Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 9/2018 (XI.21.) Önkormányzati Rendelete

A PARKOLÓHELY BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG ELŐSEGÍTÉSÉRŐL

Hatályos: 2019. 01. 22

Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 9/2018 (XI.21.) Önkormányzati Rendelete

A PARKOLÓHELY BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG ELŐSEGÍTÉSÉRŐL

2019.01.22.

az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Alsóvadász közigazgatási területén a vonatkozó központi és helyi jogszabályok előírásainak figyelembevételével megállapítsa a gépjármű parkolóhelyek építésének, valamint a parkolóhelyek megváltásának szabályait.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Beépítésre szánt terület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint beépítésre szánt terület.

(2) Parkolóhely-megváltási alapdíj: egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, e rendeletben meghatározott pénzösszeg.

(3) Parkolóhely-megváltási díj: a parkolóhely-megváltási alapdíj és a szükséges parkolóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.

(4) Szükséges parkolóhelyek száma: OTÉK szerint

3. A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (a továbbiakban: építtető), aki Alsóvadász község közigazgatási határán belül a beépítésre szánt területen:

(1) új építményt szándékozik létesíteni, meglévő építményt szándékozik bővíteni (építési engedélyezési eljárás),

(2) meglévő építményt szándékozik átalakítani, rendeltetését megváltoztatni (településképi bejelentési eljárás).

4. Parkolóhely biztosításának módjai

4. § (1) Az OTÉK által meghatározott számú parkolóhelyet elsősorban az építés, a bővítés, az átalakítás, valamint a rendeltetésváltozással érintett telken (a továbbiakban: a telken) kell biztosítani

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően az előírt számú parkolóhely az alábbiak szerint is biztosítható:

a) közterület közlekedésre szánt területe egy részének, közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával,

b) más telken, parkolóban való kialakítással,

c) megváltási díj megfizetésével.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott módon történő parkolóhely biztosítására kizárólag akkor van lehetőség, ha az előírt számú parkolóhely kialakítása műszaki okokból a telken nem, vagy csak részben biztosítható.

(4) A kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikket értékesítő, 300 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű üzlet esetében a parkolóhely-szükséglet biztosítására a telken kívül kizárólag

a) közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával,
b) más telken parkolóban, parkolóházban való kialakítással
a telekhatártól mért legfeljebb 50 m-en belüli elhelyezéssel, kiépítéssel van lehetőség.
(5) A parkolóhely helyszínének meghatározásához az út kezelőjének jóváhagyását be kell szerezni

5. A közterületi parkolóhely, valamint közforgalom céljára

átadott magánút területe egy részének felhasználásával kialakított parkolóhely kiépítésére vonatkozó szabályok

5. § (1) A parkoló kialakításával kapcsolatos, 3. § a) és b) pontjában meghatározott eljárás során a közterületen, valamint közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával létesítendő parkolók megvalósításának tervezetét – Alsóvadász község Helyi Építési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) figyelembevételével – az építtetőnek egyeztetetni kell Alsóvadász Község Önkormányzatával és az erről szóló jegyzőkönyvet a kérelemhez kell csatolni.

(2) A parkolóhely kiépítéséről az építtető saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A létesítmény használatbavételi engedélykérelméhez be kell csatolni a parkoló forgalomba helyezéséről szóló engedélyt.

(4) A parkolóhely-biztosítási kötelezettség nem teljesíthető közterület közlekedésre szánt területe egy részének, valamint a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének kiépítésével az alábbi esetekben:

a) autószerelő-műhely, autókereskedés létesítésénél,

(5) A gépjármű elhelyezési kötelezettség megváltása és az előírt számú gépjárműtárolók közterületen, valamint közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával történő megépítése nem keletkeztet kizárólagos használati jogot az építtető számára.

(6) Az építtető által a közterületen kiépített parkoló a továbbiakban közparkolóként funkcionál, az Önkormányzat kizárólag ennek fenntartásáról gondoskodik.

6. Más telken parkolóban való parkoló kialakítására

vonatkozó szabályok

6. § Más telken, parkolóban való parkolóhely biztosítására akkor van mód, ha az építtető hitelt érdemlően igazolja:

(1) a telek tulajdonosának hozzájárulását a területe egy részének felhasználására,

(2) az út kezelőjének a parkolóhely céljára történő felhasználáshoz való hozzájárulását.

7. A parkolóhely-megváltási díjra vonatkozó szabályok

7. § (1) Az előírt számú parkolóhely – amennyiben a szükséges parkolóhely műszaki okokból az érintett telken nem építhető meg – egyszeri megváltási díj megfizetése mellett az önkormányzattal kötött megállapodás alapján megváltható.

(2) A parkolóhely-biztosítási kötelezettség nem teljesíthető a megváltási díj megfizetésével az alábbi esetekben:

a) autószerelő műhely, autókereskedés létesítéséhez előírt parkolóhelyek biztosításánál,

b) kereskedelmi és szolgáltató célú üzletek – beleértve a pénzintézeteket is – feltöltését szolgáló rakodóhely céljára,

c) 100 fő fölötti befogadóképességű vendéglátó-helyek létesítéséhez előírt parkolóhelyek biztosításánál,

d) szálláshelyek építéséhez előírt parkolóhelyeknél,

e) a kereskedelmi szolgáltató területen (Gksz jelű építési övezet) 10 parkolóhely felett.

(3) A megváltási alapdíj parkolóhelyenként 20.000,- Ft, amely Általános Forgalmi Adó mentes.

(4) Önkormányzati intézmény esetében, az önkormányzat tulajdonát képező közterületen kialakítandó parkolóhely alapdíja díjmentes.

8. A megváltás módja

8. § (1) A parkolóhely megváltására irányuló eljárás a parkolóhely létesítésére kötelezett kérelmére indul.

(2) A megváltási kérelmet írásban – személyesen vagy postai úton – vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvénynek megfelelő módon, a polgármesternek kell címezni és az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltségéhez kell benyújtani.

(3) A parkolóhely létesítésére kötelezettnek a kérelemben parkolóhely-számítással alátámasztottan nyilatkoznia kell arról, hogy a megváltani kívánt parkolóhelyek mennyisége megegyezik az engedélyezési eljárásban előírt parkolóhelyek számával.

(4) A parkolóhelyek megváltásáról szóló megállapodást Alsóvadász Község Önkormányzata nevében a polgármester köti meg és az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltsége tartja nyilván.

(5) Építési engedélyhez kötött tevékenységek esetén a parkolóhely megváltásáról szóló megállapodást az építési engedélykérelemhez, a befizetés tényének igazolását pedig a használatba vételi engedélykérelemhez kell csatolni.

(6) Nem építési engedélyhez kötött tevékenységek (átalakítás, rendeltetésváltozás) esetén a parkolóhely-megváltásról szóló megállapodást és a befizetés tényének igazolását a kérelemhez kell csatolni.

(7) Amennyiben az építési engedélyköteles beruházás vagy meglévő építmény bővítése, átalakítása, rendeltetésének változása parkolóhelyek megszüntetését eredményezi, úgy az építtetőnek ezek helyett az előírt parkolóhely-szükségleten túlmenően az építési telken a megszűntekkel azonos számú parkolóhelyet kell létesítenie vagy azokat meg kell váltania.

(8) A megváltási díjat egy összegben kell megfizetni, részletfizetésre nincs lehetőség.

(9) A befizetett megváltási díjat az Önkormányzat a meglévő közparkolók fenntartására fordítja.

9. A megváltási díj felhasználása

9. § (1) Az önkormányzat éves költségvetésének tartalmaznia kell az előző évben parkolóhely-megváltási díjakból befolyt összeget és a tárgyévben, valamint a tárgyévet követő évben megvalósítani kívánt közterületi parkolóhelyek felújításának helyét és előirányzatát.

(2) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során oly módon változik, hogy annak az előírtak szerinti parkolóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.

(3) Meghiúsult építés, bővítés, átalakítás, rendeltetésváltozás esetén a megváltásról kötött megállapodás megszűnik. A parkolóhely-létesítésre kötelezett a befizetett összeget - a kivitelezés neki fel nem róható okból való ellehetetlenülése esetén - visszaigényelheti.

(4) A visszaigénylés iránti kérelmet írásban – személyesen vagy postai úton – vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvénynek megfelelő módon az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltségéhez lehet benyújtani.

10. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a 2018. november 22-én lép hatályba.