Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (VII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról

Hatályos: 2017. 07. 20

Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (VII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2017.07.20.
A helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
2014. január 18-án hatályba lépett a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény (a továbbiakban: új Nsztv.).
Az új Nsztv. – egyebek mellett – rögzíti a helyi népszavazás kezdeményezésére (III. Fejezet) és a helyi népszavazási eljárására (IV. Fejezet) vonatkozó szabályokat. A népi kezdeményezés intézménye – tekintettel arra, hogy a törvény nem tartalmaz rá vonatkozó szabályokat - megszűnt.
Az új Nsztv. hatályon kívül helyezte a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) helyi népszavazásra és népi kezdeményezésre vonatkozó szabályait, illetve az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvényt is.
A helyi népszavazás és népi kezdeményezés részletes szabályaira vonatkozó önkormányzati rendeletalkotási felhatalmazás az Ötv. 50. § (2) bekezdésének hatályon kívül helyezésével megszűnt, egyúttal az új Nsztv. 92. §-a rendeletalkotási jogkört minimálisra szorította.
Az új Nsztv. vonatkozó rendelkezése a rendeletalkotási jogkört a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számának az új Nsztv.-ben meghatározott törvényi korlátok közötti meghatározására szűkítette le.
Fentiek alapján Szendrő Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 9/2001. /IV.25./ számú – jelenleg hatályos - rendeletét hatályon kívül kell helyezni és az új Nsztv. 92. §-a szerinti felhatalmazás szerinti új rendeletet kell alkotnia.
A helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát az új Nsztv. 34. § (1) bekezdés c) pontja alapján a választópolgárok 10-25%-ában lehet megállapítani.