Alsóvadász község képviselő-testületének 7/2014 (VIII.28.) Önkormányzati Rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről, üzemeltetéséről

Hatályos: 2014. 08. 29

Alsóvadász község képviselő-testületének 7/2014 (VIII.28.) Önkormányzati Rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről, üzemeltetéséről

2014.08.29.

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10, § (1) bekezdésében, a 13. §. (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Alsóvadász Község közigazgatási területén Alsóvadász belterületi 25 helyrajzi szám alatti ingatlanon található helyi termelői piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed piacon értékesítő tevékenységet végzőkre, a piac területén tartózkodóra, a piac működtetésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az alkalmi árusításra.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelni a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében előírtaknak.

II. Fejezet

A piacok jellege, helye és ideje

2. § (1) A piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében lehetőség van egyéb kereskedelmi tevékenység folytatására, valamint iparcikk és ruházati termékeke árusítására is.

(2) A piac helye: Alsóvadász belterület 25 helyrajzi számú ingatlan, természetben 3811 Alsóvadász Beloiannisz utca 3. szám.

(3) A piac nyitva tartási ideje: naponta 6:00 órától 18:00 óráig tart. Kivéve: március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26 állami ünnepeket. A piacot helypénz megfizetése nélkül igénybe lehet venni

III. Fejezet

A piac fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) Piacon azok üzemeltetési rendjének megfelelő termékek hozhatók forgalomba, az előírások betartása mellett. Mezőgazdasági őstermelő, kistermelő kizárólag maga termelte terméket árulhat.

(2) Vizsgálatot igénylő terméket csak igazolás, engedély bemutatásával lehet árusítani.

(3) Piacon és vásáron kereskedői tevékenységet az végezhet.

a) aki a jogszabályokban előírt feltételeknek megfelel,

b) az árusításra vonatkozó egyéb szabályokat betartja,

c) nevét, címét igazolta, tevékenységre feljogosító iratot bemutatta az üzemeltető megbízottjának

d) tevékenységre feljogosító iratot bemutatta az üzemeltető megbízottjának

IV. Fejezet

Közegészségügyi és egyéb szabályok

4. § (1) A piacokon az áru további feldolgozása tilos. Feldolgozatlan termékeket a piacra bevinni vagy ott tartani, értékesíteni tilos. A kereskedő feldolgozott termékeket a szükséges engedély megléte esetén értékesíthet.

(2) A kereskedő naponta, az árusítás befejezését követően köteles az általa igénybevett árusítóhelyen keletkezett hulladékot összetakarítani, az árusító asztalt letisztítani s az el nem adott árut a piac területéről elszállítani.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

5. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben és a szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (VI.8.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.