Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közkifolyók használatáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a közkifolyók használatáról
Végső előterjesztői indokolás
Jelenleg Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestületének a közkifolyók használatának rendjéről szóló 5/2007. (III.21.) számú rendelete szabályozza a közkifolyók használatának rendjét.
A rendelet megalkotása óta azonban lényeges változások mentek végbe a háttér joganyag vonatkozásában, amely alapján indokolt a rendelet átfogó felülvizsgálata, illetőleg az előterjesztésben javasoltak szerint a korábbi rendelet helyett új rendelet megalkotása
Lényeges változás, hogy a hatályos rendelet bevezető részében még a korábbi önkormányzati törvényre történik hivatkozás, amely azóta hatályát vesztette.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 8. § (2) bekezdése kimondja, hogy nem módosítható a rendelet bevezető része, így a hatályos jogszabályok szerinti felhatalmazásra történő hivatkozás csak új rendeletben történhet.
Jat. 3. § továbbá arról rendelkezik, hogy az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.