Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2018 (IX.5.) Önkormányzati Rendelete

A HELYI TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉS SZABÁLYAIRÓL

Hatályos: 2023. 02. 25

Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2018 (IX.5.) Önkormányzati Rendelete

A HELYI TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉS SZABÁLYAIRÓL

2023.02.25.

Alsóvadász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

I. Fejezet: Általános rendelkezések

1. § I. A rendelet célja

A tisztességes temetéshez való jog, bármely megkülönböztetésre tekintet nélkül mindenkit megillet. E rendelet célja az, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében, szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

2. §2 (1)3 A rendelet hatálya kiterjed Alsóvadász község közigazgatási területén működő köztemetőkre (593, 594, 371 hrsz) és egyéb temetőre - ide értve a jövőben létesülő temető(ke)t is - valamint az ezek fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, illetve arra, akire nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

(2) Alsóvadász község közigazgatási területén e rendelet megalkotásakor köztemető működik:

a) Alsóvadász Belterület 593 és 594. helyrajzi számokon és

b) Alsóvadász Belterület 371 helyrajzi szám alatt.

(3)4 A temető(k) fenntartója és tulajdonosa: Alsóvadász Község Önkormányzata. Új temetőt létesíteni csak a temetőkről és a temetkezésről szóló 199. évi LXIII: törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TeR. ) ezzel kapcsolatos szabályainak betartásával, köztemetőt lezárni, továbbá megszüntetni csak a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: TTv.) és a TeR.előírásai szerint lehet.

(4) E rendeletnek a köztemetőkkel kapcsolatos rendelkezéseit az egyéb - később létesítendő - temetők működtetése során is alkalmazni kell.

II. Fejezet: A temető használatának és igénybevételének szabályai

3. § A köztemető fenntartása és üzemeltetése

(1) A Köztemető üzemeltetéséről Alsóvadász Község Önkormányzata temető gondnok alkalmazásával gondoskodik.

(2) A feladat ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(3) A köztemetőt üzemeltető kötelezettségei:

a) Betartja és betartatja a temető rendjét;

b) Naprakészen vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyvet és a sírboltkönyvet;

c) Tájékoztatja a temetőlátogatókat;

d) Biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit

e) Biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, tárolók és hűtő használatát azok karbantartását;

f) Biztosítja a köztemető és a ravatalozó nyitását, zárását;

g) Elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság-mentesítését, hó-eltakarítását;

h) Szociális temetés esetén biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket.

4. §

A köztemető

(1) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.
(2) A köztemető területe - ideértve a parcellákat és sírhelyeket is - és létesítményei feletti rendelkezési jog még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés sem köthető. A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik. A temető tulajdonosa: Alsóvadász Község Önkormányzat. Fenntartásáról a helyi önkormányzat gondoskodik.
(3) Az üzemeltető által a köztemetőn belül biztosított, a TeTv. 40. §-ban felsorolt szolgáltatások igénybevétele más temetkezési szolgáltatók számára kötelező.
(4) A köztemető üzemeltetője megbízás alapján jogosult a sírok ápolására, díszítésére vállalkozni térítés ellenében.
(5) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot, sem az üzemeltetőt nem terheli.

5. § A köztemető rendje

(1) A köztemető üzemeltetője a temető rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával köteles eljárni:

a) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temetőn belül jól látható helyen ki kell függeszteni.

b) A temetőben csak a sírok, síremlékek stb. díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad kitenni.
c) A temetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő-hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállíttatásáról legalább havonta gondoskodni kell.
d) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általa okozott károkért a felügyelő tartozik felelősséggel.
e) A temetőbe állatokat bevinni tilos. E szabály alól a speciálisan kiképzett ebek (vakvezető és segítő kutyák) kivételt képeznek.
f) A temetőben végzendő minden munka elvégzéséhez – a sírgondozás kivételével - a temető üzemeltetője adhat engedélyt.
g) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra, vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett olyan örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 m-nél, s a szomszédos sírhelyeket nem zavarja. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.
(2) A köztemetőben végzendő minden munkát - kivéve a sírok gondozását - be kell jelenteni temető üzemeltetőjének.
(3) Az önkormányzat a temető és a ravatalozó rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket biztosítja, továbbá ingyen vízvételi lehetőséget biztosít a sírok gondozásához.
(4) A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, ne járjon károkozással.
(5) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott sírhelyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani. A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig/sírboltig tartó terület, út fele.
(6) A köztemető március 01. – november 1. közötti időszakban 8.00 – 20.00 óráig, november 2.- február 28. közötti időszakban 9.00-17.00 óráig van nyitva.
(7) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

6. § A temetkezési helyek kialakításának szabályai

(1) A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját – figyelemmel a TeTv. és a TeR. Ide vonatkozó előírásaira is - „temetőrendezési tervben" kell meghatározni. A terv vázrajzot tartalmaz, amelyen a temető egyes területei azonosíthatóak. A tervet az üzemeltető javaslata alapján a tulajdonos készítteti el. Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

(2) A temetőben a jelen rendelet függelékeként nyilvántartott és a temetőbejáratnál is kifüggesztett vázrajz szerint kialakított temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni.

(3) A temetési helyek méretük és az eltemethető személyek száma szerint a következők:

Sírhely hossza cm szélessége cm mélysége cm Járda max.cm
Egyes sírhely 210 100 200 80
Egyes mélyített 210 100 230 80
Dupla sírhely 210 200 200 80
Dupla mélyített 210 200 230 80
Urnasírhely (egyes) 80 60 80-160 80
Egyes mélyített és dupla mélyített sírhely esetében biztosítani kell, hogy a rátemetendő koporsó alja 160 cm mélyre kerüljön a mélyített sírhely esetében.
Urnasírhely a benne elhelyezendő urnák számától – maximum 4 urna - függően növelhető maximum a 150 cm x 100 cm területméretig.
Sírbolt (kripta) hossza cm szélessége cm mélysége cm Járda max.cm
Kettő koporsóra 250 200 200 80
Négy koporsóra 250 220 230 80
Hat koporsóra 250 220 270 80
(4) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm, a sírboltoknál 80 cm. A már meglévő sírok esetében adott távolságokat ezzel egyenértékűnek tekintjük.
(5) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető. Az így elhelyezett urnák esetében az urnasírhely megváltására vonatkozó szabályok az irányadóak.
(6) Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építhető.

7. § Síremlék állítása

(1) Síremléket csak nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

8. § A temetési helyek használati ideje és megváltási díja

(1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

a) Sírhely megváltása esetén a rendelkezési jogosultság 25 évre szól.

b) Urnasírhely megváltása esetén a rendelkezési jogosultság 10 évre szól.

c)5 Sírbolt megváltása esetén a rendelkezési jogosultság 60 évre szól.

(2) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A fizetendő díjtételeket a rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(4) A temetési hely újból megváltható. Az újbóli megváltás idején érvényes időtartamra és díjért, a rendelkezésre jogosult, vagy annak leszármazója, örököse által újból megváltható. Újbóli megváltás legkorábban a lejárati időt megelőzően 5 éven belül lehetséges. Ebben az esetben az újra megváltás időtartamának számítása a lejárati idő végétől indul.

(5) Kettős sírhely esetén a rendelkezési jog az utolsó rátemetés napjától számított 25 év. Ha az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(6) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest-maradványokat, (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(7) A rokoni háttér nélküli, elhagyott, gondozatlan sírok esetében a sírhasználati idő lejárta után a sírhelyeket akkor lehet újra értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónap időtartamon belül legalább kétszer helyben szokásos módon, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé, és a sírokat a hirdetményben megjelölt határidő leteltéig nem váltja meg újra senki.

(8) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek a fenntartótól kell kérnie. A temetési szándékot a megváltott temetkezési helyek igénybevételekor is mindenkor be kell jelenteni a fenntartónak. Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitás, temetési hely felbontási szándékot.

9. § Díszsírhely és művészeti értéket képviselő síremlék

(1) A művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá a község életében jelentős szerepet játszó személyiségek sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a képviselő-testület gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe, a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett, az elhalt özvegye, illetve követlen fel- és lemenő hozzátartozók is eltemethetőek.

(4) A díszsírhely gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, ennek hiányában az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) Díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

10. § A temetőhasználat szabályai

(1) A temetőhasználatért a temetkezési szolgáltatást és a temetőben üzletszerű tevékenységet végző vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezete temető fenntartási díjat köteles fizetni.

(2) A díjat a tervezett, illetve a temetési hely igénybevételének bejelentésekor a fenntartó részére kell megfizetni. A befizetésről szóló bizonylatot a munka megkezdése előtt a temetőgondoknak be kell mutatni.

(3) A temető fenntartási hozzájárulási díjakat a 2. számú melléklet tartalmazza.

11. § A temetésre vonatkozó szabályok

(1) Ravatalozás a ravatalozóban, vagy a hozzátartozó kérésére a ravatalozó előtti téren történik. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet. A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(3) A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

(4) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Eben az esetben biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében se tartózkodjon senki.

(5) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(6) A halott-szállítás, a temetések, az újratemetések, a sír- és urna-nyitások során be kell tartani a TeR. vonatkozó szabályait.

(7) A temetéssel kapcsolatos mindennemű szolgáltatás a kegyeleti előírások szigorú betartásával végezhető.

12. § A temetői kötelező nyilvántartások vezetése

(1) A TeTv. és a TeR. Előírásai szerint kötelező nyilvántartások vezetésén túl az üzemeltetőnek külön nyilvántartást kell vezetnie azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

III. Fejezet

Vegyes rendelkezések

13. § (1) A Köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellenőrzését a Szikszói Járási Hivatal látja el.

Záró rendelkezések

14. §

1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben A temetőkről és a temetkezésről szóló, a 2013. évi CXXXVIII. Törvénnyel módosított 1999.évi XLIII. törvény, és az annak végrehajtásáról szóló, 380/2013,(X.25.) Korm. rendelettel módosított 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.
2. E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, amellyel egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat 7/2001. (II.26.) és a 7/2012.(V.31.) számú önkormányzati rendelete.
3. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. függelék

2. függelék

1

A bevezetője az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. § a) pont, 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 2. §-t az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § (1) bekezdése az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdése az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 8. § (1) bekezdés c) pontja az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

Az 1. melléklet az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. melléklet az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 3. melléklet az Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.