Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2023. 09. 01

Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
A talajterhelési díjról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 29. §-a értelmében a Nemzeti Jogszabálytár kormányrendeletben meghatározott tartalommal és honlapon, elektronikus közszolgáltatásként működő, bárki számára térítésmentesen hozzáférhető elektronikus jogszabálygyűjtemény, felületet biztosít a jogszabályok kihirdetett szövegének, valamint az időállapotok szerint egységes szerkezetű szövegek közzétételére.
A Nemzeti Jogszabálytárban való közzétételről önkormányzati rendelet esetében a jegyző gondoskodik.
Szendrő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. évben alkotta meg a talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendeletét.
Tekintettel arra, hogy a korábban meghozott rendelet jelen szabályoknak megfelelő közzététele technikai akadályokba ütközik, szükséges egy új rendelet megalkotása és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése.
Az új rendelet a jelenleg hatályos rendelkezésekhez képest új rendelkezéseket és szabályokat nem tartalmaz csak annyiban, hogy a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény kivezette a jogszabályok szóhasználatából az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kifejezést.
A talajterhelési díjról szóló 17/2015 (VIII.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a kedvezményre való jogosultság alapját az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez mérten határozta meg. A magasabb jogszabályi rendelkezéseknek való megfelelés érdekében szükséges a szociális vetítési alap kifejezés Rendelet szóhasználatában történő átvezetése.
Az új rendelet hatályba lépése a támogatásokra való jogosultsági feltételek változását nem okozza.