Szendrő város képviselő testületének 10/2018 (IX.27..) önkormányzati rendelete

a helyi közútkezelői feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 09. 28

Szendrő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a Szendrő Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014. (XI.27) önkormányzati rendelet 82. § c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szociális és Ügyrendi Bizottság és a 83. § c) pontjában eljáró Pénzügyi, Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§ Szendrő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közutak tekintetében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény által meghatározott alábbi közútkezelői hatásköreit a jegyzőre ruházza át:

  1. A közlekedés résztvevőinek tájékoztatása a közlekedés biztonságát és zavartalanságát jelentősen befolyásoló körülményekről.
  2. A közút lezárására vagy forgalmának korlátozására (elterelésére) a közúton folyó munka, a közút állagának védelme, a közúti forgalom biztonsága vagy időjárási körülmények miatt.
  3. A közút megrongálódásának kijavítása, és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzet elhárítása. A kijavításig és veszélyhelyzet elhárításáig forgalomban résztvevők figyelmeztetése a veszélyre, szükség esetén sebesség- vagy súlykorlátozás elrendelése, illetőleg a közút lezárása.
  4. A közút — a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (1.28.) GKM rendeletben előírtak szerinti — biztonságos közlekedésre alkalmas állapotáról való gondoskodás.
  5. A közút forgalmi rendjének kialakítása, valamint — a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább ötévenkénti — történő felülvizsgálata, és amennyiben szükséges, módosítása.
  6. A közút tisztántartásának, hó eltakarításának, síkosság mentesítésének elrendelése.
  7. A közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához, igénybevételéhez a kezelői hozzájárulás megadása. A hozzájárulásban a jegyző a helyi sajátosságokat figyelembe véve feltételeket írhat elő.
  8. Út területén, az alatta vagy felette elhelyezett építmény, meglévő útcsatlakozás felújítására, korszerűsítésére vagy megszüntetésére történő felszólítás a közlekedés biztonsága érdekében.
  9. Külterületen a közút tengelyétől számított ötven méteren belül építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, kő kavics, agyag, homok és egyéb ásványi nyersanyag kitermeléséhez, valamint a közút területének határától számított tíz méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.
  10. Belterületen — a közút mellett — ipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, továbbá egyéb szolgáltatási célú építmény építéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, valamint a helyi építési szabályzatban, vagy a szabályozási tervben szereplő közlekedési és közműterületen belül nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, továbbá a közút területének határától számított két méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása
  11. A közút, annak műszaki, minőségi, forgalmi, baleseti adatai, valamint a forgalmi rendjét meghatározó jelzések, továbbá a közút üzemeltetésére, fenntartására és fejlesztésére fordított költségek nyilvántartása.


2.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba


3.§ Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014 (XI.27.) önkormányzati rendelet 3. melléklete az alábbi 3.-13. pontokkal egészül ki:

(A képviselő- testület jegyzőre átruházott hatáskörei)

3.  A közlekedés résztvevőinek tájékoztatása a közlekedés biztonságát és zavartalanságát jelentősen befolyásoló körülményekről.

4.  A közút lezárására vagy forgalmának korlátozására (elterelésére) a közúton folyó munka, a közút állagának védelme, a közúti forgalom biztonsága vagy időjárási körülmények miatt.

5.  A közút megrongálódásának kijavítása, és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzet elhárítása. A kijavításig és veszélyhelyzet elhárításáig forgalomban résztvevők figyelmeztetése a veszélyre, szükség esetén sebesség- vagy súlykorlátozás elrendelése, illetőleg a közút lezárása.

6. A közút — a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (1.28.) GKM rendeletben előírtak szerinti — biztonságos közlekedésre alkalmas állapotáról való gondoskodás.

7.  A közút forgalmi rendjének kialakítása, valamint — a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább ötévenkénti — történő felülvizsgálata, és amennyiben szükséges, módosítása.

8.  A közút tisztántartásának, hó eltakarításának, síkosság mentesítésének elrendelése.

9.  A közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához, igénybevételéhez a kezelői hozzájárulás megadása. A hozzájárulásban a jegyző a helyi sajátosságokat figyelembe véve feltételeket írhat elő.

10.  Út területén, az alatta vagy felette elhelyezett építmény, meglévő útcsatlakozás felújítására, korszerűsítésére vagy megszüntetésére történő felszólítás a közlekedés biztonsága érdekében.

11.  Külterületen a közút tengelyétől számított ötven méteren belül építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, kő kavics, agyag, homok és egyéb ásványi nyersanyag kitermeléséhez, valamint a közút területének határától számított tíz méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.

12.  Belterületen — a közút mellett — ipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, továbbá egyéb szolgáltatási célú építmény építéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, valamint a helyi építési szabályzatban, vagy a szabályozási tervben szereplő közlekedési és közműterületen belül nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, továbbá a közút területének határától számított két méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása

13.  A közút, annak műszaki, minőségi, forgalmi, baleseti adatai, valamint a forgalmi rendjét meghatározó jelzések, továbbá a közút üzemeltetésére, fenntartására és fejlesztésére fordított költségek nyilvántartása.



Tomorszki István sk.                                                                         dr. Istenes Ibolya sk.

polgármester                                                                                     jegyző


Kihirdetési záradék:

Ez a rendelet 2018. szeptember 27. napján kihirdetésre került.

                                                                                                        dr. Istenes Ibolya sk.

                                                                                                         jegyző