkodási és szociális tevékenységek működésével kapcsolatos kiadások és a hivatal épületének fenntartási költségei. A dologi kiadások összege: 8.976 e Ft.
Múcsonyi Általános Művelődési Központ, Bölcsőde és Konyha ( önállóan működő intézmény)
A MÁMKBK központ vezetőjével előzetesen egyeztetett dologi kiadások kerültek betervezésre, természetesen bővítve a konyhai-étkeztetési feladatok előirányzatainak összegével, valamint a bővíteni kívánt bölcsődei ellátás kialakításának feladataihoz szükséges kiadásokkal. A közétkeztetésben ellátottak egészséges táplálkozását elősegítő jogszabályi változások jelentős feladatok elé állítják intézményeinket.
A dologi kiadások az intézménynél összesen: 102.121 e Ft.
1.4 Ellátottak pénzbeli juttatásai 18.303 e Ft
Az önkormányzat költségvetésében a szociális területen a letisztult jogi szabályozásnak megfelelően meg kell őrizni az elmúlt években kialakított helyi támogatási formákat (temetés költségeinek viseléséhez nyújtott támogatás, szociális étkeztetés támogatása, házi segítségnyújtás támogatása, iskolába járók költségeihez hozzájárulás, tüzelőanyag juttatás, lakásfenntartási támogatás, rendkívüli élethelyzet stb. ) melynek célcsoportjai az idősek, és a rászoruló családok. Múcsony Nagyközség Önkormányzat évek óta kiemelt feladatának tekinti a helyi szintű „idősbarát” politika kialakítását. Ennek érdekében különös figyelemmel kezeli az idős lakossággal történő együttműködést, az időskorú emberek életkörülményeit, az idősek aktivitásának megőrzését, a róluk való gondoskodást, de emellett szükséges lenne a település lakosságfogyásának megállítása, illetve a születések számának növelése.
1.5 Egyéb működési célú kiadások 149.094 e Ft
A társult települések szociális célú tárgyévi normatíva átadása, a polgárőrség támogatása az autó használathoz, itt kerül tervezésre az előző évben kapott normatíva előleg rendezése is.
2. Felhalmozási költségvetés kiadásai 629.271 e Ft
A 2024. évi tervezés során figyelembe vettük a folyamatban lévő beruházásokat, a korábbi Képviselő-testületi döntéseken alapuló elkötelezettségeket. A felhalmozási kiadásoknál a 2023. évről áthúzódó és kötelezettségvállalással terhelt, folyamatban lévő fejlesztéseket terveztük, valamint figyelembe vettük az előző évről áthúzódó meg nem valósult célokat is.
2024. évben is fontos feladat a pályázati lehetőségek figyelemmel kísérése, és a pályázatok keretén belül támogatott fejlesztéseknek kell előnyt biztosítani a felhalmozási kiadásokon belül. Újabb beruházások előtt a beruházás további fenntartási költségét, egyéb többéves kihatású kötelezettségek költségvetési kihatását is vizsgálni kell.
A 2024. évben elsődleges prioritást kell, hogy élvezzen a folyamatban lévő beruházások befejezése, valamint a pozitív elbírálásban részesült pályázataink megvalósítása.
Az önkormányzat új beruházásokat pályázati forrásokból csak önerő biztosítása nélkül, vagy külön képviselő-testület döntés alapján a forrás megjelölése mellett indíthat.
A beruházások és felújítások a 7. melléklet szerint kerültek tervezésre, melyben meghatározásra került a pályázati és saját forrás részletezése.
IV.
A költségvetési hiány finanszírozása és az önkormányzat költségvetési adósság törlesztése
Az Áht. 23. § (2) bekezdés c) pontja alapján a rendeletben meg kell határozni a költségvetési egyenleg összegét.
Az Áht. 5. § (3) bekezdése kimondja, hogy a költségvetésben meg kell állapítani a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözeteként a költségvetési egyenleget, mely lehet:
- költségvetési többlet, vagy
- költségvetési hiány,
- nullszaldós.
Az Áht. 23. § (2) bekezdés h) pontja rendelkezik arról, hogy a helyi önkormányzatnak a költségvetési rendeletében kell meghatározni a finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket.
Ennek megfelelően a rendelet kitér az egyes finanszírozási műveletekre, az egyes műveletekkel kapcsolatos hatáskörökre.
A költségvetés egyensúlyának helyreállításához keresni kell a megoldást, elsősorban pályázattal - helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás, beruházási pályázatok stb. -, saját bevételek lehetséges növelésével és a kiadások lehetséges leszorításával, csökkentésével. A tervezetten felül teljesített bevételekkel a hiányt kell csökkenteni (kivéve az intézmény nem alaptevékenységéből elvárható bevételekkel és az intézmények által benyújtott pályázatokból származó átvett pénzeszközökkel, melyek felhasználásáról az intézményvezető önállóan dönt) ugyanúgy a végleges feladat elmaradásából adódó költségmegtakarítással is.
Összegzésként elmondható, hogy az önkormányzatnak a jövőben is célja, hogy működőképességét megőrizze, biztosítsa az eddigi szolgáltatások színvonalának megőrzését, valamint a fejlesztési lehetőségek ésszerű, szükségletekhez igazodó kihasználását.
Továbbra is fontos a reális szükségletek felmérése, az önkormányzati célok, elképzelések megvalósíthatóságának objektív értékelése, az önkormányzati fenntartású intézmények folyamatos működését, gazdálkodásának stabilitását biztosító intézkedések megtétele.
Követelményként fogalmazódik meg a működési bevételek és a működési kiadások, valamint a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások költségvetési egyensúlyának biztosítása.
A 2024. évi költségvetés tervezésénél továbbra is alapkövetelmény a működési hiány nélküli, körültekintő, óvatos, a kötelező feladatokat előtérbe helyező költségvetési gazdálkodás.
A 2024. évi költségvetés bevételeit és kiadásait ennyiben kívántuk ismertetni.