Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 22- 2024. 04. 14

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.09.22.

Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Alsóvadász község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § (1) A támogatás forrása a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. mellékletének I.2.2.1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcímen Alsóvadász Község Önkormányzata részére a BMÖGF/46-34/2023. számú támogatói okiratban megállapított 9.405.620,- Ft támogatás.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából származó költségek megfizetését.

(3) Az önkormányzat vállalja továbbá, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként téli fűtésproblémák enyhítésére tűzifát biztosíthat azon szociálisan rászorulók részére, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tizenötszörösét.

(2) Az elbírálás során előnyt élveznek azok, akik

a) aktív korúak ellátására jogosultak,

b) időskorúak járadékában vagy rokkantsági járadékban részesül,

c) gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, szóló törvényben szabályozott hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek,

d) közfoglalkoztatásban dolgozók,

e) nyugdíjasok.

(3) Kivételes méltánylást érdemlő esetben az (5) bekezdésben foglaltakra tekintet nélkül a képviselő-testület megállapíthat szociális célú tűzifa juttatást.

(4) A jövedelemszámításnál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltakra.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra vonatkozóan csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Kivételt képeznek ez alól a rendezetlen helyrajzi számmal, házszámmal rendelkező ingatlanok, melyek lakosai - a bejelentkeztethetőség hiánya miatt - más ingatlanra vannak bejelentkezve, de életvitelszerűen a rendezetlen című ingatlanban élnek és a további jogosultsági feltételeknek megfelelnek.

(6) Amennyiben egy lakott ingatlan vonatkozásában több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelmek beérkezésének sorrendjét és a feltételrendszert figyelembe véve történik.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, család, aki életvitelszerűen olyan lakásban lakik, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra.

(3) A szociális tűzifa más részére át nem adható, el nem idegeníthető. E feltétel tudomásul vételéről az igénylő személy a kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.

(4) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, az 2 évig kizárásra kerül a szociális célú tűzifa támogatásból.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelmeket a szükséges igazolások csatolásával 2023. október 27. napján 12.00 óráig lehet benyújtani az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal Alsóvadászi Kirendeltségén (3811 Alsóvadász, Fő utca 63.) ügyfélfogadási időben. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Az elbírálás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2023. december 31. napjáig dönt.

(5) Egy kérelmező részére adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 erdei m3 lehet.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja a 2. melléklet szerinti nyomtatványon. Az átvételi elismervény két példányban készül, melyből egy példány az önkormányzatot, egy példány a támogatásban részesültet illeti meg.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 15-én hatályát veszti.