Alsóvadász község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2013.(IX.09.) Önkormányzati rendelete

A közterület filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 09. 10

Alsóvadász község Önkormányzat Képviselőtestülete

A közterület filmforgatási célú használatáról

2013.09.10.

Alsóvadász község önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32, cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban Mktv.) 34. § (5) és 37 § (4) és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeknek kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület, használattal kapcsolatban a közútkezelő a véleményben, forgalomtechnikai kezelő-üzemeltető az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, vagy bármely más, a kérelmezett közterület, használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz. A közút terület használtára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(2) A filmforgatás során az érintett közterület melletti lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület, használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) A filmforgatás célú közterület, használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(4) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület- használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események estén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület, használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természetesemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(6) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használatiszerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(7) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

2. § (1) A közterület filmfogatási célú használatáért 500 Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300 Ft/m2/nap közterület-használati díjat kell fizetni.

(2) Mentes a közterület használati díj alól:

a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

b) községi ünnepségeken, rendezvényeken az önkormányzat intézményei által készített felvétel forgatása, vagy

c) oktatási, tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása

3. § A filmforgatás célú közterület, használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselőtestületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.