Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 14/2017 (XI.23.) Önkormányzati Rendelete

a szociálisan rászoruló felsőoktatási hallgatók Bursa Hungarica ösztöndíj rendszerben történő támogatásokról

Hatályos: 2021. 10. 13- 2022. 09. 30

Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 14/2017 (XI.23.) Önkormányzati Rendelete

a szociálisan rászoruló felsőoktatási hallgatók Bursa Hungarica ösztöndíj rendszerben történő támogatásokról

2021.10.13.

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet rendeli el:

1. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja, hogy a hallgatónak adományozott szociális ösztöndíjjal segítse a szociálisan hátrányos helyzetű, felsőoktatási képzésben részt vevő Alsóvadász Községben állandó lakóhellyel rendelkező fiatalok felsőfokú tanulmányainak eredményes befejezését.

(2) Az adott évi Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati rendszerről szóló szerződési feltételeket elfogadva, a rendszerhez való csatlakozásról Nyilatkozatot bocsát ki és megküldi az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részére.

A rendelet hatálya

2. § Alsóvadász Község Önkormányzata, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az önkormányzat területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási intézményben („A” típus) és a felsőfokú tanulmányokat kezdeni kívánó („B” típus) nappali tagozaton tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

A támogatás formája

3. § (1)1 Az ösztöndíj összege 20.000.-Ft/hó/fő.

(2) A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

A pályázat benyújtása

4. § (1) A pályázatok benyújtása minden éven az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben rögzített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatok benyújtásának helye mindenkor az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltsége (3811 Alsóvadász, Fő út 63).

(2) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.

(3) Az Önkormányzat köteles gondoskodni a pályázati kiírás megfelelő időben történő közzétételéről.

A jogosultság feltételei

5. § (1) Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:

a) aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,

b) aki a Hivatalba a pályázatát határidőre benyújtotta, és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta

c)2 ahol a pályázó háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum tízszeresét.

(2) A jogosultság elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:

a) Az EPER Bursa rendszerben kitöltött pályázati űrlap aláírva

b) a felső/középfokú oktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz

c) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolásait.

Az ösztöndíjpályázatok elbírálása

6. § (1) Az ösztöndíjpályázatokat a képviselő-testület a beadási határidőt követő első képviselő-testületi ülésén bírálja el.

(2) A döntéséről írásban értesíti a pályázókat. A pályázók személyükre vonatkozó döntést, a döntés nyilvánosságra hozatalát követő 30 napig a Kirendeltségen (3811 Alsóvadász, Fő út 63.) ügyfélfogadási időben megtekinthetik.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

(1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 12/2014 (XI.14.) Önkormányzati Rendelete és a 15/2008. (XI.5.) önkormányzati rendelete.

1

A 3. § (1) bekezdése az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdés c) pontját az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.