Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szendrő Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 12. 14

Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.14.
Szendrő Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Részletes indokolás
Az 1–88. §-hoz és az 1–5. melléklethez
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület az alakuló vagy az azt követő ülésen megalkotja vagy felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét.
Jelenleg Szendrő Város Önkormányzatának 9/2019. (X.1.) rendelete rendelkezik az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról (a továbbiakban: SZMSZ).
Az SZMSZ átfogó felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a rendelkezések megfelelnek ugyan a hatályos jogszabályi követelményeknek, azonban az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a hatékonyabb, átláthatóbb működés megteremtése érdekében szükséges az SZMSZ egyes rendelkezéseinek újragondolása, módosítása.
A módosítások nagyobb terjedelmére tekintettel jogtechnikai szempontból indokolt, ha az önkormányzat a régi rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg új rendeletet alkot.
A Magyar Közlöny kiadásról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM rendelet) 20. § alapján jogszabályban meghatározott kivétellel a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást.
IM. rendelet 21. § (2) bekezdése értelmében - az ott meghatározott körülmények fennállása esetén - az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján nem kell közzétenni.
A rendeletnek IM rendelet 21. § (2) bekezdés a) pontja alapján jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, így álláspontom alapján a rendelet tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.