Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2011. 08. 27

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

2011.08.27.

Alsóvadász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Alapelvek

1. § (1) A társadalmi egyeztetés során biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban az önkormányzat közigazgatási területén a természetes és jogi személyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek a rendelet-tervezeteket megismerjék, véleményüket minél szélesebb körben kialakíthassák és a kialakított véleményüket eljuttassák a jogszabály előkészítőjéhez, valamint a döntéshozóhoz.

(2) Az önkormányzati rendeletek előkészítése során biztosítani kell az egyeztetések átláthatóságát.

(3) A társadalmi egyeztetés során az abban részt vevők kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

II. Fejezet

A társadalmi egyeztetésre vonatkozó közös szabályok

2. § (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani – a 3. §-ban meghatározott kivételével –minden önkormányzati rendelet-tervezetet és a tervezet indokolását.

(2) Ha a rendelete-tervezet az alaprendelet legalább felének módosítására irányul. a módosítani kívánt rendelet hatályos szövegének egysége szerkezetben való hozzáférését i9s biztosítani kell.

(3) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért, az önkormányzati rendelet előkészítéséért a jegyző felelős.

3. § (1) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani:

a) a költségvetésről, annak módosításáról a költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet tervezetét,

b) fizetési kötelezettségekről szóló rendelet tervezetét,

c) az önkormányzat szervezetéről és működéséről szóló rendeletek tervezeteit,

d) a sürgősségi indítványként előterjesztett rendeletek tervezeteit,

e) azt a rendelet tervezetet, melynek kapcsán lakossági fórumot tartanak,

f) annak a rendeletnek a tervezetét, amelynek esetében a rendelet megalkotására magasabb szintű jogszabály határidőt határoz meg, és a társadalmi egyeztetés lefolytatása mellett a határidő betartása nem biztosítható

g) a tervezetet, ha az egyeztetés Alsóvadász Község Önkormányzatának különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné, és

h) annak a rendeletnek a tervezetét, amelynek sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.

(2) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.

III. Fejezet

A társadalmi egyeztetés formái

4. § A társadalmi egyeztetés történhet

a) az önkormányzat honlapján megadott elektronikus elérhetőségen keresztül (a továbbiakban: általános egyeztetés), vagy

b) a polgármester, vagy a rendelet-tervezet előkészítéséért felelős jegyző által összehívott személyes egyeztetésen (a továbbiakban:k közvetlen egyeztetés).

IV. Fejezet

Általános egyeztetés

5. § (1) A honlapon keresztül történő, általános egyeztetés minden esetben kötelező.

(2) A honlapon a rendelet-tervezetet, valamint a 2. § (2) bekezdésében foglalt feltételek esetén a módosítani kívánt rendelet szövegét egységes szerkezetben kell közzétenni.

(3) A honlapon megadott elektronikus levélcímen keresztül beérkezett véleményeket ki kell nyomtatni, és az iratkezelési szabályzatnak megfelelően kell kezelni.

(4) A névtelenül érkezett véleményeket nem kell figyelembe venni.

(5) A tervezetet úgy kell közzétenni, hogy a tervezet céljához és hatálybalépéséhez igazodóan megfelelő idő álljon rendelkezésre a tervezet érdemi megítéléséhez és a vélemények kifejtéséhez, továbbá a jogszabály előkészítőjének arra, hogy a beérkezett véleményeket, javaslatokat érdemben mérlegelhesse.

(6) A beérkezett véleményeket a rendelet hatálybalépését követő 1 évig meg kell őrizni.

(7) a véleményezési határidő minimum 15 nap.

V. Fejezet

Közvetlen egyeztetés

6. § (1) A polgármester vagy a jegyző a rendelet-tervezetek személyes véleményezését elrendelő képviselő-testületi döntés végrehajtására

a) a civil szervezetekkel,

b) az egyházakkal,

c) a költségvetési szervek, intézmények vezetőivel személyes egyeztetést hív vezetőivel

(2) A képviselő-testület a személyes egyeztetést elrendelő határozatban határozza meg, hogy az (1) bekezdésben felsoroltak közül az adott rendelet-tervezet személyes egyeztetésében melyek vesznek részt.

(3) A polgármester vagy a jegyző az (1) bekezdésben foglaltakon kívül más személyeket, szervezeteket is bevonhat a rendelet-tervezet véleményezésével kapcsolatos részvételbe.

(4) A személyes részvétel összehívó a tárgyalás előtt legalább 5 nappal előbb értesíti az érintetteket a találkozó időpontjáró.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

7. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.