Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokért fizetendő intézményi térítési díjakról

Hatályos: 2024. 04. 01

Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a szociális ellátásokért fizetendő intézményi térítési díjakról
Részletes indokolás
A 7. §-hoz és az 1–7. §-hoz
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. § (2) bekezdés f) pontja alapján a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban erre kijelölt települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot.
A térítési díj megállapítására vonatkozó szabályokat az Szt. és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Kormányrendelet (a továbbiakban Tr.), valamint Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény tartalmazza.
A Szt. 115. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg.
Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében is szolgáltatásonként kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
Szendrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályairól új rendeletet fogadott el, a módosítás miatt a 18/2017.(X.26.) számú önkormányzati rendelet bevezető része is módosítást igényelt.
A korábbi rendelet Njt.-ben történő átemelése során olyan hibák kerültek, amelyek csak egy új rendelet elfogadásával és a régi rendelet hatályon kívül helyezésével orvosolhatóak.