Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 09. 17- 2021. 09. 17

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátás helyi szabályairól

Alsóvadász Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a. pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdése, 25. § (3) bekezdés b) pontja, 32. § (1) bekezdés b) pontja, 32. § (3) bekezdése, 45. §, 48. §, 62. § (2), 92. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Alsóvadász közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott személyekre terjed ki.

Eljárási rendelkezések

2. § (1) A rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekre az Szt. szabályai az irányadók.

(2) Az Szt-ben és az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket minden esetben az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltségén (3811 Alsóvadász, Fő utca 63.) kell benyújtani az e célra rendszeresített igénylőlapon a rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt.

(3) Az e rendeletben szabályozott támogatásokat igénylők szociális, vagyoni körülményeinek, valamint egészségi állapotának megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, továbbá háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető.

(4) Települési támogatáshoz csatolni kell: betegség esetén orvosi igazolást a betegségről, a gyógyszerköltségről, fekvőbeteg intézmény igazolását, elemi kár esetén a szakhatósági véleményt, lopás esetén a feljelentésről szóló igazolást.

(5) A gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez irányuló kérelemhez csatolni kell a szakorvosi, valamint a gyógyászati segédeszköz beszerzési árára vonatkozó igazolásokat.

(6) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatáshoz az eredeti temetési számlát és eredeti anyakönyvi kivonatot be kell mutatni.

(7) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele azonos lakásban élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozói személyi adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó igazolásokat, nyilatkozatokat benyújtani.

(8) Egyedülálló kérelmező esetén igazolni kell a válás tényét: anyakönyvi kivonattal, válóperi végzéssel, különélés tényét két tanú által ellenjegyzett, büntető jogi felelősségre tett nyilatkozattal és az új lakcímet igazoló okirattal.

(9) Az e rendeletben megállapított települési támogatás kifizetése házipénztárból történik a megállapítást követően, ügyfélfogadási időben.

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások

3. § (1) Alsóvadász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) által nyújtott szociális rászorultságtól függő támogatások:

  • a) rendkívüli települési támogatás
  • b) rendszeres települési támogatás
  • c) köztemetés
  • d) beiskolázási támogatás

(2) Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

  • a) étkeztetés
  • b) gyermekjóléti szolgálat, családsegítés
  • c) házi segítségnyújtás
  • d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

(3) A szociális hatásköröket a (4)–(5) bekezdés kivételével a képviselő testület gyakorolja

(4) A Képviselő-testület az alább felsorolt hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza:

  • a) étkeztetés biztosítása
  • b) köztemetés elrendelése, valamint szociális rászorultság esetén a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés
  • c) települési temetési támogatás
  • d) iskolakezdési támogatás
  • e) a 4.§ (3) bekezdésében meghatározott esetekben a települési támogatás megállapítása

(5) A Képviselő-testület a rendkívüli települési támogatások közül a rendkívüli támogatás megállapításának hatáskörét a Szociális Bizottságra ruházza át.

II. FEJEZET Pénzbeli és természetbeni ellátások

Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) Az Önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) A rendkívüli települési támogatási kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3) A Képviselő-testület két ülése között érkezett, soron kívüli elbírálást igénylő, kérelmekről a polgármester dönt.

  • a) Soron kívüli elbírálást igénylő élethelyzetnek minősül: baleset, súlyos betegség, haláleset, elemi csapás,
  • b) A polgármester a megállapított rendkívüli települési támogatásról a testületet a soron következő ülésen tájékoztatja a testületet.

(4) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azokat a személyeket, akik önmaguk illetve családjuk átmeneti létfenntartásáról az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott, alkalmanként jelentkező többletkiadás miatt, más módon nem tudnak gondoskodni és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hatszorosát, egyedül élő esetén a tizszeresét és nem rendelkeznek az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal.

(5) Méltánylást érdemlő esetekben – elemi kár, betegség – a (4) bekezdésben meghatározotthoz képest magasabb jövedelemmel rendelkezőket is részesítheti rendkívüli települési támogatásban a Képviselő-testület.

(6) Rendkívüli települési támogatás nyújtható

  • a) tüzelőre
  • b) gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre
  • c) kórházi kezelésre, kezeléssel összefüggő utazási költségre
  • d) élelmiszerre
  • e) ruhaneműre
  • f) a megélhetést veszélyeztető, előre nem tervezhető többletkiadásokra
  • g) temetési költségekre
  • h) gyermekintézmények étkezési térítési díjának megfizetésére,

(7) A rendkívüli települési támogatás legkisebb összege alkalmanként 5.000.- Ft, legmagasabb összege alkalmanként legfeljebb 50.000.- Ft, elemi kár bekövetkezésekor, a kár nagyságától függően maximum 150.000- Ft.

(8) A rendkívüli települési támogatás természetben nyújtott támogatásként is adható, kiadható részben vagy egészben vásárlási utalvány formájában is, illetve az igénylő költségeinek közvetlen átvállalásával, az intézményi térítési díj megfizetésével történhet.

(9) A Képviselő-testület – egységes mértékben – a 60. év feletti lakosok részére évente egyszer pénzbeli vagy természetbeni formában (utalvány) támogatást nyújt.

  • a) Támogatásra jogosult minden alsóvadászi bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki a tárgyév december 31. napjáig a 60. életévét betölti, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.
  • b) A támogatás éves összege a mindenkori költségvetési rendeletben kerül meghatározásra.
  • c) A támogatás megállapítása hivatalból történik. A jogosultak körét a helyi népesség-nyilvántartás adatai és a benyújtott jövedelemigazolások alapján kell megállapítani.

Rendszeres települési támogatás

5. § (1) A Képviselő-testület a lakókörnyezet rendben tartása céljából, a lakhatással összefüggésben keletkezett hulladék megfelelő kezelése érdekében, természetbeni támogatásban részesíti a településen életvitelszerűen élő azon lakosokat, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

  • a) A támogatás ingatlan használatához kapcsolódik, nem személyhez kötött ellátási forma.
  • b) A támogatás mértéke: az ingatlan használat után keletkező havi rendszeres kommunális vegyes, szelektív és zöldhulladék hulladékszállítási költség 100%-a, hulladék fajtánként egy-egy darab edényzet ürítési költsége.
  • c) A támogatás formája: a mindenkori szilárd hulladékszállítást ellátó szolgáltató a lakossági szilárd hulladékszállítással kapcsolatban keletkezett lakossági fizetési kötelezettséget havonta egyszeri, Alsóvadász Község Önkormányzata fizető fél részére, egyösszegű számla kiállításával számlázza ki, melyen feltüntetett fizetési kötelezettségnek az Önkormányzat átutalással tesz eleget.

(2) Az Önkormányzat a közkutakat biztosítja azok részére, akik szociális rászorultság miatt a vezetékes ivóvizet lakásaikba nem tudják bevezetni és családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(3) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletben foglalt keret erejéig szociális rászorultság alapján természetbeni támogatást nyújt alapvető élelmiszercsomag formájában az arra jogosult családoknak, amennyiben a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

  • a) A jogosultak köre a helyi népesség nyilvántartás adatai és a jövedelemigazolások alapján kerül meghatározásra.
  • b) A támogatás évente maximum kétszer nyújtható.

(4) A képviselő-testület beiskolázási támogatást nyújt az alábbiak szerint azon családok részére, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét

  • a) a nappali tagozaton tanulmányokat folytató középiskolai tanuló jogán (beleértve a 6 és a 8 osztályos gimnáziumba járó tanulót is)
  • b) a nappali tagozaton tanulmányokat folytató főiskolai vagy egyetemi hallgatóknak
  • c) A beiskolázási támogatás évente egy alkalommal adható, melynek összege az (4) bekezdés a) pontja esetében 20.000,-Ft/tanuló, b) pontja esetében 30.000,-Ft/ tanuló
  • d) A támogatás iránti kérelem benyújtási határideje minden év február 1. napjától március 31. napjáig terjedő időszak.
  • e) A beiskolázási támogatás iránti kérelem mellé csatolni kell az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról és az előző félév igazolatlan hiányzásairól
  • f) Nem jár támogatás annak a tanulónak, aki az első félévben 50 vagy azt meghaladó igazolatlan óra hiányzással rendelkezik.

Temetési támogatás

6. § (1) Települési támogatás elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként állapítható meg azzal, hogy ilyen célú kérelem benyújtása esetén a 4. § rendelkezéseit az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:

  • a) A temetési támogatás az eltemettetőt illeti meg.
  • b) A temetési támogatás mértéke 30.000.- Ft, amennyiben a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.
  • c) A temetési támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon ( 2. melléklet) lehet igényelni.

(2) A temetési támogatásról - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben - a polgármester dönt.

  • a) A temetési támogatás kifizetése pénztárból, a határozat meghozatalát követően, azonnal történik.
  • b) Az eredeti halotti anyakönyvi kivonatra rá kell vezetni a kifizetett temetési támogatás összegét.

Köztemetés

7. § (1) A köztemetés elrendeléséről - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben - a polgármester dönt.

(2) A közköltségen történő eltemetésnél a helyben szokásos legolcsóbb temetési szertartást kell biztosítani, az elhalt felekezeti hovatartozása figyelembevételével. A köztemetés költsége maximum 150.000.- Ft-ig terjedhet.

(3) A polgármester egyedi esetekben kérheti az egyházak térítésmentes közreműködését a temetési szertartások lebonyolításához.

(4) Különös méltánylást érdemlő esetben az eltemettetésre köteles személy részben vagy egészben a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíthető.

(5) Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül, ha az eltemettetésre köteles személy

  • a) hajléktalan,
  • b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(6) Az eltemettetésre köteles személy kérelmére a köztemetés költségének megtérítésére részletfizetés engedélyezhető, ha az egyösszegű megfizetés a kötelezett létfenntartását súlyosan veszélyeztetné.

(7) Amennyiben az eltemettetésre köteles személy a törlesztő részlet megfizetését elmulasztja, a tartozás egy összegben válik esedékessé.

III. FEJEZET Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások

Étkeztetés

8. § (1) A Képviselő-testület a szociális alapszolgáltatások közül az étkeztetést önállóan biztosítja.

(2) A Képviselő-testület az Szt. 92. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások feltételeit, azok igénybevételének módját, valamint a fizetendő térítési díjak összegét a következők szerint állapítja meg:

(3) Étkeztetés lakásra szállítással azon személy részére biztosítható, aki 60. életévét betöltötte és/vagy rossz egészségi állapota, fogyatékossága miatt önmaga étkeztetéséről nem tud gondoskodni.

(4) Az egészségi állapotról kérelmező köteles a háziorvos igazolását becsatolni, mely tanúsítja, hogy önmaga és családja ellátására képtelen.

(5) Az ellátás iránti igényt az Alsóvadászi Napsugár Óvoda és Konyhán beszerezhető formanyomtatványon, vagy ugyanott helyben szóban lehet benyújtani, csatolni szükséges a jövedelem igazolást.

(6) A térítési díjak összegét a 3. melléklet tartalmazza.

Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások

9. § A Képviselő-testület az alábbi szociális szolgáltatásokat a Szikszói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ (3800 Szikszó, Rákóczi út 60.) közreműködésével biztosítja:

  • a) házi segítségnyújtás
  • b) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
  • c) családsegítés
  • d) gyermekjóléti szolgálat

10. § Hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet.

11. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) A 10. § 2021. szeptember 17-én lép hatályba.

1. melléklet

Kérelem rendkívüli települési támogatás megállapítására

1. KÉRELMEZŐ ADATAI
Neve:……………………………………………………………………………………
Születési neve:……………………………………………………………………….....
Anyja neve:…………………………………………………………………………….
Születési helye, ideje (év, hó, nap):…………………………………………………….
Lakóhelye:………………………………………………………………………………
Tartózkodási helye:……………………………………………………………………..
Társadalombiztosítási Azonosító Jele:………………………………………………….
Állampolgársága:……………………………………………………………………….
Telefonszám (nem kötelező megadni):………………………………………………….
A kérelmező családi körülménye:
o egyedülálló
o nem egyedülálló

2. A KÉRELMEZŐ CSALÁDJÁBAN ÉLŐ KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK ADATAI
A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastársára/élettársára vonatkozó adatok:
Neve:……………………………………………………………………………………
Születési neve:………………………………………………………………………
Anyja neve:…………………………………………………………………………
Születési helye, ideje (év, hónap, nap):………………………………………………
Lakóhelye:………………………………………………………………………………
Tartózkodási helye:…………………………………………………………………………
Társadalombiztosítási Azonosító Jele:……………………………………………………
A kérelmező családjában, a kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók
száma: …….. fő

A

B

C

D

E

Közeli hozzátartozó neve
(születési neve)


Anyja neve

Születési helye,ideje (év, hónap, nap)

Társadalombiztosítási Azonosító
Jele

Családi kapcsolat
megnevezése

1

2

3

4

5

3. A KÉRELMEZŐ LAKÁSKÖRÜLMÉNYEI
A lakás alapterülete: …….m2
A lakáshasználati jogcím: tulajdonos, haszonélvező, főbérlő, albérlő, bérlőtárs, eltartó,
szívességi használó, ágybérlő, élettárs, családtag
A lakás komfortfokozata: összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfortnélküli

4. A KÉRELEM INDOKLÁSA
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………...
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Kelt: ……………….., 20………év…………….hó……………nap
................................………………………………..
kérelmező

2. melléklet

KÉRELEM Települési temetési támogatás megállapításához

1. KÉRELMEZŐ ADATAI
Név: ……………………………………………………………………………………..
Születési név: ……………………………………………………………………………
Anyja neve: ……………………………………………………………………………..
Szül.-i idő, hely: ………………………………………………………………………...
Állandó lakcím: …………………………………………………………………………
Személyi igazolvány száma: …………………………………………………………....

2. AZ ELHUNYT ADATAI
(Eredeti halotti anyakönyvi kivonatot csatolni kell!)
Név:……………………………………………………………………………………...
Halálozásának helye és ideje: …………………………………………………..............
Volt állandó lakhelye: …………………………………………………………………..
Temetéssel járó költségek: ……………………………………………………………...
(Temetési számlát csatolni kell!)

3. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam szolgáltatott adatok a
valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat, valamint a kérelemben szereplő személyek személyes adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából kezeljék.
Kelt: ……………….., 20…………..év………….hó……………nap
……………………………………
kérelmező aláírása

3. melléklet

Étkeztetés térítési díja

1. A szociális alapellátás keretében biztosított étkeztetés térítési díja: bruttó 440.- Ft/nap