Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 02. 15- 2021. 09. 16

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról[1]

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993 évi III törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, és (3) bekezdésében, 45. § (1) és (3) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Alsóvadász község közigazgatási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

2. § (1) Az eljárási rendelkezéseket – e rendeletben foglaltakon túl – az Szt. 5. §-16. §-a szabályozza.

(2) A képviselő testület az alábbi szociális ellátásokat szabályozza:

  • a) települési támogatás,
  • b) rendkívüli települési támogatás,
  • c) települési temetési támogatás,
    • d) köztemetés,
    • e) szociális étkeztetés,
    • f)
    • g) beiskolázási támogatás

(3) A szociális ellátás iránti eljárás kérelemre indul, kivéve a rendkívüli települési támogatást és a köztemetést, mely kérelemre vagy hivatalból indulhat.

(4) A kérelmet az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltségén szociális (a továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemre, munkaviszonyra, vagyoni helyzetre, egészségi állapotra, munkaképesség megváltozására, családi állapotra, az együtt élő családtagok személyes adataira, a közmű kiadások igazolására szolgáló okmányokat, okiratokat, egyéb dokumentumokat, nyilatkozatokat, melyek a kérelembe foglalt ellátás érdemi elbírálásához szükségesek.

II. FEJEZET

Települési támogatás

3. § (1) A települési támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújt támogatást.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete a helyi viszonyokat megvizsgálva, a lakókörnyezet tisztán, rendben tartása érdekében természetben formában lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatásban részesíti a településen életvitelszerűen élő azon személyeket, akiknek a településen szilárd hulladékkezelési fizetési költségük keletkezik.

(3) A támogatás ingatlan használathoz kapcsolódik, nem személyhez kötött ellátási forma.

(4) A támogatás mértéke az ingatlan használat után keletkező havi rendszeres szilárd hulladékszállítási költség 100%-a.

(5) A támogatás pénzbeli formában nem nyújtható.

(6) A mindenkori szilárd hulladékszállítást ellátó szolgáltató a szilárd hulladékszállítással kapcsolatban keletkezett fizetési kötelezettséget havi egyszeri, Alsóvadász Község Önkormányzata (3811 Alsóvadász Fő út 63.) fizető fél részére, egyösszegű számla kiállításával teszi, melyen feltüntetett fizetési kötelezettségnek az Önkormányzat átutalással tesz eleget.

(7) A támogatás igénybevétele hivatalból történik, a jogosult kérelemtől és jövedelmi viszonyaitól függetlenül részesül a támogatásban.

(8) Az önkormányzat a hulladékgyűjtő edényzetet megvásárolta, a saját tulajdonú hulladékgyűjtőket ingyenesen biztosítja a lakosság számára.

Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) A képviselő-testület jövedelmi helyzetre való tekintet nélkül, rendkívüli települési támogatást igénybevételét teszi lehetővé az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő, a településen állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező lakosnak, aki családjáról valamit saját maga fenntartásáról nem képes gondoskodni.

(2)

  • a) A rendkívüli települési támogatási kérelmekről a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság dönt.
  • b) A rendkívüli települési támogatás egyszeri maximálisan nyújtható összege 50.000 Ft.

(3) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem minden évben egyszer nyújtható be, azonban a képviselő-testület méltányosságot gyakorolhat.

(4) A rendkívüli települési támogatás nyújtása kérelemre vagy hivatalból indul.

(5) A támogatás készpénzben a házipénztárból fizetendő ki.

(6) A kérelmet formanyomtatványon lehet benyújtani (1. számú melléklet). A kérelem mellékletét kell, hogy képezze a 2. § (4) bekezdésében meghatározott dokumentumok.

(7) A rendkívüli települési támogatás hivatalból is megállapítható a Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint.

Települési temetési támogatás

5. § (1) A polgármester jövedelemtől függetlenül települési temetési támogatást a temetési költségek mérséklésére állapíthat meg annak az Alsóvadász községben állandó lakóhellyel rendelkező eltemettetőnek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés (100.000 Ft) 20 %-a, azaz Húszezer forint.

(3) A temetési támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon (2. számú melléklet) lehet igényelni, mellékelni kell a támogatást kérő nevére kiállított temetési számlák eredeti példányát és be kell mutatni az elhunyt anyakönyvi kivonatát.

Köztemetés

6. § (1) A képviselő-testület köztemetésben részesíti az Szt. 48. §-ban meghatározott személyt.

(2) A köztemetés összege nem haladhatja meg a helyben szokásos legkisebb temetési költség összegét, maximum a 100.000Ft-ot ( azaz Egyszázezer forintot).

(3) Az eljárás mind hivatalból mind kérelemre indulhat.

Szociális étkeztetés

7. § (1) A Szt. 62. § szerinti napi egyszeri meleg étkeztetést, hetente legalább 3 alkalommal az Önkormányzat az alábbi feltételekkel biztosítja:

  • a) 60.életév betöltése, vagy
  • b) rossz egészségi állapota, fogyatékossága, szenvedélybetegsége miatt önmaga étkeztetéséről nem tud gondoskodni.

(2) Az ellátás iránti igényt a Hivatalban beszerezhető formanyomtatványon kell benyújtani, csatolni szükséges az éves nyugdíjas elszámolást, ill. betegség esetén a szakorvosi vagy kórházi kezelésekről szóló igazolást.

(3) Az Önkormányzat megállapodást köt az ellátást igénybe vevőkkel az Szt 94/C. (3) bekezdése alapján, a megállapodás másolati példányát a Hivatal megküldi az Önkormányzati Konyha részére, ill. az étkezőkről havonta elkészített igénybevételi naplót, melyet az élelmezésvezető vezet.

(4) Az étkeztetést az Önkormányzati Konyha biztosítja, a napi egyszeri meleg ételt az ellátottak naponta kiszállítással kapják meg.

(5) Az étkeztetést igénybe vevő, amennyiben a szolgáltatást nem kéri, köteles azt a Hivatalban írásban bejelenteni.

(6) Az ellátást igénybe vevő az ellátásért térítési díjat köteles fizetni.

(7) A térítési díj mértéke: 440 Ft / nap.

Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások

8. § (1) A Képviselő-testület a szociális alapszolgáltatások közül az étkeztetést önállóan biztosítja.

(2) A Képviselő-testület a szociális szolgáltatásokat az (1) bekezdésben meghatározott kivétellel a Szikszói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ közreműködésével biztosítja:

  • a) a házi segítségnyújtást,
  • b) a családsegítést,
  • c) a gyermekvédelmi feladat ellátást,
  • d) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást.

III. FEJEZET

9. § Az Önkormányzat a közkutakat biztosítja azok részére, akik szociális rászorultság miatt a vezetékes ivóvizet lakásaikba nem tudták bevezetni. Az önkormányzat vállalja az ezzel kapcsolatos vízdíj megfizetését.

9/A. § (1) A Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben foglalt keret erejéig egységes mértékben, szociális rászorultság alapján – családonként lakossági támogatást nyújthat alapvető élelmiszer formájában.

(2) A támogatás igénybevételéhez kérelmet nem kell benyújtani, a jogosultak körét a helyi népesség nyilvántartás alapján lehet megállapítani.

(3) A támogatás évente egyszer kerül megállapításra.

(4) A támogatás a szociális keret mértékének függvényében évente egynél több alkalommal is nyújtható

9/B. §

9/C. §

9/D. § (1) A képviselő-testület beiskolázási támogatást nyújthat jövedelmétől függetlenül

  • a) a nappali tagozaton tanulmányokat folytató középiskolai tanulónak (beleértve a 6 és a 8 osztályos gimnáziumba járó tanulót is).
  • b) a nappali tagozaton tanulmányokat folytató főiskolai vagy egyetemi hallgatóknak.

(2) A beiskolázási támogatás évente egy alkalommal adható, melynek összege az (1) bekezdés a) pontja esetében 20.000,-Ft/tanuló, b) pontja esetében 30.000,-Ft/ tanuló.

(3) A támogatás iránti kérelem benyújtási határideje minden év február 1. napjától március 31. napjáig terjedő időszak.

(4) A beiskolázási támogatás iránti kérelem mellé csatolni kell az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról.

(5) Nem jár támogatás annak a tanulónak, aki az első félévben 50 vagy azt meghaladó igazolatlan óra hiányzással rendelkezik.

IV. FEJEZET

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet 2015.03.01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 11/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 17/2014.(XII.2.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

rendkívüli települési támogatás megállapítására

I. KÉRELMEZŐ ADATAI
Neve:……………………………………………………………………………………...................
Születési neve:………………………………………………………………………......................
Anyja neve:……………………………………………………………………………....................
Születési helye, ideje (év, hó, nap):……………………………………………………................
Lakóhelye:………………………………………………………………………………..................
Tartózkodási helye:……………………………………………………………………..................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele:………………………………………………….............
Állampolgársága:……………………………………………………………………….................
A kérelmező családi körülménye:
- egyedülálló
- nem egyedülálló

II. A KÉRELMEZŐ CSALÁDJÁBAN ÉLŐ KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK ADATAI
A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastársára/élettársára vonatkozó adatok:
Neve:…………………………………………………………………………………......…
Születési neve:………………………………………………………………………........
Anyja neve:……………………………………………………………..........……………
Születési helye, ideje (év, hónap, nap):……………………………………....…………
Lakóhelye:…………………………………………………………………………......……
Tartózkodási helye:…………………………………………………………………………
Társadalombiztosítási Azonosító Jele:……………………………………………………
A kérelmező családjában, a kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók
száma: …….. fő

A

B

C

D

E

1

Közeli hozzátartozó neve (születési neve)

Anyja neve

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

Családi Kapcsolat megnevezése

2

3

4

5

6

III. A KÉRELMEZŐ LAKÁSKÖRÜLMÉNYEI
A lakás alapterülete: …….m2
A lakáshasználati jogcím: tulajdonos, haszonélvező, főbérlő, albérlő, bérlőtárs, eltartó,
szívességi használó, ágybérlő, élettárs, családtag
A lakás komfortfokozata: összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfortnélküli

IV. A KÉRELEM INDOKLÁSA
............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Kelt: ……………….., ……………év…………….hó……………nap
………………………………..
kérelmező

2. melléklet a 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

települési temetési támogatás megállapításához

I. KÉRELMEZŐ ADATAI
Név: ……………………………………………………………………………………..
Születési név: ……………………………………………………………………………
Anyja neve: ……………………………………………………………………………..
Szül.-i idő, hely: ………………………………………………………………………...
Állandó lakcím: …………………………………………………………………………
Személyi igazolvány száma: …………………………………………………………....

II. AZ ELHUNYT ADATAI
(Halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát csatolni kell!)
Név:……………………………………………………………………………………...
Halálozásának helye és ideje: …………………………………………………..............
Volt állandó lakhelye: …………………………………………………………………..
Temetéssel járó költségek: ……………………………………………………………...
(Temetési számlát csatolni kell!)

III. A KÉRELEM INDOKLÁSA
......................................................................................................................................
....................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam szolgáltatott adatok a
valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat, valamint a kérelemben szereplő személyek személyes adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából kezeljék.
Kelt: ……………….., …………..év………….hó……………nap
……………………………………
kérelmező aláírása


[1] Az önkormányzati rendeletet az Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 17. napjával.