Alsóvadász község Önkormányzata képviselő-testületének 9/2020 (X.13.) Önkormányzati Rendelete

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020. (X.13.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 14- 2021. 04. 14

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020. (X.13.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól


Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések

1. §

A rendelet hatálya kiterjed Alsóvadász község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. §

(1) A támogatás forrása a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. mellékletének I. 8. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcímen Alsóvadász Község Önkormányzata részére megállapított 11.135.360.- Ft támogatás.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából származó költségek megfizetését.

(3) Az önkormányzat vállalja továbbá, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

  1. Részletes szabályok

3. §

(1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként téli fűtésproblémák enyhítésére tűzifát biztosíthat azon szociálisan rászorulók részére, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum hétszeresét, 199.500.- Ft-ot.

(2) Az elbírálás során előnyt élveznek azok, akik

a) aktív korúak ellátására jogosultak,

b) időskorúak járadékában vagy rokkantsági járadékban részesül,

c) gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, szóló törvényben szabályozott hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek,

d) közfoglalkoztatott.

(3) Kivételes méltánylást érdemlő esetben a képviselő-testület megállapíthat szociális célú tűzifa juttatást.

(4) A jövedelemszámításnál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltakra.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra vonatkozóan csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(6) Amennyiben egy lakott ingatlan vonatkozásában több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelmek beérkezésének sorrendjét és a feltételrendszert figyelembe véve történik.

4. §

(1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, család, aki életvitelszerűen olyan lakásban lakik, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra.

(3) A szociális tűzifa más részére át nem adható, el nem idegeníthető. E feltétel tudomásul vételéről a támogatott személy a kérelem benyújtásakor, de legkésőbb a támogatott tüzelő átvételekor köteles nyilatkozni.

(4) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, az 2 évig kizárásra kerül a szociális célú tűzifa támogatásból.

5. §

(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul.

(2) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelmeket a szükséges igazolások csatolásával 2020. november 13. napján 12 óráig lehet benyújtani az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltségén (3811 Alsóvadász, Fő utca 63.) ügyfélfogadási időben. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Az elbírálás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2020. december 31. napjáig dönt.

(5) Az egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 m3 lehet.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

3. Záró rendelkezések

6. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatályát veszti 2021. április 15-én.


Szemán János                                                    Kőrösiné Dr. Mező Anetta

polgármester                                                                   jegyző