Szendrő város képviselő testületének 14/2015 (VI.25.) önkormányzati rendelete

A helyi piacról és helyi vásárról

Hatályos: 2015. 07. 01

Szendrő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014. (XI.27.) önkormányzati rendelet 82.§-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szociális és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével,

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014. (XI.27.) önkormányzati rendelet 83.§-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság véleményének kikérésével,

a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – figyelemmel a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Kormányrendelet rendelkezéseire - a kistermelők, őstermelők számára termékeik értékesítési lehetőségének biztosítása érdekében a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet területi és tárgyi hatálya Szendrő Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén rendezett, illetve tartott vásárokra, piacokra, valamint a vásárokon, piacokon folytatott kereskedelmi tevékenységre terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magánszemélyre, egyéni vállalkozóra, őstermelőre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki az (1) bekezdésben meghatározott vásáron és piacon bármilyen értékesítési vagy szolgáltatási tevékenységet folytat, valamint kiterjed a vásár, piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra.


Értelmező rendelkezések


2. § A rendeletben használt fogalmakat a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV törvény 2. §, valamint a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról 55/ 2009.(III. 13.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés alapján kell értelmezni.


Vásár és piac tartásának általános szabályai


3. § (1) Az Önkormányzat a lakosság jobb ellátása érdekében az 5.§-ban meghatározott helyszíneken piacot tart fenn, illetve alkalmi ünnepi vásárokat szervez.


(2) Az Önkormányzat a piac és vásár üzemeltetésével a Szendrői Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezetet (a továbbiakban: GAMESZ) bízza meg.


4.§ Az Önkormányzat

  1. minden hónap második kedd napján országos kirakodó vásárt tart,
  2. minden héten hétfő-szombati napokon 8-12 óra között időtartamban őstermelők és alkalmi árusok részére a kirakodás és árusítás lehetőségét biztosítja,
  3. jelentősebb ünnepek alkalmával ünnepi vásárt szervez.


5. § (1) A 4.§ a) pontjában meghatározott országos kirakodó vásár megtartására a Szendrő, Kovács út 2. (701 hrsz.) alatti 1 ha 0490 m2 alapterületű önkormányzati terület szolgál.


(2) A 4.§ b) pontjában meghatározott árusítás helyszíne: Szendrő, Kovács út 2. (734 hrsz.) alatti 576 m2 önkormányzati terület.


6. § A piacot igénybe venni nyitvatartási időben lehet jelen rendeletben meghatározott szabályok betartása mellett.


7.§  A piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében azonban lehetőség van egyéb kereskedelmi tevékenység folytatására, valamint iparcikk és ruházati termékek árusítására is.


8.§ A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelni a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.


Piacon forgalmazható áruk


9. § A helyi termelői piacon az alábbi élelmiszerek hozhatók forgalomba:

a) a termelő saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékeket (zöldség, gyümölcs, virág);

b) a saját gazdaságában előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hő kezelt, savanyított terméket és egyéb feldolgozott növényi eredetű terméket;

c) méz (lépes méz),

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tejet, tejterméket, tojást;

e) vadon betakarított, összegyűjtött terméket vadon termő gomba kivételével,

f) termesztett gombát.


10.§ Piacon, vásáron – figyelemmel a 7.§ rendelkezésére - minden olyan termék forgalmazható, amely a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelel, és életet, egészséget, vagyonbiztonságot nem veszélyeztet.


A helyhasználat szabályai


11. § (1) A piacon a helyhasználat napi jellegű vagy tartós lehet. A tartós helyhasználat egy hónaptól egy évig terjedő időtartamra vonatkozhat.


(2) A napi helyhasználat jogának megszerzése - a (4) bekezdésben foglaltakra figyelemmel - a napi helypénz megfizetésével történik. A napi helypénz megfizetését helyjegy igazolja, amelyet a napi helyhasználónak a piac zárásáig meg kell őriznie.


(3) A tartós helyhasználat jogának megszerzése a tartós helyhasználatért fizetendő díj egyösszegű megfizetésével, valamint a helyhasználat feltételeit tartalmazó helybiztosítási szerződés megkötésével történik.


(4) A Szendrői lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező lakosok, termelők (a továbbiakban: helyi lakosok) lakcímkártyájuk felmutatásával szereznek jogosultságot a piacon, vásáron történő értékesítésre. Helyi lakosok részére a helyhasználatra jogosító helyjegy a lakcímkártya ellenőrzését követően kerül átadásra.


(5) A helyhasználat joga másra át nem ruházható.


12. § (1) A piacon, vásáron kereskedelmi tevékenység csak a helybiztosítási szerződés birtokában a havi, vagy az éves helypénz megfizetésével, illetve a napi helypénz megfizetése, helyi lakos esetén lakcímkártya felmutatása után kiállított helyjegy birtokában – a kijelölt helyen – folytatható.


(2) Napi helyhasználatú terület a piacnak minden olyan része, amelynek használatára nem kötöttek tartós helybiztosítási szerződést.


(3) A hely használója a számára kizárólag kijelölt helyet e rendeletnek illetve – tartós helyhasználat esetén – a helybiztosítási szerződés rendelkezéseinek megfelelően, rendeltetésszerűen köteles használni.


13.§ (1) A kereskedő a részére kijelölt árusítóhelyet és annak nagyságát az üzemeltető engedélye nélkül nem változtathatja meg.


(2) A hely használója az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden szemetet és hulladékot – az árusítás ideje alatt is – folyamatosan összetakarítani.


(3) A piac zárásakor a hely használója köteles az általa folytatott tevékenység során keletkezett szemét eltakarításáról gondoskodni.


A helyfoglalás sorrendje, a piacon fizetendő helypénz


14. § A piac napi használatú területén és a vásáron a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.


15. § (1) A helypénz összegét a helyhasználó által igénybe vett hely alapterületének nagysága alapján kell megállapítani. A hely alapterületének nagyságát négyzetméterben kell meghatározni. Minden megkezdett négyzetméter egész négyzetméternek számít.


(2) A helypénz mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(3) A helyi lakosok lakcímkártyájuk felmutatásával (4 m2 területnagyságig) mentesülnek a helypénz megfizetése alól. (4 m2 területnagyság felett minden megkezdett m2 után az 1. melléklet szerinti helypénzt meg kell fizetni.)


(4) Az árusító hely használata után fizetendő helypénz mértékét a Képviselő-testület évente, minden év március 31. napjáig felülvizsgálja.


A helyhasználattal járó kötelezettségek


16. § (1) A hely napi használata esetén a napi helypénzt a piac, vásár napján, a tevékenység megkezdését megelőzően a GAMESZ helyszínen lévő képviselőjének kell fizetni.


(2) Ugyanaz a hely egy nap többször is kiadható, ha azt az előző használó kiürítette. Ebben az esetben az új használó is a teljes napi helypénzt köteles megfizetni. A helyjegy másra nem ruházható át.


(3) A hely napi használatának joga a piac illetve az ünnepi vásár nyitásától zárásáig tart. Ezen idő alatt a hely használója a helyjegyét köteles állandóan magánál tartani és ellenőrzés során felmutatni. A helyjegy hiánya esetén a helyhasználó köteles a napi helypénzt újra megfizetni.


(4) A helypénz megfizetésének megtagadása esetén a hely napi használója az esedékes helypénz háromszorosát köteles megfizetni.


A piac és vásár rendje


17. § (1) Az árusítóhelyet használaton kívüli göngyöleggel és a piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel elfoglalni tilos.


(2) A piac és vásár zárásakor a hely használója köteles kiüríteni és elhagyni az elfoglalt helyet.


(3) A piac és vásár területén elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása a hely használójának feladata. Az áru megromlásáért, értéke csökkenéséért vagy elvesztéséért a piac fenntartóját, üzemeltetőjét, illetve a vásár rendezőjét nem terheli felelősség, kivéve, ha feladatkörében jogellenesen járt el.


18. § (1) Romlott, romlásnak indult, vagy egyéb ok miatt bűzt terjesztő árut, anyagot a piac és vásár területére bevinni vagy ott tárolni tilos.


(2) A piac és vásár területére kutyát bevinni – még pórázon és szájkosárral is – tilos, kivéve a vakvezető kutyát, valamint az őrző-védő szolgálatok és a fegyveres testületek szolgálatban lévő kutyáit.


(3) Tilos a piaci forgalomból kizárt árut a piac és vásár területére kereskedelmi céllal bevinni.


(4) Tilos a közönséget a vásárlásban és a közlekedésben bármilyen módon akadályozni, befolyásolni.


(5) A piac és vásár területére állati erővel vontatott járművel behajtani tilos. Az e szabály megsértéséből eredő esetleges károkért a jármű tulajdonosa felel.


(6) Gépjármű csak rakodás céljával hajthat be a piac és vásár területére. A rakodás befejezése után a járműnek a piac és az vásár területét azonnal el kell hagynia. A piac és vásár területét tilos jármű parkolására használni.


19.§ Üzemeltető jogosult és köteles a vásárokra és piacokra vonatkozó jogszabályok és egyéb hatósági előírások ellenőrzésére, és annak megsértése esetén a szükséges eljárás kezdeményezésére.


20.§ (1) A helyhasználat megvonható, ha:

  1. az árusító nem felel meg az árusításra vonatkozó jogszabályoknak,
  2. az árusítóhely használatáért fizetendő helypénzt az erre irányuló felszólítást követően sem fizetik meg,
  3. a béreltnél nagyobb területet használ,
  4. az árusító olyan terméket forgalmaz, amely piacon, vásáron nem árusítható.


(2) A helyhasználat megvonása független attól, hogy az árusító helyhasználati joggal rendelkezik-e, helypénzt fizetett-e. A már kifizetett helypénz sem részben, sem egészben nem jár vissza a szankcionált árusnak.


21.§ (1) A piac, vásár üzemeltetésére vonatkozó részletes szabályokat az üzemeltetésről szóló Szabályzat tartalmazza.


(2) A Szabályzatot a rendelet 1. függeléke tartalmazza.


A piac rendjének fenntartása


22. § (1) A piacon árusítók az árusítóhelyüket kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, mindennemű szemetet és hulladékot összegyűjteni, és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.


(2) Jövedéki terméket szabálytalanul értékesítő árus kitiltásáról az illetékes vámhivatalt értesíteni kell.


Záró rendelkezések


23. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (VI.8.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.


24 .§ (1) Jelen rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba.


25. § (1) Hatályát veszti Szendrő Város Önkormányzatának a vásárokról és piacokról szóló 12/1998. (XII. 22.) számú rendelete.


(2) Hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 12/1998. (XII. 22.) számú rendelet módosításáról szóló 16/2000. /XI.29./ számú rendelet, 13/2003. /X.1./ sz. rendelet, 4/2004. /II. 4./ számú rendelet, 11/2004./V.26./ számú rendelet, 16/2007. /XII. 28./ számú rendelet.



Tomorszki István   sk.                                                                                            Dr. Istenes Ibolya sk.

polgármester                                                                                                     jegyző