Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 01- 2023. 04. 14

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2022.10.01.

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Alsóvadász község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § (1) A támogatás forrása a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. mellékletének II.2.2.1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcímen Alsóvadász Község Önkormányzata részére a BMÖGF/349-6/2022. számú támogatói okiratban megállapított 10.645.775.- Ft támogatás.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából származó költségek megfizetését.

(3) Az önkormányzat vállalja továbbá, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként téli fűtésproblémák enyhítésére tűzifát biztosíthat azon szociálisan rászorulók részére, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum tízszeresét.

(2) Az elbírálás során előnyt élveznek azok, akik

a) aktív korúak ellátására jogosultak,

b) időskorúak járadékában vagy rokkantsági járadékban részesül,

c) gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, szóló törvényben szabályozott hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek,

d) közfoglalkoztatásban dolgozók

e) nyugdíjasok

(3) Kivételes méltánylást érdemlő esetben az (5) bekezdésben foglaltakra tekintet nélkül a képviselő-testület megállapíthat szociális célú tűzifa juttatást.

(4) A jövedelemszámításnál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltakra.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra vonatkozóan csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Kivételt képeznek ez alól a rendezetlen helyrajzi számmal, házszámmal rendelkező ingatlanok, melyek lakosai - a bejelentkeztethetőség hiánya miatt - más ingatlanra vannak bejelentkezve, de életvitelszerűen a rendezetlen című ingatlanban élnek és a további jogosultsági feltételeknek megfelelnek.

(6) Amennyiben egy lakott ingatlan vonatkozásában több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelmek beérkezésének sorrendjét és a feltételrendszert figyelembe véve történik.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, család, aki életvitelszerűen olyan lakásban lakik, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra.

(3) A szociális tűzifa más részére át nem adható, el nem idegeníthető. E feltétel tudomásul vételéről a igénylő személy a kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.

(4) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, az 2 évig kizárásra kerül a szociális célú tűzifa támogatásból.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelmeket a szükséges igazolások csatolásával 2022. október 28. napján 12.00 óráig lehet benyújtani az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltségén (3811 Alsóvadász, Fő utca 63.) ügyfélfogadási időben. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Az elbírálás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2022. december 31. napjáig dönt.

(5) Egy kérelmező részére adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 m3 lehet.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja a 2. melléklet szerinti nyomtatványon.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. április 15-én hatályát veszti.

1. melléklet

Kérelem szociális célú tűzifa támogatás megállapításához

1. A kérelem benyújtási határideje: 2022. október 28. 1200 óra. A határidő jogvesztő!

1.1. Alulírott kérem, hogy részemre természetbeni juttatásként tűzifa támogatást megállapítani szíveskedjenek

1.2. A kérelmező adatai:

1.2.1. családi és utóneve: ...............................................................................................

1.2.2. születési neve: .....................................................................................................

1.2.3. anyja neve: _______________________________________________________________

1.2.4. születési helye, ideje (év, hó, nap): _____________________________________________

1.2.5. TAJ száma: _________________________________________________________________

1.2.6. állandó lakóhelye lakcímkártya szerint, ahová amelyre tekintettel a támogatást igényli: _____________________________________________________________________________________________________

1.2.7. A kérelmezővel közös háztartásban élők száma: …………, adataik:

NÉV

Rokonsági fok

Születési adatok

Foglalkozás,
munkahely

1

2

3

4

5

6

1.3. Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom táblázatban feltüntetett tagjai között van olyan személy:

1.3.1. aki aktív korúak ellátásában részesülő személy: van / nincs, határozat száma: ...................................

1.3.2. időskorúak/rokkantsági járadékában részesülő személy: van / nincs, határozat száma: ...................................

1.3.3. közfoglalkoztatott: van / nincs

1.3.4. hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel: igen / nem, határozat száma: .........................

1.3.5. Gyermekek adatai:

1.3.5.1. Név. .....................................................................Szül.idő................................................................

1.3.5.2. Név. .....................................................................Szül.idő................................................................

1.3.5.3. Név. .....................................................................Szül.idő................................................

1.3.5.4. Név. .....................................................................Szül.idő................................................

1.4. A jövedelmi adatok megadása kötelező, melyeket alátámasztó DOKUMENTUMMAL SZÜKSÉGES IGAZOLNI (pl. kereseti igazolás, ún. zöld nyugdíjas éves szelvény másolata, stb.)

Saját jövedelem

Házastárs, élettárs

Egyéb hozzátartozó

1

Munkaviszonyból származó
nettó jövedelem

2

Nyugdíj

3

Rokkant nyugdíj

4

GYED, GYES

5

Gyermektartásdíj

6

Rendszeres nevelési segély

7

Egyéb jogviszonyból származó rendszeres jövedelem

8

Egyéb jövedelem (vagyonból
származó ösztöndíj, egyéb
szociális járadék, stb.

9

Családi pótlék

10

Összes jövedelem

11

Egy főre eső jövedelem
(ügyintéző tölti ki!)

ft/fő/hó

2. NYILATKOZATOK

2.1. A kérelemmel érintett lakásban - hagyományos fűtési móddal rendelkezem: IGEN - NEM

2.2. Fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezem: IGEN - NEM

2.3. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen az állandó lakóhelyemen élek:

IGEN - NEM
2.4. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.
2.5. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
2.6. Alsóvadász, 2022. ................................................
2.7. Kérelmező aláírása ....................................................................

2. melléklet

Átvételi elismervény

1. Alulírott.........................................................................................................................................................(név), Alsóvadász,........................................................ út ……… szám alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő - testületének ..../2022.(..........) önkormányzati rendelete és a ........./2022.(.........) határozata alapján megállapított természetbeni juttatásként ………..… m3 mennyiségű keménylombos tűzifát a mai napon átvettem.

2. Alsóvadász, 2022. ....................................

3. Aláírás...................................................................................