Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat működéséről és mezőőri járulékról

Hatályos: 2022. 10. 01

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat működéséről és mezőőri járulékról

2022.10.01.

Alsóvadász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdésében, és a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a 19. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Alsóvadász község közigazgatási területéhez tartozó mezőgazdasági ingatlanokra, ide nem értve az erdőt, a halastavat, a védett természeti területet és értékeit.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésében jelölt földterületek földhasználóira és tulajdonosaira, akár természetes személyek, akár jogi személyiséggel rendelkező vagy nem rendelkező szervezetek.

A mezei őrszolgálat

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldek, zártkertek, mezőgazdasági ingatlanok őrzésére mezei őrszolgálatot létesít.

(2) Az Önkormányzat a mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszámát a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

(3) A mezőőr foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony alapján történik, a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A mezőőr feladatát a polgármester utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a megyei földművelésügyi hivatal és az illetékes rendőrkapitányság látja el, szoros együttműködésben a helyi polgárőrséggel és a környékbeli mezőőri szolgáltatást nyújtókkal.

(5) A mezőőr a munkája során a működési területén lévő vadásztársaságokkal, a polgárokkal és az egyéb civil szervezetekkel jó viszonyt alakít ki.

(6) A mezőőr gáz- és riasztófegyverrel, a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal, valamint szolgálati jelvénnyel ellátott formaruhában látja el szolgálatát.

A mezőőr feladatai

3. § (1) A mezőőr a működési területén jogosult és köteles a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 23. § (1) bekezdésében szabályozott feladatok ellátásán felül:

a) a működési területén észlelt környezetszennyezés ellen fellépni, a természet védelmére vonatkozó előírások betartását ellenőrizni,

b) a szolgálati naplót naponta vezetni.

(2) A mezőőr egyéb, nem feladatkörébe tartozó feladattal is megbízható a munkáltató utasítása alapján.

A mezőőri járulék

4. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit az Önkormányzat költségvetéséből, a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból fedezi, így a Képviselő-testület a mezőőri járulék mértékét 0,- forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a mezőőri járulék mértékét a költségvetés megalkotása során évente felülvizsgálja, figyelembe véve az előző évi egyenlegét

(3) Az Önkormányzat a mezei őrszolgálat működtetéséhez közcélú felajánlást elfogad.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.